Márc. 1. az Újrapapír Világnapja
Címlap / Otthon / Márc. 1. az Újrapapír Világnapja

Márc. 1. az Újrapapír Világnapja

Forrás: HUMUSZ
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Minden év március elseje az Újrapapír Világnapja. Keresve sem találhatunk jobb alkalmat arra, hogy a kollégákkal együtt elgondolkodjunk az irodánk környezeti terhelésén, papírfogyasztásán és egyben a fák környezeti hasznán! A Humusz nem csak egy napot, hanem egy egész hónapot szentel az újrapapír témakörének: oldalukon számos információ elérhető a témával kapcsolatban, és a mai nap alkalmából pályázatot is hirdetnek oktatási intézményeknek és cégeknek. 

PÁLYÁZAT
A Humusz Szövetség az Újrapapír Világnapja alkalmából pályázatot hirdet oktatási intézményeknek, cégeknek és vállalatoknak.

Legyen ez a jeles nap egy olyan alkalom, mikor - ha csak pár perc erejéig is - belegondolunk abba, honnan jön és hová tart az a rengeteg papír, ami körülvesz bennünket! Valóban szükségünk van-e annyi kinyomtatott papírra? Vajon tudunk-e kevesebb papír felhasználása mellett működni? Valamint tudjuk-e hogyan és hol helyettesíthetjük a hagyományos “fehér” papírt újrapapírral? Hiszen nem elég elégszer hangsúlyozni, hogy az esetek többségében egy kis odafigyeléssel rengeteg papírt takaríthatunk meg, óvva ezzel a természetet, az erdőket, az erdőkben élő életközösségeket, valamint saját és utódaink jövőjét is.

A sikeres szelektív gyűjtésnek és az új technológiáknak köszönhetően egyre szélesebb körben gyártanak és kínálnak újrapapírból készült termékeket megfizethető áron. A Humusz Szövetség arra ösztönöz minden magánszemélyt, gazdasági társaságot és egyéb intézményt, hogy csökkentse a felesleges papírhasználatot, és a hagyományos helyett újrapapírt vegyen igénybe!

1 csomag A/4-es irodai másoló papír (500 lap/csomag, 80g/m2) = 500*5g = 2,5 kg
100 csomag = 250 kg = 3-5 fa
1 fa = sajátos élettérlepke

Fotókat készítette: Antal Balázs

Az Újrapapír Világnapja
A Magyarországról indult nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezés célja az, hogy felhívja a lakosság figyelmét a pazarló papírfogyasztásra, valamint az újrapapír használatának környezetvédelemi előnyeire. A papírgyártás egy tonna termék előállításához minden más iparágnál több vizet használ fel, holott a papírhulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása révén előállítható újrapapír 75%-os víz- és több mint 60%-os energia-megtakarítással gyártható, használata pedig életerős fát menthet meg a kivágástól.

Az Újrapapír Világnapja környezetvédelmi kezdeményezést a Hulladék Munkaszövetség indította el 2006-ban avégett, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és a papír mint hulladék és mint természeti erőforrás újrahasznosításának fontosságára. Egy tonna papírt 3 tonna fa felhasználásával állítanak elő. A világon évente több mint 300 millió tonna, azaz fejenként átlagosan 48–50 kilogramm papírt használunk fel. (A papírfelhasználás az egyes országok gazdasági fejlettségétől is függ. Magyarországon kb. 60–70 kg/fő/év a papírfogyasztás, Nyugat-Európában 160–170, az USA-ban pedig 300-nál is több.)Az újrapapír

A papírból gyártott papírt hívjuk újrapapírnak, mely gyártásához lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos papír gyártásához. Az újrapapír gyártása folyamán kisebb a levegő- és vízszennyezés is. Gyártásnak szintén káros hatása van a környezetre, de számottevően kevesebb környezetterhelést okoz.

A mai papírgyártási technológiáknak köszönhetően csomagolási papír, újságpapír, háztartás-higiéniai papír és irodai papír egyaránt készíthető papírhulladékból.

Az újrapapírnak két fő típusát különböztetjük meg. A legismertebb a szürkepapír, mely a begyűjtött papírhulladék pépesítése során készül. A szürkepapír gyártásakor a víz javarészt körfolyamatban van, így minimális terhelést jelent az élővizek számára. A vízben nem oldódó festékanyagok teszik színét szürkéssé, innen az elnevezése. A másik fő újrapapír típus az újrahasznosított papír, mely abban különbözik a szürkepapírtól, hogy színtelenítik. Ez sajnos vegyszeres kezelést jelent, ami során a felhasznált hulladékpapírból a festékanyagot kiválasztják, ami a környezetet terheli. Ezen oknál fogva kevésbé környezetbarát, mint a szürkepapír, de még mindig jobb választás, mint a hagyományos papír.


Akármilyen papírt is használunk, gondolkozzunk felelősen és csak annyit használjunk, amennyire valóban szükségünk van! Mindennapi fogyasztásunk során a pénzünkkel szavazunk. Minél többen választjuk az újrahasznosított termékeket, annál jobban ösztönözzük a gyártókat arra, hogy kínálatunkban környezetbarát termékek legyenek!


Forrás: HUMUSZ

Kép: greenphile - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3541 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x