Mennyit hízhat egy kismama?
Címlap / Otthon / Mennyit hízhat egy kismama?

Mennyit hízhat egy kismama?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

Mennyi az ideális súlygyarapodás várandósság alatt? Mit ehet és mit nem a kismama? Ajánlott-e a mozgás? A kismamák életvitele nagyban befolyásolja a baba egészségét, így ezekre érdemes ilyenkor kiemelten odafigyelni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza a várandósság alatti súlygyarapodással kapcsolatos alapvető ismeretekről beszélt. 

Ismerethiány és tévhitek
Bár nemrégiben az ausztrál kismamák kétharmadáról derült ki, hogy nem tudják, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt, ez valószínűleg a magyar hölgyeknek is problémát jelent. Éppen ezt bizonyította az az ausztrál kutatás, amely úgy találta, a kismamák egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem „engedi el” magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt.  

A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak töredékük tudja meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztania. Különösen igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre. Hasonlóan felkészületlennek mutatkoztak a hölgyek a várandósság alatt ajánlott súlygyarapodás mértékét illetően. Kifejezetten gyakoriak voltak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen legtöbben még mindig úgy tartották, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól. Holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.   


A sikertelen fogyókúrák rontanak a helyzeten

Az Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology című szaklapban publikált tanulmány szerint azok a nők, akik már a teherbe esésük előtt túlsúlyosak voltak, a várandósság alatt még nagyobb súlyfelesleget halmoztak fel. Ez pedig összefüggésbe hozható még a később megszületett gyermek elhízásával is.
Mint kiderült, ezt számos úgynevezett pszichoszociális tényező befolyásolja, többek közt az, hogy ezeknek a nőknek többnyire sok rossz fogyókúrás tapasztalata volt a múltban. Éppen ezért az ilyen hölgyeknek feltétlenül erősíteni kell az önbizalmát, és segíteni kell kialakítani nekik az egészséges szokásokat. Ugyanezt a kiemelt, személyes figyelmet kellene megkapniuk azoknak a kismamáknak is, akik a skála másik pontján helyezkednek el, vagyis alig érik el az egészséges testsúlyt, és még a terhesség alatt sem képesek elfogadható súlygyarapodást produkálni. Különösen azért kell ezt nagyon komolyan venni, mert a várandósság erősen befolyásolja a mama és a baba későbbi hozzáállását az egészséges étkezéshez, életmódhoz és testsúlyhoz. A túlzott vagy éppen elégtelen súlygyarapodás és a mozgáshiány pedig hathat a mama és a baba egészségi állapotára is.

A táplálkozás és a mozgás is fontos
Általános szabályokat érdemes figyelembe venni a terhességi súlygyarapodást illetően.
  • Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 ½ - 18 kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ - 16 kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
  • Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

- Az egészséges, fiatal nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza. – Ez egyrészt a kismama szándékán, másrészt a szakember odafigyelésén, harmadrészt a lehetőségeken múlik. A várandósoknak érdemes pontos iránymutatást adni, és felhívni a figyelmüket a táplálkozás és a kifejezetten kismamák számára kidolgozott mozgásprogramok jelentőségére.


www.oxygenmedical.hu

Kép: Stuart Miles - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3426 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x