Hogyan neveljünk energiatudatos gyereket?
Címlap / Otthon / Hogyan neveljünk energiatudatos gyereket?

Hogyan neveljünk energiatudatos gyereket?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Március 6. a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap - ennek apropóján most azt gyűjtöttük csokorba, szülőként mit tehetsz a felelősségteljes életmód kialakításáért. Az ökotudatos szokásokat már gyermekkorban érdemes megalapozni. 

Sok szülő szájából hangzik el a bosszús megjegyzés, ha csemetéje dolga végeztével kisétál a szobából: „Kapcsold le a villanyt!", vagy „Kapcsold ki a TV-t, ha nem nézed!" Elkötelezetté tenni őket nagy kihívás, főleg, mivel nem nekik kell fizetniük az egyre növekvő közüzemi számlákat, és a zsémbelés sem igazán hatásos megoldás... Próbáljuk ki a következőket:
 • Járjunk elöl a jó példával – bár időről időre mindannyian hibázunk, ez valóban a „Csináld úgy, mint én!” esete.
 • Azokban a családokban, ahol az ifjoncok használhatnak számítógépet, tévét és egyéb kép- és hanglejátszó készülékeket, legyen az ő feladatuk a használaton kívüli eszközök teljes áramtalanítása.
 • Ha sokat használják a játékkonzolt, segítsünk kiszámolni, hogy mennyit fogyaszt havonta a játékkonzol, és hasonlítsuk össze a teljes energiaszámlával.
 • Mutassuk meg, hogyan lehet otthon a matekot használni: tanítsuk meg őket az energiafogyasztás-mérő használatára, és bízzuk rájuk a különböző eszközök energiafelhasználásának megmérését. Ösztönzőleg hat rájuk, ha a mért adatokat közösen összeírjuk és elemezzük, hogy kiderüljön, mik a legnagyobb fogyasztók, melyik helyiség a legnagyobb energiafaló otthon, stb.
 • Használjuk a karbon-kalkulátort, és a havi fogyasztási adatok grafikonját rakjuk ki egy jól látható helyre, így mindenki tisztában van a család összes fogyasztásával, és szem előtt tudja tartani, hol kellene tudatosabbnak lenni.
 • Mutassuk meg nekik a legutóbbi szünidő számláit, hátha legközelebb sikerül kevesebb energiát használniuk – erre akár közös tervet is készíthetünk.
 • Mérjék fel (auditálják) a gyerekek a háztartás jó és rossz energiafogyasztási adottságait, gyakorlatait stb., aztán családi kupaktanács keretében mutassák be, és tegyenek javaslatot a javításra.
 • Helyezzünk el színes matricákat, vagy akár saját készítésű rajzokat, figyelem-felkeltőket a szobák jól látható pontjaira, amelyek emlékeztetik az apróságokat, hogy le kell kapcsolni a villanyt és ki kell kapcsolni az elektromos berendezéseket.
 • Hetente egyszer rendezzünk energiamentes estét, amikor néhány órára kikapcsolunk minden elektromos készüléket, hiszen gyertyafényben a társasjáték vagy a kártyaparti még izgalmasabb!


Top tipp haladóknak – motiváljuk a gyerekeket
 • Bízzunk a gyerekekre némi felelősségteljes munkát: kérjük meg őket, hogy a számítógép segítségével nyomozzák ki, melyek a leginkább környezetbarát és energiatakarékos termékek. Meg fogunk lepődni, mennyire érdeklődnek a hétköznapi termékek többsége iránt!
 • Vonjuk be őket a megtakarítások felhasználásába: kapjanak több zsebpénzt, kérdezzük meg őket, milyen energiatakarékossági eszközre, beruházásra fordítsuk a pénzt stb.
 • Szervezzünk közös, alacsony energiafelhasználású családi programokat (kirándulás, korcsolyázás, madárles, arborétum).
 • Végül, kipróbálhatjuk a versenyt: vezessünk táblázatot, amelyben nyilvántartjuk, hogy melyik gyerek után nem kellett kikapcsolni, lekapcsolni semmit. A legfigyelmesebb gyerkőc persze jutalmat kap – vagy ő választhatja ki, hogy mi legyen a hétvégi ebéd menüje.

További tippek a gyerekek, családtagok meggyőzésére, bevonására: Klímabarát háztartások kiadvány 43. old.


Amit még megtehetünk: klímatudatos életre nevelés

Az EnergiaKözösségek nem csak az energiamegtakarításról szól, hanem a fenntarthatóbb életmódra nevelésről. Sok, kifejezetten gyerekeknek kitalált eszköz és módszer áll rendelkezésünkre, melyekkel bővíthetjük a felnövekvő generáció ismereteit, járjunk utána és keressük őket. Néhány példa:

Könyvek: Mimó és Csipek, Nagyon zöld könyv, Leon és a környezetvédelem

Újság, magazin: National Geographic

Társasjáték: Tiszta udvar - rendes ház, Kukatündér, Gazdálkodj felelősen, Játszma

Film: Dr. Bubó - Környezet Szennyezés, Sally és a környezetvédelem, Lorax

Internetes játék: Hogyan vásároljunk, Szelektív hulladékgyűjtés, Hulladékmemória


További tippek találhatóak a Klímabarát háztartásoktól a klímabarát közösségekig c. kiadványk 7. fejezetében: Hasznos kiadványok, honlapok, filmek, játékok.


Forrás: Greendependent - Kislábnyom

Képek:
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Vlado - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3373 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x