Hová utazik szívesen a magyar?
Címlap / Otthon / Hová utazik szívesen a magyar?

Hová utazik szívesen a magyar?

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. megbízásából készült felmérés szerint 2011 decembere és 2012 decembere között a magyar háztartások 63,1 százaléka vett részt többnapos utazáson, amelyek során a legnagyobb arányban belföldi úti célokat kerestek fel. A belföldön (is) utazók aránya elérte a 86,3 százalékot. 

Az MT megbízásából kétévente készül reprezentatív felmérés a magyarok utazási szokásairól. A 2012 decemberében lezajlott legfrissebb kutatás három témakörre fókuszált: a vizsgálatot megelőző 12 hónap egynapos utazásaira, a többnapos utazásokra és a főutazásokra.

Belföldi utazáson a megkérdezett háztartások 54,4 százaléka vett részt, a vizsgált időszakban átlagosan 3,65 alkalommal.

Belföldön az 1-3 éjszakás utazások a leggyakoribbak (a belföldi utazások 69,3 százaléka).


A belföldi utazások negyede (25,1 százalék) a Balaton turisztikai régióba irányult. A Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió az utazások 19,3 százalékának volt célterülete, a harmadik legnépszerűbb régió a Nyugat-Dunántúl volt (18,6 százalék).

A belföldi utazások legnagyobb arányban (38,9 százalék) a július-augusztusi főszezonra estek. A rövidebb (1-3 éjszakás) utazások esetében a nyár mellett a májusnak és az őszi időszaknak is fontos szerep jutott. A hosszú hétvégék szerepe különösen márciusban és októberben volt jelentős.

A Balaton és a Tisza-tó esetében a vízparti utazás, üdülés motiváció dominált, a többi régió esetében a rokonok és ismerősök meglátogatása volt az elsődleges cél. Az egészségturizmus (wellness és gyógykezelés) motivációt összesen 11,7 százalék említette az utazás legfontosabb indokaként.

A belföldi utazások 65,3 százalékában ingyenes szállást vettek igénybe a megkérdezett háztartások, a fizetős szálláshelyek közül a szállodák a legnépszerűbbek.

Jelentős a korábbi élmények szerepe: a belföldi úti cél iránti érdeklődést - összhangban a fő motivációval - elsősorban a rokonoktól, barátoktól kapott meghívás (52,5 százalék) keltette fel. Emellett jelentős a saját korábbi élmények és ismerősök ajánlásának szerepe (41,9, illetve 25 százalék). A válaszadók több mint negyedének (28,2 százalék) az interneten talált információk keltették fel érdeklődését.

A belföldi utazáson részt vevő háztartások 45,7 százaléka sem az utazás előtt, sem az utazás közben nem szokott turisztikai információt gyűjteni, az információt gyűjtők körében azonban igen jelentős az internetes forrásokat használók aránya. A felmérésbe bevont háztartások közel fele (49,2 százalék) információ gyűjtésére, 17,7 százaléka foglalásra, 7,4 százaléka fizetésre is használja az internetet egy-egy belföldi utazás megtervezésekor.


Többnapos külföldi utazáson a megkérdezett háztartások 24,7 százaléka vett részt 2011. december és 2012. november között. A külföldi utazások 15,4 százalékának Ausztria volt az úti célja. Romániába a külföldi utazások 13,9, Olaszországba 10,8 százaléka irányult. Az utazások 8,8 százaléka volt Európán kívüli.

A külföldi utazások 56,6 százaléka 4-7 éjszakás, 19,6 százaléka 1-3 éjszakás volt. Egyhetesnél hosszabb a külföldi utazások 23,9, ezen belül kéthetesnél hosszabb 6,2 százaléka volt.

A külföldi utazások során a megkérdezett háztartások 70,9 százaléka fizetős szálláshelyet vett igénybe.

A felmérést megelőző egy évben a megkérdezett háztartások 44,4 százalékában, az utazáson egyáltalán részt vevő háztartások 70,4 százalékában fordult elő főutazás, amelyeknek 60,7 százaléka belföldi, 39,3 százaléka külföldi volt.

A belföldi főutazások legkedveltebb úti célja (42,8 százalékos említési gyakorisággal) a Balaton volt. A belföldi főutazások esetében az úti cél kiválasztásában elsődleges a természeti adottságok és a korábbi jó élmények szerepe, a részt vevők 74,6 százaléka járt már korábban főutazása helyszínén.

A külföldi főutazások esetében az úti célok kiválasztásában a természeti adottságok mellett jelentős a kulturális látnivalók szerepe is.

A belföldi és a külföldi főutazásokkal egyaránt nagyon elégedettek voltak a megkérdezettek.

Egynapos utazáson a magyar háztartások 73,3 százaléka vett részt 2011. november és 2012. december között, belföldin a megkérdezett háztartások 72,6, külföldin a megkérdezett háztartások 11,5 százaléka járt.

A belföldi főutazás egy napra jutó átlagos költése fejenként 5288, a külföldié 11 030 forint, míg a belföldi egynapos utazások esetében 3663, a külföldieknél 15 038 forint volt. Többnapos belföldi utazásra fejenként 3928, többnapos külföldi útra fejenként 9807 forintot költöttek az utazók.


MTI

Képek:
adamr - FreeDigitalPhotos.net
bela_kiefer - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2892 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x