Közösségi mezőgazdálkodás: helyit, egészségeset, fenntartható...
Címlap / Otthon / Közösségi mezőgazdálkodás: helyit, egészségeset, fenntartható módon

Közösségi mezőgazdálkodás: helyit, egészségeset, fenntartható módon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Van működő alternatívája a vadkapitalizmusnak: a közösségi mezőgazdálkodás, amelynek révén a gazda és vásárlói is egyaránt jól járnak. Őszinteség, bizalom, kölcsönös megbecsülés, a helyi erőforrások felhasználása, fenntartható élelmiszerfogyasztás és egészséges termékek. 

A közösségi mezőgazdálkodás különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes múltra tekintenek vissza, de az utóbbi néhány évben egyre több magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást.

A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Európában gyorsan erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma. Ma körülbelül 4000 közösség van a világon, összesen nagyjából másfél millió csatlakozó fogyasztói taggal. A Tudatos Vásárlók Egyesülete április 12-én és 13-án előadást és gyakorlati képzést szervez Kecskeméten a téma iránt érdeklődőknek.

A közösségi mezőgazdálkodás kezdeményezései (például a dobozrendszerek) a gyakorlatba ültetik át a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. Mivel legtöbbször környezetkímélő technológiákat alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, és csökken a környezetterhelésük is a rövid szállítás és a csomagolás mellőzése révén.

Mindemellett ezek a rendszerek támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a lokális gazdaságot, és segítik a vidéki térség fennmaradását is.

Az alapok, azaz a gazda és a tagok közötti bizalmi, partneri viszony, az elköteleződés, a szolidaritás mindegyik csoportra jellemző, de a megvalósítás mindenhol a helyi igények mentén alakul.


Egy magyar példa: Biokert

Honi példákat is szép számmal találni: Évkerék Ökotanya, Háromkaptár Biokert, Átalakuló Wekerle, Átalakuló Duna part, Privát Lecsó, Herencsényi Ökotársulás és a szigetmonostori Biokert.

A Biokertet vezető Pető Áron a francia AMAP rendszerrel való megismerkedés után vágott bele a közösségi mezőgazdálkodásba 2011 tavaszán 15 családdal Szigetmonostoron. Legfontosabb alapelvként az őszinteséget, bizalmat és a kölcsönös megbecsülést emelte ki.

„A közösség tagjai nem vásárlók, tagoknak hívom őket, és ezt a jövőben még jobban szeretném erősíteni” – mondta bemutatkozójában.

Előfordulhat olyan, hogy valamelyik termény nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de ezt is meg kell beszélni a fogyasztókkal. Elképzelhetetlen, hogy ha valami nem sikerült, a gazda titokban beszerzi máshonnan.

A modell közösségi jellegének sikere a tagok fizikai közelségén is múlik. Előnyös, ha a tagok helyben vannak, vagy a közeli környéken élnek. Így valóban részt tudnak venni a közösségi életben. A Biokert főleg kisgyerekes családokból álló közösségében az alkalmankénti együttdolgozás, például olajtök-belezés is közösségi élmény, ahová gyerekestül érkeznek a tagok. Emellett Áronék olyan közösségi összejöveteleket is szerveznek, ahol nincs munka, csak szórakozás. Elmondása szerint a fennmaradás egyik fontos tényezője, hogy a gazda nem a piacokon, boltokban látható árak alapján alakítja ki a tagoktól kért díjat, hanem a termelés valódi költségét osztja szét a közösség tagjai között.

„Az első évben tavasszal még csak főleg salátát, hagymát tudtam adni. Az embereknek valahogy nincs a fejükben, hogy tavasszal még csak ezek teremnek. Kellett bizalom a tagok részéről, hogy kitartsanak. Nyáron már látták, hogy sokféle és sok terményt kapnak az előre befizetett fix összegért” – mondta Áron. 2012-ben már 58 család zöldségfogyasztásának 80-90%-át tudta biztosítani.

A TVE kisfilmje a közösségi mezőgazdálkodásról megtekinthető ITT.

A modell elmélete most térítésmentesen megtanulható! A Tudatos Vásárlók Egyesülete szeretné megismertetni az érdeklődőket, a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátterével, és gyakorlati tudnivalóival. Az egyesület ingyenes képzéssorozatot indít.  A rendezvényekről részletesen a http://tudatosvasarlo.hu/csa oldalon olvashat.

Képzési Időpontok vidéken:
2013. május 3. (péntek) 16:00 - 18:30, EGER:  Előadás és beszélgetés a közösségi mezőgazdaságról
2013. május 4. (szombat) 9:30 - 16:30, EGER: Képzés – Hogyan  működik a közösségi mezőgazdaság?
2013. május 24. (péntek) 16:00 - 18:30, PÉCS:  Előadás és beszélgetés a közösségi mezőgazdaságról
2013. május 25. (szombat) 9:30 - 16:30, PÉCS:  Képzés – Hogyan működik a közösségi mezőgazdaság?Közösségi mezőgazdálkodás a nagyvilágban: svájci és francia példák

Európában először Svájcban alakultak közösségi mezőgazdálkodási csoportok. Az első svájci közösség 1978-ban jött létre. Ma a társulási formák között találunk szövetkezetet (6 db), szervezetet (17) és magán kezdeményezést (13) is, ahogy minősített bio (23), vegyszermenetes, de konvencionális gazdaságot is. Némely gazdaság bevételének 90%-a is ebből az értékesítési formából származik. Vannak olyan kezdeményezések, ahol gyümölcsök és zöldségek mellett tartós élelmiszereket (sajtot, kenyeret, bort) is szállítanak. Átvétel általában hetente-kéthetente van, de évenkénti szállításra is akad példa, főleg a liszt, olaj esetében. Az egyik legnagyobb svájci kezdeményezés a Lopin Bleu, amelynek jelenleg 200 tagja van, éves forgalma 30 ezer svájci frank.

A Fribourg térségében működő Notre Panier bio 19 termelő közössége, akik jelenleg 510 tagot látnak el. A termelők évente egyszer találkoznak tervezés, megbeszélés céljából. Kérés esetén húst is szállítanak,és a honlapjuk mellett saját nyomtatott újságjuk is van. A modern technika kihasználása jellemző ezekre a gazdaságokra, a Rage de Vert egyesületnél például számítógépes programmal irányítanak szinte minden munkafázist.

Németországban az első kezdeményezés 1988-ban indult. A hivatalos adatok szerint ma 19 ilyen közösség található az országban, a többségük északon. Jellemző, hogy oktatási tevékenységet is végeznek, például a Rote Beete, de olyan is van, ahol megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereknek biztosítanak munkalehetőséget.

Franciaországban AMAP-nak hívják a közösség mezőgazdaság társulásait. Az első a fentiekhez képest későn, 2001-ben alakult meg, viszont 2 év alatt elérték, hogy a terményeiket 100%-ban ebben a rendszerben értékesítsék. Nem kellett piacra hordani többé az árut, a gazdaság összes terményén közösen osztoznak a közösség tagjai és a gazda. A modell sikerét mutatja, hogy 2012-ben már 1600 ilyen közösség volt szerte Franciaországban.


Képek:
kongsky - FreeDigitalPhotos.net
bandrat - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3500 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x