Kiváló év és gyümölcstermés várható
Címlap / Otthon / Kiváló év és gyümölcstermés várható

Kiváló év és gyümölcstermés várható

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-07

A késői tavasz beköszöntével kivirágoztak a legkedveltebb magyar gyümölcseink. Dr. Apostol János, az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint kiváló év várható. A kajszibarack és a mandula már virágzik, a meggy- és a cseresznyefák virágzása erre a hétre várható. A virágrügyek eddig nem fagytak el, s ha tavasszal sem lesz virágfagykár, akkor kiváló termést hoznak. Az Intézet kísérleti telepén, Érd Elvira majorban, a fajtagyűjtemények és a génbankok kezelői nagyon bizakodóak a 2013-as évre vonatkozóan. 

Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet kísérleti telepén, ahol a fajtagyűjtemények, valamint a génbank található, kivirágoztak a mandula- és kajszibarackfák, jövő héten pedig várhatóan a cseresznye- és meggyfák is virágba borulnak. Apostol János szerint amennyiben a tavaszi fagy elmarad, a 2013-as évben kiváló minőségű gyümölcsökre számíthatunk, függetlenül az eddig szokatlan időjárástól.


Kajszibarack- és mandulafa

„A kajszibarack az egyik legérzékenyebb magyar gyümölcs. A fákon már januárban elkezdődik a rügyfejlődés, így a téli fagy könnyen megtizedelheti az ültetvényeket. De amelyik virágrügy a fagyokat túléli, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszi messze híres az ízéről, köszönhetően a magas napsütéses órák számának”
– mondta a szakember, aki nagyon bízik az idei kajszi termésben, ahogy a mandulában is.

Mint kiderült, bár a magyar mandulaültetvények száma igen csekély, az itt termett mandulagyümölcs kiváló minőségű. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.

Kajszibarack- és mandulafa

A meggy és a cseresznye virágzása is hamarosan megkezdődik az Elvira majorban.

A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is rendkívül népszerű gyümölcs. Apostol János elmondta, hogy a magyar meggy minőségjavító hatással bír. Amerikában például háromszoros áron adják, mint a kint termesztett fajtatársát. Sokkal finomabb és egyáltalán nem keserű, mint a külföldön termesztett meggy. Beltartalmi szempontból pedig szintén kimagasló értékekkel rendelkezik antioxidáns tartalma miatt.

Mandulafa

De a magyar cseresznye sem bír kevésbé kiemelkedő tulajdonságokkal.

„Magyarország legnépszerűbb cseresznyefajtái közül, a Rita a legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, így Dél-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában” – tette hozzá a szakember.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3649 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x