Önfenntartóvá vált a mintaprogram
Címlap / Otthon / Önfenntartóvá vált a mintaprogram

Önfenntartóvá vált a mintaprogram

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Egy év alatt önfenntartóvá vált az a Szuno (romani nyelven, jelentése álom) elnevezésű mintaprojekt, melyet az Igazgyöngy Alapítvány indított útjára. A több generációt is átfogó, az integrációt segítő, művészeti alapú tevékenység keretében az elmúlt egy év alatt elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít. 

Az Igazgyöngy Alapítvány honlapján egy évvel ezelőtt nyílt az a szociális webshop, ahol az alapítvány által megálmodott és létrehozott, Magyarországon egyedülálló programban készült különleges kézműves termékek bemutatása és értékesítése történik.

A „Szuno” (romani nyelven, jelentése álom) projekt lényege, hogy a gyermekek rajzait a család nőtagjai kihímzik, majd patchwork technikával különféle egyedi kézműves termékeket - párnákat, faliképeket, táskákat stb. - készítenek belőle.

Az elmúlt egy év alatt a projekt keretében elkészült körülbelül 1300 db egyedi kézműves termék, és mára a Szuno eladása a 4 millió forinthoz közelít. „Ezek a számok minden várakozásunkat felülmúlják, hiszen mára bizonyossá vált, hogy az a modell, amilyet kitaláltunk, működik. Lehetőséget tudunk biztosítani a projektben részt vevő gyermekeknek és családjaiknak az önfenntartásra” – mondta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Az elkészült kézműves termékek kezdetben csak a weboldalon keresztül voltak rendelhetők, de ma már széles társadalmi összefogás eredményeként több helyen is megvásárolhatók a termékek: Budapesten a Néprajzi Múzeumban és az Ellátókert Piacán, de ott lehetnek önkéntes segítők jóvoltából a Debreceni Egyetemen, a Nyíregyházi Roma Szakkollégiumban. Elkerülhettek mintadarabok aukciókra, a Múzeumok éjszakájára, a Mesterségek ünnepére, ott voltak a Bálint-házi rendezvényeken, fővárosi általános és középiskolák által szervezett vásárokon, de kaphatott a Szuno egy kis helyet a hagyományos „Alkotni jó” tanári kiállításon is.


A Facebookon egy különleges kampány népszerűsítette az alapítványt: ismert emberek a gyerekrajzokhoz egy-egy mesét írtak. Írt mesét az alapítványnak Karafiáth Orsolya, D. Tóth Kriszta, Nyulász Péter, Péterfy Bori és Péterfy Gergely, Both Gabi, Finy Petra, Azurák Csaba, Laczkfi János, Tamás Zsuzsa, Hinda Vichi, Süveges Gergő.

Az Igazgyöngy Alapítványról
Az alapítvány Berettyóújfaluban működik 1999. óta, elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a tehetséggondozás, különös tekintettel a szociálisan hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztésére. A kistérségben, hat helyszínen, 650 gyerek művészeti nevelését végzik, nemzetközileg is említésre méltó színvonalon. Mivel a gyerekek 70%-a hátrányos helyzetű, és több mint 350 fő a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma, így munkájuk egy másik területe is nagy hangsúlyt kap. Az oktatás mellett olyan esélyteremtő modellt fejlesztenek, mely sikeresnek tűnik a mélyszegénységben élők integrációjában. Ennek elemei az oktatás, a családgondozás-közösségfejlesztés, és az intézményi hatások koordinálása. A stratégiaszerű, sokoldalú, innovatív modellben fejlesztik pl. az önfenntartás képességét, a tanulásra és a munkára motiválást. Ösztöndíjprogramjuk, biobrikett programjuk, kézműves és közösségfejlesztési projektjeik sikere már mérhető eredményeket mutat.


További információ: www.igazgyongy-alaptivany.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3288 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x