A megosztás gazdaságának növekedése
Címlap / Otthon / A megosztás gazdaságának növekedése

A megosztás gazdaságának növekedése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Egyre többen jönnek rá arra, hogy nem szükséges mindent birtokolni: a lényeg, hogy használni tudjuk. 

Az “együttműködő” fogyasztás (collaborative consumption) tendenciája, vagyis a megosztásra alapozott gazdaság egyre növekvő méreteket ölt. Korábban az autómegosztás ugrásszerű növekedését mutatta be az Egyesült Államokban a GreenDependent, most egy másik példát hoztak:

Egyetlen éjszaka alatt 40 ezren béreltek lakást vagy valamilyen szállást egy olyan internetes szolgáltatótól, amely 192 ország 30 ezer városában ajánl 250 ezer szálláslehetőséget. A megrendelők, azaz szálláskeresők online választották ki a megfelelő helyet, és online fizettek is érte. A különbség egy “hagyományos”, pl. szállodai szolgáltatáshoz képest az, hogy a szállást, szobát, ágyat magánemberek biztosítják. A vendéglátókat a vendégekkel az Airbnb nevű San Francisco-i székhelyű cég köti össze. A céget 2008-ban alapították, és szolgáltatását azóta 4 millióan vették igénybe – 2,5 millióan 2012-ben!


És ez még mindig csak két példa volt, az internet segítségével rengeteg mindent lehet megosztani: szerszámokat, kertet, könyveket, játékokat, tároló helyet, készségeket stb. A megosztás korábban is működött, de közel sem olyan mértékben és olyan alacsony tranzakciós költséggel, mint amilyet az internet manapság lehetővé tesz. Egyre többen jönnek rá arra, hogy nem szükséges mindent birtokolni: a lényeg, hogy használni tudjuk! Ugyanakkor, saját dolgainkat, lehetőségeinket, terünket megoszthatjuk mással, használati díjért vagy egyéb juttatásért, lehetőségért cserében. Így alul-használt javainkat hasznosítjuk, és extra bevételhez is jutunk. A fent bemutatott Airbnb szerint a vendéglátók átlagosan 58 éjszakára adnak ki szobát, lakhelyet, és ezzel átlagosan évi 9.300 $ (kb. 2,2 millió Ft) bevételre tesznek szert.

A legnagyobb bizonytalanságot a rendszerben “szabályozatlansága” jelenti, azaz az, hogy a felhasználók egyelőre nem fizetnek utána adót, pl. idegenforgalmi adót, mint a hotelekben. Ezért a hatóságok, és a versenytársak is próbálnak fogást találni rajtuk.


Forrás >>

Kép: Stuart Miles - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3013 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x