Szeretem az anyukámat - gondoskodom róla
Címlap / Otthon / Szeretem az anyukámat - gondoskodom róla

Szeretem az anyukámat - gondoskodom róla

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-10

Vasárnap lesz Anyák Napja. A facebook egyik legnagyobb magyar nyelvű rajongói közössége, a "Szeretem az anyukámat" oldal egy igen fontos problémát ismert fel az elmúlt évek hozzászólásai és válaszai alapján: Nagyon sok fiatal és középkorú családnak súlyos gondot jelent, hogyan is gondoskodjék elég jól a saját szüleiről. 

A közelgő anyák napja alkalmából egy fontos társadalmi felelősséget vállal magára a „Szeretem az anyukámat” internetes közösség. Az oldal a legnagyobb és legnépszerűbb magyar rajongói facebook oldalak toplistáján szerepel. Az elmúlt évek során a hozzászólások és a felmerült kérdések alapján felfigyeltek arra, hogy számos családban mekkora problémát jelent az idősebbekről, a szülőkről való gondoskodás.

Szüleinket, sőt tovább megyek; idős hozzátartozóinkat, és általában az idősebbeket gondozni mindannyiunk kötelessége – mondja Marozsák Szabolcs a „Szeretem az anyukámat”  oldal gazdája. Bár a társadalmi normák szerint ez klasszikusan anyai, női szerep, így a probléma a mi oldalunkon domborodott ki, mégis azt szeretnénk, ha ez a fontos feladat egy családi összefogás eredménye lehetne. Ezért fontos, hogy a rajongói táborunknak segítve, velük összefogva a figyelmet erre a nehéz, lelkileg és fizikailag, anyagilag és egészségügyileg is kiélezett kérdésre irányítsuk.


A „Szeretem az anyukámat” rajongói oldal első lépésként kérdőívet küldött az olvasóinak, melyben azt vizsgálta, hogyan bánunk mi magyarok a szüleinkkel? Azokat az édesanya korú (18-40 közti) nőket kérdezték, akiknek még élnek a szülei.

Mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal? Milyen fontossági sorrendet állítunk fel, ha az idős szülőkről való gondoskodás a téma?

A lélek igen fontos!

A kutatásból kiderült, hogy a legfontosabbnak a lelki és személyes gondoskodást tartják. A válaszadók közel 90 %-a szerint ez a terület a legfontosabb. A megkérdezettek közel 30 %-a elsősorban érzelmileg támogatja idős szüleit, ezt tartja fontosnak. Kicsit több, mint 20 % a fizikai támogatást, a dologi törődést, bevásárlást, ügyek intézését tartja fontosnak és adja idős felmenőinek, míg 12 százalékban az anyagi erőforrások biztosítását emelik ki a fontossági listán. 11% emeli ki, hogy egészségügyi szempontból kell a legtöbbet törődnie szüleivel.

Érdekes, hogy a válaszadók 3%-a szerint az új kor vívmányainak való megfelelés – (telefonos és netes ügyintézés) a legfontosabb feladatuk.

Nem vagyunk elégedettek magunkkal!
A legtöbb válaszadó (40%) a lehetőségeihez képest mindössze hármasra, közepesre értékeli önmagát, ha arról kell dönteni, mennyire elégedett magával, szüleinek való segítésben, ám 17 % úgy gondolja, hogy nagyon jól helyt tud állni ebben a fontos feladatban. A legkevésbé az anyagiak terén nyújtott segítségükkel elégedettek a hozzátartozók, nagyon sokan úgy értékelik, hogy túl messzire élnek a szüleiktől, és túl kevés időt tudnak velük tölteni.


Az egészségüggyel majdnem mindenki elégedetlen

A válaszadók 94% gondolja azt, hogy költséges orvosi kezelésre is szüksége van szeretteinek, melyet az alap ellátórendszer nem tud biztosítani, ám a családik többsége (40% felett) havonta kevesebb, mint 5000 Ft-ot vagy semmit nem tud erre a célra biztosítani, pedig 53%-uk azt mondja, hogy biztonságosabb érzés lenne számukra, ha szeretteik egészségéről még jobban gondoskodhatnának.

Marozsák Szabolcs elmondta, hogy a kutatásban mindössze néhány nap alatt több ezer válasz született, a fenti eredményeket az első 1500 válasz alapján értékelték ki. Az eredmények alapján még fontosabbnak tartja, hogy erre a fontos kérdésre még több figyelem irányuljon. Ezért olyan szakértőket, neves és népszerű embereket hív meg az oldalra, akik segítségével ezt a kényes és nehéz témát könnyebben lehet körbejárni. A szakértők írásait folyamatosan követni lehet: www.facebook.com/anyukam


Képek:
photostock - FreeDigitalPhotos.net
razvan ionut - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3881 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x