Aláírásgyűjtés az ambuláns szülésért
Címlap / Otthon / Aláírásgyűjtés az ambuláns szülésért

Aláírásgyűjtés az ambuláns szülésért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Aláírásgyűjtést indított az ambuláns szülés lehetőségének megteremtéséért a Születésház Közhasznú Egyesület. Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal fenyegetés és zaklatás nélkül élni. 

Az ambuláns szülés a legtöbb Nyugat Európai országban nem számít ritkaságnak, sőt, törvényben rögzített lehetőség: komplikáció mentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. Vannak, akiknek a kórházi környezet jelenti a biztonságos környezetet szülésük során, azonban komplikáció mentes szülést követően szívesebben térnének vissza otthonukba. A kórházból való távozásnak ilyen esetben semmilyen egészségügyi kockázata nincs.

anyababaAz Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszere jelenleg csak abban az esetben nyújt a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napot fekvőbetegként a kórházban tölt, így a kórházak anyagilag is ellenérdekeltek az anya és az újszülött korai távozásában.

A korai hazatérést választó nők sok esetben komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, a kórházak nem egyszer szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és több esetben előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor a szülést követően az anya el akarta hagyni a kórházat.

A petíció elindítói arra kérik a Kormányt, hogy az egészségügyi szaktárcával együttműködve a finanszírozási és strukturális rendszer megfelelő átalakításával mielőbb biztosítsa, hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen.

Ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek joguk van eldönteni, hogy komplikáció mentes szülést követően mikor szeretnék elhagyni a kórházat, az alábbi linken írhatod alá a petíciót:

http://www.peticiok.com/magyar_nk_kerese_az_ambulans_szules_biztositasaert
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2144 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x