Őssejt kutatás és lehetőségei napjainkban
hirdetés
Címlap / Otthon / Őssejt kutatás és lehetőségei napjainkban

Őssejt kutatás és lehetőségei napjainkban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

Szinte minden magyar nő hallott már az őssejt tárolás lehetőségéről, de annak felhasználásáról már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre - derült ki Európa egyik vezető őssejtbankjának legfrissebb kutatásából. 


Rendezvénynaptár
Annak ellenére, hogy Magyarországon az őssejt, mint téma jól ismert a megkérdezett 18-64 éves nők körében a kutatás rámutatott: az őssejt felhasználásával és a lehetőségeivel kapcsolatban már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre. A kutatás résztvevőinek 82%-a nem volt tisztában azzal, hogy a tárolt őssejt mennyiségétől függ egy esetleges jövőbeni transzplantáció sikere. A megkérdezettek fele úgy gondolta, hogy az őssejtbeültetés már ma is elterjedt gyógymód és nem lepődött meg azon, hogy jelenleg is több mint 80 különböző betegség gyógyítására alkalmazzák. A válaszadók 48%-a értett egyet azzal, hogy az őssejtterápia a következő 10 évben világszerte széles körben elterjedt terápia lesz.


A Cord Blood Center társadalmilag felelős vállalatként a szakszerű és minőségi őssejttárolás mellett fontosnak tartja, hogy Segítő Kéz programján keresztül aktívan keresse ügyfelei között azokat a beteg gyermekeket, akiknek reményt jelenthet az őssejt transzplantáció a gyógyulásra. A szakmai támogatás mellett Transzplantációs Támogatói Programjával 50 millió forintig pénzügyi segítséget is nyújt az arra rászorulóknak.  Tavaly indított Segítő Kéz programján keresztül már két beteg gyermeknek segített a régióban. A program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejt terápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.


Alex és Nelly esete bármelyikünkkel előfordulhat. A román kisfiú egészségesen született, de 11 hónapos korában megakadt az étel a torkán és leállt a légzése, az oxigénhiány pedig agyi bénulást okozott. 2013 márciusában egy klinikai kísérlet részeként a Segítő Kéz programon  keresztül intravénásan megkapta saját köldökzsinórvéréből származó őssejtjét az amerikai Duke University Kórházban. Bár a baleset óta 2 év telt el, még mindig nagy az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket – erre azonban a kezelést követő fél év ad majd végleges választ.


A Segítő Kéz programon keresztül a vállalat megkezdte azon rászoruló magyar gyermekek eredményeinek kivizsgálását is, akiknek az őssejtterápia esélyt adhat a gyógyulásra. „Reméljük, hogy hamarosan egy magyar kisgyermek sikertörténetéről is beszámolhatunk, melyet várhatóan a legjobb amerikai kórház egyikében, a Duke University kórházban végezhetünk el. Ebben az intézményben a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak.  Örülünk, hogy a Cord Blood Center az első őssejtbank Közép-és Kelet Európában, amely a legígéretesebb regeneratív kezelésekben egyedülálló lehetőséget biztosíthat az arra rászoruló ügyfeleinek” – mondta Dr. Pance Miklós, az intézmény területi vezetője.


„Jelenleg több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák az őssejt terápiát. Az őssejt kutatás sokat ígérő eredményei alapján a jövőben sok más olyan betegség kezelésére is alkalmas lesz, mint például az autizmus, az 1. típusú cukorbetegség, a születés közben fellépő oxigénhiány, a gyermekkori agyvérzés vagy a súlyos immunhiányos betegség“ – mondta Dr. Miroslav Kubeš,az intézet kutatás-fejlesztési vezetője.
 
A Cord Blood Center közösségi őssejtbankjának egyedülálló donorregiszterén keresztül összesen 38 őssejt egységet adott ki a világ transzplantációs központjainak.

Foto: freedigitalphoto.com


 
 
[ 2882 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x