Függőséget okoznak az energiaitalok?
Címlap / Otthon / Függőséget okoznak az energiaitalok?

Függőséget okoznak az energiaitalok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-05

Az elmúlt években egyre nagyobb probléma az energiaital függőség a fiatalok körében, akik észrevétlenül szoknak rá ezekre az italokra. Egy kecskeméti tanuló eldöntötte, hogy nem iszik többet energiaitalt. Két napig bírta az ital nélkül, ám ezután ágynak dőlt.  

Elmondása szerint remegett keze-lába, a pupillája kitágult, a vérnyomása leesett. Ekkor kérte meg anyukáját, hogy szaladjon el energiaitalt venni neki, aminek elfogyasztása után lett egy kicsit jobban. Később a Drogmentes Magyarországért Maraton egyik drogfelvilágositó előadását hallgatva jött csak rá arra, hogy energiaital függőségben szenved.


Míg a kábítószerben érdekelt körök a propaganda és marketingeszközök teljes tárházát bevetik annak érdekében, hogy a fiatalok számára nem csupán elfogadottá, de életmódjuk szerves részévé, divatossá tegyék a drogfogyasztást, addig az ellenkező oldalon alig hallható hangok jelzik csak, hogy valami „nincs rendben”.

Magyarországon az elmúlt évtizedben 95%-ról 8%-ra csökkent a drogmegelőzési programok száma, ezzel együtt 2007 óta a programok keretein belül elért diákok száma csökkenő tendenciát mutat. A még létező drogmegelőzési programok nagy része pedig inkább a biztonságos drogozásról nyújt tájékoztatást gyermekeinknek. 


A felvilágosításra nagy szükség van Magyarországon, hiszen nagyon sok fiatal nem tudja, hogy a kezdeti „feldobottság” érzést (miután a szervezet toleranciát alakít ki a kábítószer hatóanyagával szemben) hosszú távon felváltja a szenvedés. Nem igazán ismert tény az sem, hogy – bár a vérből pár nap alatt kiürülnek – a zsír- és egyéb szövetekben lerakódva a kábítószerek hatóanyagai évekig, vagy akár egy életen át károsítják az egészségüket.

Ezekre a problémákra felfigyelve az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom tagjai évről évre körbe futva Magyarországot, számos iskolát érintve tartanak előadásokat többek között olyan helyeken ahol a gyerekeknek nincs lehetősége kábítószer-felvilágosításban részesülni. A mozgalom tagjai 2002-es indulásuk óta több mint 230 000 tanulót világosítottak fel a drogok veszélyeiről.

Idén áprilisban immár 12. alkalommal indultak el országkörüli útjukra a maratonisták. A 42 napos program során a futók 2100 kilométert tettek meg, miközben 25000 diáknak tartottak drogfelvilágosító előadást. Mindemellett 16000 ember tette le a fogadalmat a drogmentes élet oldalán és közel 60000 Az igazság a drogokról felvilágosító füzetet osztottak szét az előadásokon vagy helyeztek ki boltokban, gyógyszertárakban.


A Drogmentes Magyarországért Maraton a mozgás és a sport előtérbe helyezésére is felhívja a figyelmet előadásai során, hogy ezzel bíztassa a fiatalokat egy drogmentes egészséges életre. „Hosszú évek óta vagyok a pályán, edzői tapasztalataim is vannak. A sport adhat olyan önfeledt örömöt, amit semmilyen vegyi anyag nem helyettesíthet. Minden segítség, ami a drogoktól távol tartja őket tiszteletreméltó.” – írta egy testnevelő tanár a maratonisták vendégkönyvébe.

Mindannyiunk felelőssége, hogy a mai, csillogó szemű gyerekek – a jövőbeli magyar vezetők, tanárok, orvosok, tűzoltók, kőművesek, és óvónénik, anyukák és apukák – tisztán, kábítószerek nélkül, valódi értékek mentén növekedjenek fel. A Drogmentes Magyarországért Maraton ennek megvalósításában segíti a szülőket, pedagógusokat évről évre.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3613 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x