Kánikula-lista vérszegényeknek
Címlap / Otthon / Kánikula-lista vérszegényeknek

Kánikula-lista vérszegényeknek

Forrás: Healzz.com
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

A vérszegénység nagyon gyakori probléma, hátterében akármi is A vérszegénység nagyon gyakori probléma, hátterében akármi is áll, az illető gyenge, fáradékony, gyakran megszédül, tartós állás, meleg hatására könnyen elájul, sápadt, hamar leizzad, fizikai teljesítőképessége csökken, türelmetlen és még tanulási nehézségei is lehetnek.  

A fizikális tüneteket is színezi az ok, ami vérszegénységhez vezetett - például vashiányos vérszegénységnél a fáradékonyságon túl, a haj hullása, körmök töredezettsége jelentkezik, B12 vitamin hiányban pedig végtagok zsibbadása, a bőrön bizsergés, furcsa, idegen érzés  színesíti a tüneteket.


A nagy meleg, a folyadékvesztés okozta kiszáradás súlyosabban veszélyezteti a vérszegény beteget. Természetesen a helyzetet tovább rontja az alapbetegség is, ami a problémához vezetett. A régóta fennálló, un. krónikus vérszegénység esetén bár a szervezet már hozzászokott az oxigén hiányhoz, az ember a mindennapi tevékenységeit még el tudja látni, de minden élethelyzeti változás nagy kihívás számára és gyakran már nem is képes ezeket megfelelően kezelni.

Mi az a vérszegénység?
A vérszegénység azt jelenti, hogy a sejtjeink, szöveteink oxigén szükségletét a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni. A vérszegénységet kiváltó ok alapján különböző típusairól beszélhetünk – mondja Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus főorvos.

Okai
Leggyakrabban a vér-, vagy vasvesztés, a vas, vagy folsav bevitel elégtelensége okoz vérszegénységet. Van, hogy a bélrendszer betegsége miatt nem tudnak felszívódni a vérképzéshez szükséges elemek, fehérjék, vitaminok. /vas, folsav, B12, B6 vitamin./


A B12 vitaminhiány okozta vérszegénységet, hívják „vészes vérszegénységnek” is. Ebben a betegségben a gyomor nyálkahártyája beteg, sorvadt, és ezért nem tud termelni egy fehérjét, ami pedig feltétlenül szükséges lenne a B12 vitamin felszívódásához. A gyomor megbetegedését pedig a sejtek ellen termelt ellenanyag un. autóantitest okozza. Tehát, a vészes vérszegénység egy autóimmun megbetegedés, vagyis saját immunrendszerünk tévedésből a gyomornyálkahártya bizonyos sejtjei ellen termel ellenanyagot. 
Egy másik, vérszegénységhez vezető ok, amikor elegendő a vasbevitel, van is belőle a raktárakban, de azt az immunrendszer nem engedi felhasználni - ez okozza a fertőzésekhez, daganatokhoz társuló krónikus vérszegénységet.
Bizonyos esetekben a vörösvérsejt (vvs) képzéshez minden anyag a szervezetben rendelkezésre áll, de a csontvelő, rosszindulatú betegsége miatt, nem képes a vérképzésre. Ilyenkor a rendszeres vvs tranzfúzió adása a segítség.
A vérszegénység ritkább formája, amikor veleszületetten, vagy gyógyszer, fertőzés, különböző betegségek hatására a vörösvérsejtek élettartama megrövidül és az érpályán belül, feloldódik. Gyakori kísérője a krónikus vérszegénység a vesebetegségeknek, független attól, hogy cukorbetegség, vagy más kór okozza-e a vesebetegséget. Ennek oka, hogy a vese termel egy eritropoetin nevű fehérjét, ami szükséges a vörösvérsejt képzés szinten tartásához.


Természetesen, ha vérszegénység oka tisztázódott, lehet kezelni. A hiányzó anyagokat tabletta, injekció formájában be tudjuk juttatni a szervezetbe. Van, hogy a vérszegénységet az alapbetegséggel együtt, esetleg a beteg élete végéig kezelni kell.

Néhány jó tanács vérszegénység esetén
Kerülje a fokozott fizikai aktivitást, mert pulzusszáma nagyon gyorsan fog emelkedni, oxigénhiány, vérnyomásesés, ájulás lesz a következménye. Tartózkodjon a meleg fürdőtől is, a hosszú ácsorgástól, napozástól, mert ezeknek is eszméletvesztés lesz a vége. Kerülje balesetveszélyes helyzeteket, mint pl. létrára mászás, mert megszédülhet és leeshet, esetleg csonttörést szenved. Gyakran igyon folyadékot és az étkezést is ossza el napi 4-5 alkalomra.
A folyadékbevitelt még tovább kell korrigálni, ha cukor vagy vesebeteg.

Aki valamilyen krónikus vérszegénységben szenved, már ismeri a fizikai aktivitásának határait. Akinek csak átmeneti állapot a vérszegénység, annak a gyógyszeres kezelés, esetleg az étrend kiegészítése gyorsan rendezi a vérképét és a fizikai szellemi aktivitása is helyreáll.
A nyári kánikula jobban megviseli a vérszegény betegeket is, sokkal több pihenésre, folyadékbevitelre van szükségük, mint normál időjárásban
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2580 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x