Nagyipari fogamzásgátlás, felborult hormonháztartás
Címlap / Otthon / Nagyipari fogamzásgátlás, felborult hormonháztartás

Nagyipari fogamzásgátlás, felborult hormonháztartás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Beszéltünk már arról, hogy a vegyipari termékek milyen károsan tudják befolyásolni hormonrendszerünket. Akkor most ejtsünk pár szót a gyógyszeripar által előállított termékekről, melyek némelyike esetleg éppen a felborult egyensúlyt lenne hivatott helyreállítani. 

Ehhez azonban először szeretném, ha megértenénk, hogy mi a különbség a természetes progeszteron és a szintetikus progesztinek között. Tudom, ez most kicsit meredeken hangzik, de nem is olyan bonyolult.  A progeszteron az, amelyet a szervezetünk megtermel minden hónapban a ciklusunk második felében, abban az esetben, ha volt ovulációnk. A szintetikus progesztinek szabadalmazott, mesterségesen előállított hormonok, melyek megtalálhatók elsősorban a fogamzásgátló tablettákban, és más hormonpótló terápiáknál is.


Mi is ennek a jelentősége? A progesztinek azon kívül, hogy elfoglalják a valódi progeszteronnak fenntartott receptorokat (ezek segítségével tudják a hormonok közvetíteni az általuk szállított üzeneteket), valamennyire képesek mimikálni a progeszteron hatásait, de általában túlzásokba esnek és mellékhatásokat okoznak. Ezzel a tevékenységükkel blokkolni is tudják a saját progeszteronunk működését.

Ezek a  lehetséges mellékhatások:
 - a terhesség első 4 hónapjában növekedhet a születési rendellenességek (szív és végtag rendellenesség) kockázata, emlőrákot, vetélést, látásvesztést, ödémát (folyadék visszatartás) vénákban gyulladást okozhat, és tökéletesen kiválasztódik az anyatejben.
 
Felmerül akkor a kérdés, hogy vajon miért nem a természetes progeszteront alkalmazzák a terápiák során? Tudnunk kell, hogy a szervezetünk által előállított, természetes hormonok nem szabadalmaztathatóak, mert ezek a természetben természetes formában fellelhetőek.  Ezért a gyógyszercégek fogják a természetes progeszteron vegyületet és a molekulát szándékosan átalakítják, hogy ilyen módon szabadalmi védelemre és profitra tegyenek szert.


Csak hogy el tudjuk képzelni, hogy milyen apró molekuláris eltérésekből, milyen jelentős különbségek kerekedhetnek, érdekességként nézzünk két fontos hormont! Az egyik a tesztoszteron, a „férfi” hormon, a másik az ösztradiol, a döntő jelentőségű „női” hormon. Bár mint az alábbi képen is látható a molekulák közti különbségek elenyészőek, mégis a tesztoszteron azt az üzenetet közvetíti a testnek, hogy az a nemét tekintve „férfi”, az ösztradiol pedig azt, hogy a test nemét tekintve „nő”.


Beszéljünk akkor egy kicsit a fogamzásgátlókról. Ezek célja a nem kívánt terhesség megelőzése. A hölgyeknél a legszélesebb körben alkalmazott fogamzásgátló módszereket három csoportba sorolhatjuk. A tabletták, a hüvelyi védekező eszközök, illetve a méhen belüli eszközök. Ez utóbbiaknak nincsen hormonhatásuk, hanem a megtermékenyített petesejt méhen belüli beágyazódását gátolva akadályozzák a teherbe esést. Egyetlen kivétel van közülük, mert ez a típusú eszköz addig, amíg fent van (és ez általában öt év), folyamatosan szintetikus progesztint adagol a szervezetnek. Ennek következtében mellékhatásként általában egy év után, vagy akár sokkal hamarabb is leállhat a menstruáció, mellekben fibrómák, ciszták alakulhatnak ki, vizesedés, hízás jelentkezhet, és nem elhanyagolható tünetként erőteljesen csökkenhet a libidó.


A fogamzásgátló tablettáknak ovuláció gátló hatásuk van, vagyis gátolják a peteérést és a petesejt kiszabadulását. Ez nagyon kedvező módszer a hölgyek és persze a nőgyógyászok körében is. Egyrészt mert igen kényelmes csak bekapkodni a tablettákat, másrészt annak köszönhetően, hogy több oldalról is támadást indít a terhesség megelőzéséért 98-99%-os fogamzásgátló hatást tud produkálni. Gátolja az ovulációt, befolyásolja a méhnyak nyák minőségét, valamint a bevitt hormonok hatására a méhnyálkahártya nem épül fel a megfelelő vastagságúra, így alkalmatlanná válik a petesejt befogadására.


Azért nézzük csak mivel is járhat ha hosszú távon alkalmazzuk ezt a módszert.  A fogamzásgátló tabletták általában szintetikus ösztrogént (etinil ösztradiolt) és szintetikus progesztint tartalmaznak, így ezek valamennyi kellemetlen mellékhatását produkálhatják, akár már a szedés közben is, de a tabletták letétele után különösen (ld. feljebb). Előfordulhat, hogy, amikor abbahagyjuk a szedést meg sem jön a menstruációnk hosszabb-rövidebb ideig, vagy összevissza vérzés lesz, esetleg nem sikerül teherbe esni. Némelyik készítményt tesztoszteronból állítják elő, melyek erőteljesebb androgén mellékhatást (pl: szőrösödés) okozhatnak. Ami a legelkeserítőbb, hogy nagyon sok olyan esetben is ezt a módszert alkalmazzák amikor egy alig pubertás korba lépett gyereknek erőteljesen görcsös menstruációja van, vagy egyéb esetleg komolyabb betegséggel összefüggésbe hozható tünete. Sajnos így elfedik a tüneteket, de az okot nem szüntetik meg, és amikor majd gyereket szeretne,  a probléma már esetleg sokkal nagyobb méreteket öltött, mint korábban, és persze sokkal nehezebb helyreállítani is az egyensúlyt.

Talán egy kicsit tudományosra sikeredett a mai cikk, de szeretettem volna érzékeltetni, hogy mennyi felesleges mérget juttatunk a szervezetünkbe nap, mint nap, sokszor csak azért, mert kényelmesebb megoldásnak tűnik, és mert az orvosunk is ezt javasolja. De azt gondolom ideje, hogy több figyelmet és időt szenteljünk testünknek, mert különben, ha még sokáig játsszuk ezt a játékot egyszer csak ellenünk fordul.  A saját és gyermekeink egészségesebb jövője ezen is múlhat talán, akkor pedig kutya kötelességünk természetesebb és kevésbé mérgező megoldásokat keresni. 

Márkiné Mester Ildikó
természetgyógyász-hormonegyensúly tanácsadóNyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7848 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x