Segítség! Bepisil a gyerekem
Címlap / Otthon / Segítség! Bepisil a gyerekem

Segítség! Bepisil a gyerekem

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

Sok család életét nehezíti meg a gyermekek éjszakai ágybavizelése. Sokszor csendes szégyenként viselik a jelenséget mind a gyermekek, mind a szülők. A gyerekben mélységes szégyenérzet van, amiatt, hogy ő még mindig ágyba pisil, a többiek a korosztályában már régen szobatiszták. Pedig ez egy nagyon sűrűn előforduló probléma, olyannyira hogy Magyarországon gyakorlatilag ez a harmadik leggyakrabban előforduló gyermekbetegség.  

Az éjszakai ágybavizelésről (enuresis nocturna) akkor beszélünk, amikor óvodás, vagy iskolás gyermekeknél még mindig állandó vagy visszatérő rendszerességgel fennáll a hólyag éjszakai ürítése.  A jelenség időbeliségét tekintve két alapvető típusra lehet osztani a betegség et.
Az elsődleges (primer) amikor a gyermek a születése óta soha nem volt szobatiszta legalább fél éven keresztül, és a másodlagos (secunder) pedig amikor hosszabb időszak után kezd el újra bepisilni.


A megjelenő tünetek alapján pedig van egytünetű (monosymptomas )és  többtünetű (polisymptomas),  az utóbbiban különböző fertőzések, illetve székrekedés is kapcsolódhatnak.
Amikor a jelenség 5-6 éves korban még mindig fennáll, mindenképp indokolt szakorvosi vizsgálatot kérni, és felkeresni egy gyermek nefrológust.   Amennyiben az orvosi vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárultak, úgy nagy valószínűséggel a bepisilésnek lelki okai vannak. 

 Az ágybavizelés valamely korábban elszenvedett lelki traumának is lehet következménye, valamely családtag elveszítése, vagy éppen a testvér születése miatt érzett félelem, szorongás állhat, a „kicsi akarok még maradni, kisbabaként viselkedem’”mögöttes motiváció indukálhat.


 A bepisilős  gyerekek vagy nagyon mélyen alszanak, vagy az ébredési küszöbük magasabb az átlagnál. Sokszor még a bepisilés érzetére sem ébrednek fel, csak reggel tudatosul a „baleset” ténye. Vannak, akik felébrednek és automatikusan cserélik az odakészített pizsamát, ágyneműt.

Hagyományosan gyakran szokták javasolni az ébresztéses módszert, ami abból áll, hogy vagy a szülő, vagy valamilyen elektromos készülék segítségével felkeltik a gyermeket az éjszaka közepén és kikísérik a vécére, de vannak olyan gyerekek, akik annyira mélyen alszanak, hogy erre sem ébrednek fel, csak kábulatban, félig alvó állapotban próbálnak szót fogadni a szülői bíztatásnak. Sajnos sok esetben ez is csak egy kényszerlépés, mint sem valódi megoldás és rendkívüli módon igénybe veszi a szülőket, hiszen ez az ő éjszakai pihenésüket is kettévágja, ami után vagy vissza tudnak aludni, vagy nem, ami hosszú távon teljes kimerültséghez vezethet. Így érdemes olyan módszert választani, amely a kialakult helyzet okát keresi meg és oldja fel.


A lelki okok kezelésére a kineziológia és a Bach virágterápia adhat megoldást. A kineziológiai oldás során megkíséreljük felderíteni, hogy a múltban mi okozhatott a gyermek lelkében traumát, mi lehet az az ok, amire ő ezt a válaszreakciót adja a környezetének. Mert ez minden esetben válasz a család arra, ami a családban történt, illetve történik.  Érzelmi válasz reakció lehet ez például a szülők között folyamatosan fennálló feszültségre, az állandósult veszekedésekre is. De kiválthatja egy nagyon erős megfelelési kényszer is, amikor a gyermek a szülők fele teljesíthetetlennek érzi  az általuk támasztott elvárásokat, betartandó szabályokat. Sokszor a közösségbe való beilleszkedés elleni tudat alatti tiltakozás jele is lehet, ha nem szeret óvodába, illetve iskolába járni.

Ezzel a problémával küzdő gyerekek szinte kivétel nélkül nagyon érzékenyek, sokszor nehezen viselik a konfliktusokat, a hangos zajokat, szorongásra hajlamosak, lehetnek befelé fordulók, és önbizalom hiányosak is.  A bepisilés tudata pedig sajnos tovább erősíti ezeket a negatív lelkiállapotokat, ami az évek múlásával előidézheti egy negatív énkép kialakulását. Az iskolai beilleszkedést is hátráltathatja, hiszen egy osztály táborozás alkalmával történt bepisilés megbélyegezheti  az osztálytársakkal való kapcsolatát. Minden esetben a gyerekek mély szégyenérzetet éreznek önmaguk és a család előtt is, hiszen kimondva – vagy kimondatlanul van egy elvárás, aminek nem tudnak megfelelni.  A kor előre haladtával ez a szégyenérzet egyre nő és mélyül, érdemes tehát minél előbb megkeresni a megoldást. Gyakran javasolják a „majd kinövi’” alternatívát is, ami sok esetben igaz is, és 7-8 éves kor körül meg is történik. A betegség kialakulásánál az is szerepet játszik, hogy a szülőknél volt-e hasonló probléma, mert a hajlam elég nagy valószínűséggel öröklődik is.  
Tapasztalataim alapján, a gyermekek éjszakai bevizelésénél érdemes  tehát mind a hagyományos orvoslás módszereit, mind az alternatív természetgyógyászati , kineziológiai és Bach virágterápiás kezeléseket együttesen  igénybe venni a hatékony megoldáshoz. Így  a hozzám került  gyermekek átlagosan 6-8 héten belül szobatiszták lettek. 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6610 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x