Magyarországon elsőként: videós jelnyelvi tolmácsszolgálat...
Címlap / Otthon / Magyarországon elsőként: videós jelnyelvi tolmácsszolgálat

Magyarországon elsőként: videós jelnyelvi tolmácsszolgálat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Mától újabb, Magyarországon egyedülálló szolgáltatás könnyíti meg a hallássérültek életét. Videós jelnyelvi tolmácsszolgálat kezdte meg működését, amely 2013. július 4-től — a közintézmények között elsőként — a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Fiumei úti épületéből vált térítésmentesen elérhetővé a rászorulók számára.  

A siketek és nagyothallók számára jelnyelvi tolmács közreműködése nélkül gyakran még a hétköznapi ügyek intézése is rendkívül nehézkes. A Magyarország harmadik legnagyobb nyelvi kisebbségének számító mintegy 50 ezer siket ugyan már évek óta jogosult térítésmentesen igénybe venni jelnyelvi tolmács segítségét, ám mivel a tolmács személyes jelenléte eddig elengedhetetlen volt, váratlan helyzetekben, baleset vagy sürgős orvosi beavatkozás szükségessége esetén akár az életük is veszélybe kerülhetett a kommunikációs nehézségek miatt.

A Hallatlan Alapítvány és a Vodafone Magyarország Alapítvány együttműködésének eredményeképpen a hazai intézmények közül elsőként a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központból érhető el — a kórházban rendelkezésre álló IP-videotelefon és táblagép segítségével — a videós jelnyelvi tolmácsszolgálat, amelynek célja, hogy megkönnyítse a hallássérültek számára a közszolgáltatásokkal, orvosi ellátással kapcsolatos ügyek intézését. A mobiltechnológiának köszönhetően a szolgáltatás sürgős esetekben — baleset, tűz, életveszély — is hatékony segítség, mivel a jeltolmácsnak immár szükségtelen személyesen jelen lennie. Okostelefon vagy táblagép, illetve egy szabadon letölthető videóchat-program segítségével bárhonnan elérhető a Hallatlan Alapítvány irodájában webkamera előtt ülő tolmács a nap 24 órájában. 


 „Mobitelefon birtokában az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, tudva azt, hogy szükség esetén bármikor segítséget hívhatnak. A fogyatékkal élők azok, akik talán leginkább rászorulnak telefonjuk segítségére, mégis gyakran szembesülnek komoly nehézségekkel annak használata során. A Vodafone kiemelt célja, hogy a fogyatékkal élők is maradéktalanul élvezhessék a mobilkommunikáció előnyeit. A Hallatlan Alapítvánnyal karöltve évek óta dolgozunk azon, hogy a mobiltechnológiát a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának szolgálatába állítsuk. Az együttműködés első eredménye volt az az interneten és mobiltelefonon elérhető jelnyelvi szótár, amely a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját nyújtja. A ma bemutatott, hazánkban egyedülálló videós jelnyelvi tolmácsszolgálat újabb jelentős lépés a hallássérültek életének megkönnyítése érdekében.” – mondta Gothárdi Ibolya, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja.


„A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat elindítása mérföldkő, komoly segítség a hallássérültek számára. Bízunk abban, hogy a közeljövőben egyre több kórházban, közintézményben válik elérhetővé ingyenes szolgáltatásunk.” - mondta Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke.
„Hallássérültként naponta szembesülök komoly problémákkal. Anyanyelvemet, a jelnyelvet az emberek többsége nem érti. Ez nehézkessé, sőt, gyakran lehetetlenné teszi a kommunikációt. A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat lehetőséget nyújt arra, hogy csökkenjen a hallók és a hallássérültek között hosszú ideje fennálló kommunikációs szakadék, és mind jobban közeledni tudjunk egymáshoz.” – mondta a szolgáltatás működését bemutató sajtótájékoztatón a világhírű siket modell, Weisz Fanni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2417 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x