Veszélyes a gyereknek a Facebook!
Címlap / Otthon / Veszélyes a gyereknek a Facebook!

Veszélyes a gyereknek a Facebook!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Egyre több helyről hallani ma, hogy a Facebookozók alsó korhatára mindinkább kitolódik. Hová lett a valódi közösség, a téren találkozás élménye, az átugrok a haverokhoz izgalma?  

Minden évben körbemegy a Facebookon egy körüzenet aminek lényege, hogy régen mi még a téren játszottunk, az anyukánk lekiabált ha kész volt az ebéd, ha kerestük egy barátunkat apró kővel dobtuk meg az ablakát, hogy jöjjön le hozzánk, a közös hétvégi ebédek alatt ismertük meg jobban a barátaink családját….és a végtelenségig folytathatnánk a sort.

Mára azonban ez egyre inkább kikopni látszik, hiszen akik ezt az üzenetet megosztják, egyrészt maguk is ellenmondásba keverednek – hiszen naponta többször megosztják így tehát jelen vannak a közösségi oldalon -, másrészt már maguk is szülők és nem biztos, hogy valóban jó irányelvek folytatnak gyermekeik nevelése kapcsán.


Döbbenet
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede már facebookozik. A szabályzat szerint nem tehetnék meg, de mégis sokan regisztrálnak a Facebookra a 13 év alatti magyar gyerekek közül. A G Data felmérése során a kutatók ezer magyar internetezőt kérdeztek meg arról, hogy a vele egy háztartásban élő, 13 év alatti gyerek használja-e a legnagyobb közösségi oldalt. Az eredmények szerint az internetező háztartásokban élő 13 év alatti gyermekek 22%-a regisztrált már a Facebookra, további 4%-ról pedig a velük egy háztartásban élők sem tudják, hogy tagja-e a közösségi oldalnak. Fontos, hogy a szülők ugyanúgy szabályozzák a gyermekük internetezési szokásait, ahogyan más tevékenységeit is szabályozzák, és ugyanúgy tanítsák meg neki a közösségi portálok használatát, mint ahogy biciklizni is megtanítják – nyilatkozta az eredmények kapcsán Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője.


Szabadság
A kérdés csupán az hol a határa a manapság oly divatos szabadságjogoknak, mi a szülő és mi a társadalom felelőssége és hogyan tudod ésszerűen és diktatórikus módszerek nélkül megakadályozni, hogy a gyermeked elmerüljön a virtuális közösségi lét eme kesze-kusza világában, ahol tizenéves lányok és fiúk fotózzák magukat tükörben naponta többször, így alakítva – és torzítva – személyiségképüket és zavarva össze saját énképüket is.
A veszélyforrások
Egy gyerekre több veszély is vár a Facebookon. Mivel még nem tudja, hogy mire szabad kattintania és mire nem, könnyedén eshet az adathalászok csapdájába átverős posztokon és videókon keresztül. Erre a leggyakoribb példa egy híresség nevével és képével történő visszaélés. A „nem hiszem el, hogy Miley Cyrus ezt tette…” típusú bejegyzések vonzzák a gyerekeket, az ilyen kattintások viszont sokszor végződnek a személyes adatok kiszivárogtatásában, a számítógép megfertőzésében.


A következő lehetőség a bűnözők számára a mobilszámla vagy a hitelkártya megcsapolása. Olyan alkalmazásokat programoznak, melyek emelt díjas sms üzenetért cserébe jövőt mondanak, kiszámolják a párkapcsolat sikerességének valószínűségét, vagy más hasonló szolgáltatást nyújtanak.
A harmadik veszélyforrást a gyermekekkel ismerkedni vágyó felnőttek jelentik, akik sokszor álnéven, fiatalkorúként regisztrálnak a közösségi oldalakra. Fontos ezért, hogy a szülők megtanítsák a gyereküknek, hogy csak azokat jelölje vissza, és csak azokkal beszélgessen a Facebookon, akit egyértelműen, személyesen is ismer. Például Fluor Tomiból többtucatnyit találunk a portálon, és mindegyikük rendelkezik számos ismerőssel, akik között sokan vannak a gyerekek is

Emellett számolni kell a kortársak rosszindulatával is. Az elektronikus zaklatás - angol nevén cyberbullying - az a jelenség, melynek során a kiközösített gyermekkel, tinédzserrel az interneten vagy mobiltelefonon keresztül csúfolódnak kortársai, vagy ennél is tovább menve fenyegetik a gyereket. A leghírhedtebb ilyen eset Megan Meier története, mely a tinédzser lány öngyilkosságával végződött.
Végül az utolsó veszélyforrást a gyermek jelenti önmagára nézve, méghozzá azzal, ha olyan adatokat és fotókat tölt fel, melyeket később szeretne letörölni az internetről. 


Szülők határok nélkül
Nem hinném, hogy léteznek mindenhol alkalmazható tanácsok arra nézve, hogyan akadályozzuk meg, hogy gyerekünk már ilyen korban elkezdjen Facebookozni. Megelőzés? Nevelés? Rábeszélés? Tiltás? Engedés? Együttes jelenlét? Melyik lehet a jól működő megoldás?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2705 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x