1001 régi levél - a múltidéző padlástitok
Címlap / Otthon / 1001 régi levél - a múltidéző padlástitok

1001 régi levél - a múltidéző padlástitok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Azok, akik még a közösségi portálok és az e-mail előtti időben voltak kamaszok, most figyeljenek, a többieknek ez már csak protkócsattogtatás, vagy uncsi nosztalgia. Mert a kézzel írt levelek korában még azért is iskolai fegyelmi járt, amiért ma minden irodalom tanár sírva hálálkodna a grammatika Istenéhez.  

A régi e-maileket nem lehet majd nosztalgiával forgatni. A régi leveleket bizony lehet, s mi meg is tettük. Volt benne minden. Egymásnak írtak, szerelmes tartalmúak, vagy egyszerűen baráti levelek haveroktól, katonaság alól, vagy éppen a koleszból. A padlásról, egy fonott kosárkában került elő az egyik csomag, a szekrény legalsó fiókjának belsejéből, szép lila selyemszalaggal összekötve a másik, régi kalapos dobozból, rózsalevelek közül a harmadik.


Neked megvannak még a régi leveleid? Egyáltalán leveleztél valaha?
Ha még sosem írtál /kaptál levelet, úgy igaziból, papíron, borítékban bélyeggel, akkor itt az idő – még ma próbáld ki!

Kereszthivatkozások 1989-ből
A levelek közt számos kereszthivatkozásra bukkantunk – könnyű úgy, hogy azonos körben mocorogtunk akkoriban (is) – és rájöttünk, hogy a korszellemet meghatározó Merlose place sorozat magyar változatát akár nálunk is forgathatták volna, bár nálunk nem volt úszómedence és akkoriban még senkit nem hívtak tudomisén, Dzsesszikának. Viszont találtunk pasit aki mindenkivel váltott levelet. Kiderült, hogy egyikünknek még iskolai botránya is volt levelezés miatt.


Botrány a koleszban
Amíg a mit sem sejtő leánygyermek hazafelé tartott a vonattal, a szülők az iskolába utaztak ugyanakkor – gondosan szervezve befújták a kamasz leányzót, hogy „túl sokat levelezik” és ez elvonja a figyelmet az iskolai dolgoktól. Saját bevallása - és a felgyűlt levéltömeg – alapján akár napi 2!! bűnös levelet is váltott és egyiket sem egy orosz testvérváros szülöttével folytatta a szocialista társadalom építésről és Lenin elvtárs érdemeiről. A szülők persze kiröhögték az egészet, a gyereknek azt tanácsolták, hogy valahogy dugja el a leveleket, hogy ne lássák. Akkoriban is voltak képmutatástól mentes, rendes szülők…

A hapsi közkincs volt?

Utólag vicces ami akkoriban baromi botrány lett volna. A közkincs pasi. Konkrétan hülyítve voltunk. A csávó ma boldogtalan házasságban senyved, a nő csalja. Igen, van SORS! : ) Ő bennünket szeret! Tényleg úgy működik, mint a fosból font ostor – visszafröcsög. Ami azonban mindent vitt a nosztalgikus levél-olvasgató estén, a megfogalmazás.


Modoros pasasok kora?
Olyan veretes, irodalmi nyelven, hosszan fogalmazott és letisztázott levelekre bukkantunk, amilyet írni szerintem ma nem sok fiú lenne képes. Természetesen akkor is voltak helyesírási hibák, elírások is … de aki egyszer levelet írt, az bizony megadta a módját. Találtunk valódi illatos, szerelmes levelet. Döbbenetes, ahogy a felejthetetlen szagú „krasznajamaszkva” kölni totálisan beette magát a papírba! Az illatos tintás golyóstoll azonban nem csak a szagát, de még a színét is elveszítette. (Igen! Én voltam elvetemült annyira, hogy ilyet használtam!)

Kézírások és jellemek
Grafológusként egész más élmény nézni ezeket a régi írásokat. Saját kézírással szembesülni sem népünnepély, belenézni a múlt tükrébe, a kamaszkor terheit újra felvenni egy ideig, hogy aztán visszacsukjuk majd a dobozba. Régi fiúnevek gazdáin gondolkodni, átgondolni, hogy mi lett vele azóta, vagy elvitte egészen a felejtés. A legrosszabb talán teljes bizonyossággal detektálni egy szörnyű, szögletes, nehéz jellemű srác írását bizony elgondolkodtató; - de jó lett volna már akkoriban tudni azt, amit ma!


Szülők és a levéltitok

Nem csak ma okoz gondot a túlzott szülői aggodalom! Akkoriban is belenéztek az ősök a lila masnik mögé, a kalapdobozokba, vagy a padlásra rejtett kosárkákba! Nálatok ez hogy volt? Szüleink egyáltalán nem tartották tiszteletben a levéltitkot. Ki nyíltan, ki suttyomban, de bizony hozzányúltak a levelekhez – naplókhoz. Emiatt sajna nem kevesen égették el a naplóikat, levelezésüket. utólag pedig jó volna visszanézni, visszaolvasni a rég fontos, ma már felszínes, mókás dolgokat.
Mennyivel könnyebb ma védetten tartani egy g-mail, vagy facebook jelszót! (És talán sokkal nehezebb lesz megélni azt a nosztalgiát, amit ezek a múló, meg nem őrzött élmények adnak ma – és talán az is lehet, hogy nem is kell majd az a nosztalgia… ez majd kiderül újabb 30 év múlva.)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11853 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x