Ne tedd tanács, fogínyvérzés megelőzéshez
Címlap / Otthon / Ne tedd tanács, fogínyvérzés megelőzéshez

Dr. Bakos Anikó

Ne tedd tanács, fogínyvérzés megelőzéshez

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Fogorvoshoz forduló páciensek vezető panasza a fogínyvérzés. Az egyszeri, spontán jelentkező fogínyvérzéstől - ami megjelenhet a fogmosás, az étkezés alatt, de akár éjszaka, alvás közben is -, a mindennapos fogínyvérzésig sok fokozat és tünet fordulhat elő.  

A fogínyvérzésnek számtalan oka lehet, így egy átmeneti ínygyulladás, de akár komoly fogínysorvadás is.
A fogíny egészségének megőrzése központi kérdés a fogínyvérzés megelőzésében. Első és legfontosabb szabály a megfelelő szájhigiénia elsajátítása és betartása. Ez az alapos fogmosást és a fogközi kefével és fogselyemmel történő tisztítást jelenti, mely műveletsor befejező lépése a szájüreg szájvízzel történő kiöblögetése. A szájápolás alapját képező szájhigiénia második fázisa a fogkő rendszeres eltávolítása a félévenkénti fogorvosi kontroll alkalmával. Ugyanis a fogak megfelelő tisztításával a már kialakult fogkövet nem tudjuk eltávolítani, csupán magát a fogkő kialakulását tudjuk megelőzni.

A fogkőeltávolítás kíméletes és biztos módja az ultrahangos fogkő eltávolítás, melynek célja a fogkövek érdes felszínén megtelepedő baktériumok eltávolítása. A fogkövet alkotó baktériumok a fogínyt az alapos fogmosás és a szájvizek ellenére is gyulladásban tartják.


Hogyan alakul ki a fogínygyulladás?
Nem is gondolnánk, de elég, ha egy-egy fogmosást kihagyunk vagy csak tessék-lássék módon tisztogatjuk a fogainkat. Tartósan fennálló fogínygyulladás tünete a fogínyvérzés, mely számos fogágybetegség melegágya, így fogínysorvadáshoz és a fogak meglazulásához is vezethet. 

A fogínygyulladás (gingivitis) és a fogínysorvadás az íny és a környező szövetek leggyakrabban előforduló megbetegedése. A szájüregben a baktériumok elszaporodnak, un. plakkot (fogak felületére tapadó vékony réteget) hoznak létre. A plakk fogkővé alakulása megakadályozható, ha rendszeres időközönként eltávolítjuk ezeket a lerakódásokat, így nem jön létre megkeményedett fogkő. A fogkő a nyálban előforduló ásványi anyagok foglepedékben való kikristályosodása. A fogvérzés a fogkő és a baktériumok ínyirritációja révén következik be, az ínygyulladás tüneteként.

Tovább romlik a helyzet, ha a baktériumok a gyulladt íny és a fog közé hatolnak, un. tasakok jönnek létre. Az íny leválik a fog felületéről, megindul a kellemetlen szájszagot generáló rothadás, elkezdődik a fogínysorvadás, mely betegség az állkapocs csontszövetére átterjedve a fog tartószerkezetét meggyengítve a fogak meglazulásához, majd elvesztéséhez vezet.

Összegezve tehát az esetek többségében a fogínyvérzés oka az íny gyulladása, amit a foglepedék vált ki. Jöjjön el fogászati állapotfelmérésre.

Jó tanácsok:


•    Ne próbáld magadnak eltávolítani a fogkövet, csak nagyobb bajt okozol! Inkább fordulj fogorvoshoz.
•    Ne hagyd ki a rendszeres féléves kontrollokat, ott derül ki, hogy mi az oka a vérzésnek és hogyan kezelhető ki.
•    Ne a szomszéd tanácsát fogadd meg és próbálkozz vele, inkább menj el szakértő fogorvoshoz, ő valóban végleges terápiát fog javasolni, nemcsak találgat.


Ultrahangos fogkőeltávolítás, sópolírozás

Az ultrahangos fogkőeltávolítás napjainkban kiszorította a hagyományossá vált, kézi fogkőlepattintó eszközök használatát. Az ultrahangos fogkőeltávolítás során az ultrahang finoman a fogzománcot kímélve robbantja le a fogköveket. Eltávolítja az apróbb felrakódásokat is, emellett az ultrahangos készülék finom hegyeivel a fogínytasak mélyebb területei is elérhetők. 

Az ultrahangos fogkőeltávolítás után ma már lehetőség van elvégezni az úgynevezett EMAS Air-Flow profilaxiás homokfúvós sópolírozást. A kíméletes ultrahangos fogkőeltávolítás eredménye így lesz teljes. A sópolírozás egy új eljárás, mellyel még finomabban lesimíthatóak a szűk fogközök is. Menete a következő: nagy nyomású fújással a fogfelszínre és a fogak közé az íny alá víz, finomra őrült sópor és levegő elegyét juttatjuk. Ezek a sószemcsék lesimítják az érdes fogfelszínt, olyan simává alakítják azt, melyen nem tud megtapadni sem a lepedék, sem a baktériumok.

A sópolírozás előnyei:
-    hosszú ideig elkerülhető a fogkő újraképződése,
-    a fogak egészségesebben megtarthatók,
-    teljesen sima fogfelszín,
-    az elszíneződéseket is eltávolítja a fogakról,
-    csillogóbb fogsor, ezáltal egészségesebb, esztétikusabb megjelenés,
-    1-2 árnyalattal fehérebb fogak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8605 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x