Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban...
Címlap / Otthon / Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-07

A vasúti közlekedés legendás feltalálójára, Stephenson-ra emlékezve idén tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix-ta budapesti Vasúttörténeti Park. A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Európa több országának legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg. A mozdonyverseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik az angol posta, a sörmenet és a tűzoltás - kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban. A mozdonyok erőpróbája mellett megválasztják a nap "Mozdony szépét." Az étkezőkocsikon minden nemzet sajátos konyhájával várja a különleges ízekre vágyókat. 

George Stephenson 1815-ben szabadalmaztatott járműve nagy karriert futott be. Az egymástól jelentősen eltérő konstrukciók közül a legjobbat egy verseny során szándékoztak kiválasztani. Az 1929. Október 6-án megrendezésre került Rainhil-i mozdonyverseny alkalmával Stephenson Rocket nevű mozdonya messze maga mögé utasította a rendezvény többi résztvevőit. Ezzel Stephenson örök időkre beírta magát a történelembe.

Ma már természetesen nem a jármű konstrukciók közti különbségtétel, hanem sokkal inkább a mai mozdonyvezetők gőzmozdony-vezetési rutinjának tesztelése a cél. A mozdonyverseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik a mozdonyvezetők az alábbi versenyszámokban:


Angol posta: az „angol posta” versenyszám azt a korszakot idézi, amikor a levélküldemények eljuttatása a vasút legfontosabb feladatai közt szerepelt.
A gyorsvonatok csak a nagyobb településeken álltak meg. A kisebb helyeken a fel-és leadási feladatot tehát úgy kellett megoldani, hogy a jármű mozgásban maradjon. A vágány mellett elhelyezett csomagot ezért egy speciális szerszámmal emelik be – erre gőzmozdony esetében megfelel a szítóvas – és egy (szintén a vágány mellett elhelyezett) kosárba kell dobni.

Sörmenet:
az egyik leglátványosabb attrakció, mely során a gőzmozdonyt olyan finoman kell "vezetni", hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz le ne essen. A gőzmozdony működésének legplasztikusabb erőkifejtő eleme a csatlórúd. A gőzbeömlést még jól beállított rudazat mellett sem könnyű feladat olyan finoman szabályozni, hogy a jármű a legkisebb rángás nélkül tudja megtenni a megszabott mintegy száz méteres távot.

Tűzoltás és kisasszonyok kiszabadítása
:a próba során a vágány mellett égő tárgyat kell eloltani a mozdonyból vett vízzel. A feladat második része pedig a sínekhez láncolt kisasszonyok kiszabadítása.

A rendezvény egyik különleges színfoltja a szombat délelőtt megrendezésre kerülő „Aranycsákány krampácsverseny”, melynek kapcsán bepillantást nyerhetünk a vasúti pályaépítő dolgozók nehéz munkájába.

A versenyeket követően a közönségnek lehetősége nyílik utazni a külföldi gőzmozdonyokon.A rendezvény alatt a Vasúttörténeti Park interaktív programjai közül egész nap kipróbálható a népszerű kerti vasút.

Az Étkezőkocsik Fesztiválján szolid árakon megkóstolhatjuk a nemzetek konyhának specialitásait.

2013. szeptember 21-22. (szombat-vasárnap)
Helyszín: Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai utca 95.)
www.vasuttortenetipark.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 2279 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x