A férfiegészség női feladat?
Címlap / Otthon / A férfiegészség női feladat?

A férfiegészség női feladat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Egy korábbi amerikai kampány kifejezetten a nők gondoskodására apellált a férfiak egészségvédelmét illetően. Dr. Szentpály Emőke kardiológus szerint valóban sok férfit a párja küld el szűrésekre, éppen ezért fontos, hogy mindkét nem tisztában legyen az egészséget fenyegető kockázatokkal.  

A férfiak sokszor későn fordulnak orvoshoz
Külföldi és hazai felmérések is igazolják, hogy a nők nyitottabbak az életmóddal kapcsolatos információkra és gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon, mint a férfiak. Az erősebb nem tagjai ezzel szemben hajlamosak bagatellizálni a panaszokat, többségük csak a barátnője,  felesége unszolására jelenik meg orvosi vizsgálaton. Ugyanakkor az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium adatai valamint a magyar lakossági felmérések alapján a férfiak többet dohányoznak és több alkoholt is fogyasztanak életük során, mint a nők. Tehát mindenképpen szükség van a női gondoskodásra a megelőzés és a korai felismerés terén.
Az Egyesült Államok és hazánk férfilakossága körében is a szív-és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb halálokot. Ezt követik a daganatos betegségek, míg a harmadik helyen az USA-ban a balesetek, míg Magyarországon az emésztőszervi megbetegedések állnak. A szív-és érrendszeri betegségek megjelenése férfiak körében már 50 éves kor előtt megkezdődik. Ezért rendkívül fontos a megelőzés és a korai megjelenés a szűrővizsgálatokon. A megelőzésben alapvető szerepe van az egészséges életmódnak és a szív-érrendszeri rizikófaktorok kiküszöbölésének.


Dr. Szentpály Emőke kardiológus szerint civilizált világunk egyik legfőbb problémája a mozgásszegény életmódból és a helytelen táplálkozásból eredő elhízás, mely további kockázati tényezők kialakulásához vezet, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vérzsír szint. Ezek külön- külön is előfordulhatnak, együttes megjelenésüket más néven metabolikus szindrómának nevezzük, mely állapot egy időzített bombához hasonlítható. Látható, hogy a probléma gyökere sokszor a mozgásszegénység, így rendkívül fontos a rendszeres, intenzív testmozgás. A magas vérnyomás, valamint az emelkedett koleszterin- és vérzsírszint életmódváltással és gyógyszeresen is kezelhető, rendszeres kontrollja nagyon fontos. Ezeken kívül fontos rizikófaktor a dohányzás, mely sok esetben már fiatalon is jelentős elváltozásokat okoz.
Ideális esetben nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a legtöbb rizikófaktor éveken át némán, észrevétlenül károsítja a szív-érrendszert. Amikor váratlanul már a szövődmények jelentkeznek, sajnos gyakran végzetes következményekkel járnak. Mivel e téren szerepe van a genetikának is, családi halmozódás esetén nagyobb a betegség kialakulásának kockázata így fokozottabb figyelmet igényel.


Hogyan csökkenthető a kockázat?

Az amerikai és a Magyar Kardiológiai Társaság ajánlása alapján csökkenhetik a kockázatokat:
  • rendszeres testmozgás, a testsúly normalizálása
  • a dohányzás mellőzése,
  • a vérnyomás-, koleszterinszint és vérzsírszint normál tartományban tartása
  • friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona és alacsony zsírtartalmú tejtermék, szárnyasok és halak rendszeres fogyasztása,
  • a telített- és transzzsírokat, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó ételek fogyasztásának visszaszorítása.


Ugyanakkor dr. Szentpály Emőke arra figyelmeztet, hogy hosszú évek mozgásszegény életmódját nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. A hirtelen megkezdett, intenzív mozgás nem csak az ízületek, de a keringési rendszer számára is jelentős megterhelést jelent. Ilyen esetekben egy jól felépített, egyénre szabott terápiára van szükség, amely a beteg állapotát figyelembe véve, fokozatosan vezet eredményre. Az életmódterápia és az esetleges gyógyszeres kezelés alapját pedig feltétlenül kardiológiai szakorvosi vizsgálat és a további rendszeres kontroll kell, hogy jelentse. Mindkettőben hatalmas szerep hárul a nőkre, hiszen a férfiak valóban könnyebben eljutnak orvoshoz, ha a párjuk kíséri be őket, az otthoni étrendet és életmódot pedig szintén a hölgyek tudják eredményesebben befolyásolni.  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2198 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x