Az elhízás növeli a pajzsmirigybetegségek rizikóját
Címlap / Otthon / Az elhízás növeli a pajzsmirigybetegségek rizikóját

Az elhízás növeli a pajzsmirigybetegségek rizikóját

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A mai napig nem eldöntött tény, hogy a gyarapodó súly a pajzsmirigybetegségek egyik tünete vagy éppen az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját. Dr. Hubina Erika, endokrinológus összefoglalta a gyanakvásra okot adó tüneteket.  

A pajzsmirigybetegségek tünetei szerteágazóak
Közismert tény, hogy az elhízás számos betegség rizikófaktorának számít, így semmiképpen sem lehet elhanyagolni. Ugyanakkor a szakértők még vitáznak arról, hogy pajzsmirigybetegségek esetén az elhízás „csupán” tünet-e, vagy akár a kiváltó okok közé sorolható. Dr. Hubina Erika, endokrinológus szerint testsúlytól függetlenül mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a pajzsmirigy betegségére utaló tüneteket észlelünk.


Ilyenek lehetnek:
 • nyakduzzanat, feszülés
 • fáradékonyság, feledékenység, lelassult gondolkozás,
 • hajlam a depresszióra,
 • csökkent étkezés melletti hízás, vagy indokolatlan fogyás,
 • zsibbadás a végtagokban,
 • székrekedés vagy hasmenés,
 • csökkent libidó,
 • lassúbb szívműködés vagy éppen szapora szívverés,
 • emelkedett koleszterinszint
 • izzadékonyság,
 • családban halmozódó cukor- illetve pajzsmirigybetegség.
A testtömeg-index-szel arányosan nő a rizikó
Ugyanakkor már kutatások is igazolják, hogy az elhízott páciensek közt nagy számban fordulnak elő előrehaladott stádiumú és agresszív formájú papilláris pajzsmirigyrákban (PTC) szenvedő betegek. Azzal már senki sem vitatkozik, hogy az elhízás számos daganatos megbetegedés rizikófaktora, ám az mindezidáig tisztázatlan maradt, hogy ez a magasabb rizikó felelős-e a felderített esetek számának növekedéséért. Amerikai kutatók azonban kijelentették: a BMI (testtömeg-indexe) emelkedésével a PTC-s betegek száma is emelkedik.

Az UCLA orvosai vizsgálatukkal megállapították, hogy minél magasabb a BMI, annál előrehaladottabb stádiumú pajzsmirigyrákban szenvedett a betegek többsége.  Vagyis minél nagyobb a súlyfelesleg, annál agresszívebb tumorfajtákkal kell szembenézniük a betegeknek. Mindazonáltal az orvos-szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egyelőre nem vontható le egyértelműen az a következtetés, hogy az elhízás okozza a pajzsmirigy rákot, de a rizikót mindenképpen növeli.

Dr. Hubina Erika szerint a megállapítások tanulsága tehát az lehet, hogy az elhízott betegek kivizsgálásnál jóval körültekintőbben kell eljárni, és gyakran nem elégséges csupán a fizikális vizsgálat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2596 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x