Biciklik festették rózsaszínre a Lánchidat
Címlap / Otthon / Biciklik festették rózsaszínre a Lánchidat

Biciklik festették rózsaszínre a Lánchidat

Forrás: Noguchi
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Biciklik, rollerek, riksák, és gyalogosok vonultak át a Lánchídon október 13-án, vasárnap délután, az egészségmegőrzés és a mellrák elleni figyelemfelhívás céljából. A 2 km-es táv a Magyar Telekom Székházától indult a vállalat magenta Telebike-jainak felvezetésével a Vörösmarty téri Hard Rock Café-ig. A rendhagyó lánchídi menettel az Egészség Hídja Összefogás Egyesület célja az volt, hogy minél több korosztályt - elsősorban több fiatalt - vonjanak be a kampányba az egészséges életmód szerepének kihangsúlyozásával.  

Az esemény nyitó sajtótájékoztatóján Körtvélyes Éva, az Egyesület elnöke a kampány fiatalításának fontosságát hangsúlyozta, azaz egy olyan egészségtudatos generáció kinevelését, ahol már fiatalon tisztában vannak az emberek a betegségek kockázati tényezőivel, és ez ellen időben tesznek. Az idei kerékpáros mozgósítás ugyanezt a célt szolgálja; a fiatalok elérésével az üzenetek is célba érnek, így jobban oda fognak figyelni magukra és szeretteikre. Dr. Vass László, az Egyesület főtitkára elmondta: az állami mellrákszűrésen való részvételi arány évről-évre növekszik, ami által növekszik a korai stádiumban kiszűrt daganatok aránya is, így kevesebb áldozatot szed a kór; hiszen minél korábbi stádiumban találnak rá a daganatra, annál biztosabb a gyógyulás.


Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke kiemelte, hogy a mellrák elleni küzdelem nemcsak a nő magánügye, hanem kiemelkedően fontos közügy, alapvető fontosságú társadalmi kérdés, hiszen egy édesanya, feleség elvesztése felfoghatatlan hiánnyal jár mind a család, mind a szűkebb és tágabb közösség életében. Ezért fontos az a szemléletváltás, amellyel arra ösztönözhető minél több nő, hogy figyeljen magára, s vegye igénybe az ingyenes mellrákszűrés lehetőségét. Magyarország kormánya számára kiemelten fontosak a nők, a családanyák, akik erőn felül próbálnak helyt állni mind a munkában, mind a családi életben, gondoskodnak gyermekeikről, idősödő szüleikről, miközben kevéssé figyelnek magukra. Elmondta, hogy a KIM is igyekezett a megyei és fővárosi kormányhivatalokon keresztül felhívni az ügy fontosságára a figyelmet, így több vidéki városban szerveződött a hídsétához hasonló figyelemfelhívó kezdeményezés; ő maga Tatára látogatott el a Cseke-tó körüli sétára.

Breast Partner néven egy mobil applikációt is bemutattak a Roche Magyarország támogatásával.  Dr. Dank Magdolna, onkológus elmondta, az applikáció azzal a céllal készült, hogy a nők értsék az esetleges mell-és petefészek-daganatos megbetegedés utáni orvosi lépéseket, azaz az információ és az ismerethiány ne tartsa őket vissza a szűréseken való részvételtől. Az Android és iOS rendszerre készült fejlesztés az onkoteamet - dr. Kulka Janina, patológus, dr. Dank Magdolna, onkológus, dr. Lázár György, sebész, dr. Polgár Csaba, sugárterapeuta; a petefészekrákkal kapcsolatos szakértő pedig dr. Pete Imre, nőgyógyász -  mutatja be egy mellrák túlélő, Kozó Liza személyes történetén keresztül. A fiatal túlélő aktivista elmondása szerint minden olyan kampányhoz szívesen adja az arcát és a történetét, amin keresztül akár egy nő életét is megmentheti.


A biciklis menet érkezési pontjaként szolgáló Hard Rock Café-ban világszerte minden októberben a mellrák ellen kampányolnak Pinktober néven. Idén ismét rózsaszín koktélokat árulnak egész hónapban, ezzel támogatják az egyesület munkáját.

A kampány arcai ebben az évben is Detre Diána, szörf olimpikon, Sebestyén Márta, Kossuth-díjas énekesnő, és Ungár Anikó, bűvész. A rendezvényen részt vesznek további kormányzati, társadalmi és művésztámogatók, az Egyesületet alapító orvos-szakmai és betegszervezetek, illetve a támogató vállalatok képviselői. A rendezvényen fellépett a Magyar Légierő Zenekar Vastag Tamással, illetve Odett, Király Martina és Szűcs Gabi.


Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi az immár hagyománnyá vált Hídsétát, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára, hiszen a kór hazánkban minden 7. nőt érinti.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1782 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x