Állítások és cáfolatok
Címlap / Otthon / Állítások és cáfolatok

Állítások és cáfolatok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Ebben a cikkben néhány, az állatkísérletekkel kapcsolatban gyakran elhangzó állítást vizsgálunk meg. 

1. állítás: minden orvos és biológus egyetért abban, hogy az állatkísérletekre szükség van a tudomány fejlődéséhez. Ahogyan egy kutató a Facebook-on megfogalmazta: az állatkísérletek ellenzői a saját torkukat elvágó laikusok.

Ezzel szemben az igazság az, hogy  az állatkísérletek ellenzői között találunk orvosokat és egyéb kutatókat is. Tessék megnézni, kik indították el a STOP VIVISECTION kezdeményezést:
http://stopvivisection.eu/hu/content/citizens-committee

Zoológus és állatorvos, biológia professzor, biokémia professzor, biológus kutató, orvos: aligha laikusok. Az állatkísérletek megszüntetéséért folyó kampányt támogatja az EQUIVITA (Tudományos bizottság az élveboncolás ellen, Olaszország, http://www.equivita.it/index.php/en ), az Antidote Europe (Tudományos bizottság a megbízható tudomány elősegítéséért, Európa, http://antidote-europe.org/ ), a LIMAV (Orvosok nemzetközi ligája az élveboncolás eltörléséért, http://www.limav.org/ ) és az Ärzte gegen Tierversuche (Orvosok az állatkísérletek ellen, Németország, http://www.aerzte-gegen-tierversuche.de/ ) is.
Az Egyesült Államokban is vannak hasonló, orvosokból álló társaságok. Nem igaz tehát, hogy az orvosi és kutatói szakma egységesen állna az állatkísérletek mellett.
Ez nem volt másképp a múltban sem: Hans Ruesch könyve, az "1000 orvos az élveboncolás ellen" tartalmaz egy német, osztrák és magyar orvosokból álló listát, akik már a XX. század elején tiltakoztak az állatkísérletek ellen.


2. állítás: a kísérleti laborokban a lehető leghumánusabban bánnak az állatokkal. Csak annyi szenvedést okoznak nekik, amennyi a kísérlet sikeréhez feltétlenül szükséges, az elpusztításuk pedig humánusan történik.

Aki kíváncsi egy laboratórium belső életére, az nézze meg az alábbi videót, amelyet a világ egyik legjobbnak tartott egyetemén, az Imperial College London-ban készítettek titokban.

Figyelem: a videó sokkoló felvételeket tartalmaz!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DSjBNcwqIZI3. állítás:
az utóbbi száz évben az orvostudomány lényegében minden új eredménye valamilyen módon állatkísérletek eredményeinek is köszönhető.
Ezt az állítást tartalmazza például a brit Royal Society által készített, "Kutatásban felhasznált állatok: útmutató természettudósok számára" című kiadvány: http://royalsociety.org/policy/publications/2004/non-human-animals/ .

Az igazság az, hogy ilyen állításokat nem célszerű tenni, mert ha valaki (a tudományban megszokott, sőt elvárt módon) visszakérdez: hol van ennek az állításnak a bizonyítéka, akkor az állítás kijelentője végig kell, hogy menjen minden (vagy "lényegében" minden, bármit is jelentsen ez) orvosi felfedezésen, és mindegyikről be kell bizonyítania, hogy az állatkísérletek hozzájárultak a felfedezéshez. A gyakorlatban ehelyett általában néhány példa következik, amelyek állítólag alátámasztják az állítást.

Természetesen egy általános állítást nem lehet néhány példával bebizonyítani, amivel a legtöbb tudományos kutató is tisztában van. Amíg valaki szisztematikusan nem végzi el a bizonyítást, addig a fenti állítás nem tekinthető másnak, mint hittételnek.

Sajnos, időnként még az állítást alátámasztani hivatott példákkal is baj van. Vegyük a penicillin felfedezésének történetét: Fleming 1928-ban észrevette, hogy egy bizonyos penész megöli a baktériumokat. Az antibiotikus hatást sikerült egerekben és nyulakban is igazolnia, de csak helyi kezelés során: szisztémásan a nyulak szervezetében túlságosan hamar lebomlott ahhoz, hogy kifejthesse hatását. Ezért a következő évtizedben csak helyileg használta embereken.

Florey és Chain később a penicillin tisztított változatát egereken próbálták ki, pozitív eredménnyel. "Milyen szerencsénk volt", mondta Florey, "hogy a szert egereken és nem tengerimalacokon teszteltük". A tengerimalacok számára ugyanis a penicillin mérgező hatású.

1942-ben Fleming egy (streptococcus okozta agyhártyagyulladásban) haldokló barátjának, utolsó lehetőségként, penicillint adott be. A barát életben maradt, és ezzel kezdődött a penicillin humán felhasználása.

Körülbelül ugyanebben az időben Florey macskán próbálta ki a szert. A macska elpusztult.

Van, aki szerint ez alapján a penicillin felfedezése (amely kétségtelenül a XX. század egyik legnagyobb orvosi eredménye) valóban az állatkísérleteknek köszönhető? Ez a történet sokkal inkább azt támasztja alá, hogy mennyire bizonytalan az állatkísérletek eredményeinek emberekre való alkalmazása. Melyik fajnak higgyünk? Az egérnek, amely jól reagál a penicillinre? A nyúlnak, amely túl hamar lebontja? A tengerimalacnak, amely számára méreg?

Több, mint egy évtized telt el a penicillin felfedezése és a humán alkalmazása között, pontosan a félrevezető állati eredmények miatt.
(A penicillin felfedezésének részletesebb története itt olvasható: www.afma-curedisease.org/pdf/penicillin.pdf .)

Vajon foglalkozik valaki a nagy feladattal, a fenti általános állítás bebizonyításával? Úgy látszik, igen: 2004-ben a British Medical Journal-ban jelent meg Pound és más kutatók cikke, "Hol a bizonyíték, hogy az állatkísérletek hasznosak az emberek számára" címmel. A cikk végkövetkeztetése: "az az állítás, hogy az állatkísérletek nélkülözhetetlenek az orvostudomány fejlődése számára, nem támasztható alá tudományos bizonyítékokkal, csak véleményekkel és mendemondákkal. A hatásosságának tudományos áttekintése nem igazolja ezt az állítást". (A cikk itt található: http://www.bmj.com/content/328/7438/514 .)


Még 15 napig írhatod alá az európai kutatók által indított "STOP VIVISECTION" polgári kezdeményezést, hogy állatok felhasználása helyett kötelező legyen a már ma is létező alternatív módszerek használata! Az Európai Bizottság oldala, ahol a kezdeményezést alá lehet írni:
https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000007/public/index.do?lang=hu
Az aláíráshoz szükség van vagy a személyi számodra, vagy a személyi igazolványod vagy az útleveled számára. Így ellenőrzik majd az aláírások érvényességét.

További információk: https://www.facebook.com/StopVivisectionHungary
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x