Legyen végre vége a kegyetlen állatkísérleteknek!
Címlap / Otthon / Legyen végre vége a kegyetlen állatkísérleteknek!

Legyen végre vége a kegyetlen állatkísérleteknek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

10 napig még bárkinek lehetősége van arra, hogy éljen az európai uniós állampolgárságának véleménynyilvánító jogával, ugyanis 2012. április 1. óta folyik az aláírásgyűjtés az értelmetlen és bizonyítottan felesleges állatkísérletek befejezéséért. 

Pontosabban a "polgári kezdeményezés intézményének köszönhetően, az európai polgárok (egymillió aláírással) részt vehetnek az Európai Unió jogalkotási folyamatában", (http://www.stopvivisection.eu/hu/content/why-stop-vivisection) ami azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek figyelembe kell venni a polgárok véleményét a jogalkotás során.


A STOP VIVISECTION-t polgári kezdeményezést európai kutatók indították el. A kezdeményezés amiatt indult el, hogy az európai polgárok arra ösztönözzék az Európai Bizottságot, vonja vissza a a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló 2010/63/EU irányelvet. ugyanis az Európai Unió működéséről szóló szerződés 13. cikke kimondja, hogy “az Unió és a tagállamok teljes mértékben figyelembe veszik az állatok mint érző lények kíméletére vonatkozó követelményeket”. Az idézett hivatalos elismerés az állatok alapvető jogainak tiszteletben tartására vonatkozó erkölcsi kötelezettségvállalást viszi tovább: ezen jogok védelmét európai uniós prioritásként kell kezelni, és egy koherens közösségi jogi kereten keresztül kell garantálni európai szinten. Fájdalom és szenvedés okozása érző, védtelen lényeknek, az állatkísérletek (vagy élveboncolás) minden kétséget kizáróan tűrhetetlen gyakorlat.

Az etikai érveket (amelyet, többek között, egy 2006-os Eurobarometer felmérés szerint az Európai Unió polgárainak 86%-a oszt) a tudományos közösség is támogatja, hangsúlyozva, hogy az “állati modellek” emberi egészségügyi kérdések megoldásában történő használatának nincs tudományos érvényessége, és semmilyen statisztika nem bizonyítja az említett modellek hatékonyságát és megbízhatóságát. (http://www.stopvivisection.eu/hu/content/why-stop-vivisection)

A petíció aláírásához meg kell adnunk a személyigazolvány vagy útlevél számunkat illetve a nevünket. Ez több emberben visszás érzést válthat ki, hogy miért kell ilyen személyes és sérülékeny adatot megadni de a kérdésre az ésszerű válasz megtalálható a SVH Facebook oldalán: "Ez nem csak egy petíció, ez egy európai polgári kezdeményezés. Olyasmi, mint Magyarországon a népi kezdeményezés vagy a népszavazási kezdeményezés (ott is meg kell adni a személyi számot). Ha összegyűlik az EU-ban 1 millió aláírás akkor az Európa Bizottságnak KÖTELEZŐ megtárgyalnia a kérdést. Az aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottság fogja ellenőrizni." (https://www.facebook.com/StopVivisectionHungary/notes)

Kevesen gondolnak bele, de itthon is mindennaposak az állatkísérletek, amelyekben az élőlényeket akaratuk ellenére és beleegyezésük nélkül szúrják, vágják és tömik beléjük a különféle vegyszereket gyógyszer címszó alatt. Valószínűsíthető, hogy a SOTE-n és talán az Állatorvosi Egyetemen is folynak ilyen kísérletek, ami azonban biztos, az a gyógyszergyártók ténykedése. Magyarországon ugyanis kötelező az állatkísérlet az újabb gyógyszer kifejlesztése során.Állatkísérleteket a következő magyarázattal lehet végezni:
  • betegségek, kóros egészségi állapotok, rendellenességek megelőzése, felismerése és gyógyítása, ideértve a gyógyszerek, vegyi anyagok és más termékek termelését, minősítését, hatásosságának, illetve ártalmatlanságának vizsgálatát     
  • az ember, a gerinctelen és gerinces állatok vagy növények élettani állapotának feltárása  
  • tudományos kutatás  
  • oktatás és gyakorlati képzés  
  • törvényszéki orvostani vizsgálatok   
Kicsit régebben, még 2005-ben jelent meg a Magyar Tudomány márciusi számában a Magyar Tudományos Akadémia osztályközi Állatkísérleti Tudományos Bizottságának az álláspontja. Írásukban igen intelligensen és burkoltan hülyézik le az állatvédőket. Szerintük ugyanis az állatkísérletek létfontosságúak mert "Az életjelenségek végső soron, megbízhatóan csak élő szervezetekben tanulmányozhatók, ezért az élettudományok nem nélkülözhetik az állatkísérleteket. ... Az orvostudományi kutatásokat azonban korlátozza az az erkölcsi elv, hogy emberen kísérleteket nem, vizsgálatokat is csak korlátozottan, indokolt esetben és körültekintően lehet végezni. Az Orvosi Világszövetség által kiadott Helsinki Nyilatkozat értelmében az emberen végzett klinikai vizsgálatokat, így például új gyógyszerek vagy műtéti eljárások kipróbálását, előzetesen állatokon nyert adatokra kell alapozni." (http://www.u-szeged.hu/szenatus-bizottsagai/mta-osztalykozi)

Ezeket a sorokat olvasva azonban felmerül a kérdés, hogy etikailag miért fogadható el gerinchúros, fejlett idegrendszerrel rendelkező, szoros családi kötelékekben és közösségben élő fajok egyedein kísérletezni? Etikailag miért elfogadható emberszabásúakon kísérletezni? Mindazonáltal el kell ismerni, hogy a megfogalmazott ajánlások egy része tényleg az állatok körülményekhez képest minél jobb állapotban tartására hívja fel a figyelmet, csak ez picit olyan, hogy a sivatagban szomjazó gyereknek megmutatjuk, hogy milyen inni. Elővesszük a palackunkat, jól meghúzzuk és megmondjuk, hogy ilyen érzés hideg, frissítő vizet inni. Mi nyugodt lélekkel odébb sétálunk, a gyerek pedig szomjan hal de mi megtettünk mindent, hogy a körülményekhez képest jól érezze magát.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3077 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x