Ne ess pánikba - Óránként négy abortusz
Címlap / Otthon / Ne ess pánikba - Óránként négy abortusz

Ne ess pánikba - Óránként négy abortusz

Forrás: Diamond
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Folyamatosan csökken, de még mindig sok a terhesség-megszakítás Magyarországon - főleg a tinédzserek körében. Ezért a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségére, valamint az abortusz kockázataira. 

Hazánkban a  terhesség-megszakítások hosszabb idő óta tartó csökkenése – a 2008. évi megtorpanást követően – az elmúlt négy évben tovább folytatódott.
A 2012. évi 36 100 beavatkozás csaknem 2350-nel, azaz 6,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezer szülőképes korú nőre 15,5 művi vetélés jutott, szemben az előző évi 16,1 műtéttel. A csökkenő irányzat a 25–29 évesek kivételével a nők valamennyi korcsoportjában megfigyelhető.
A legjelentősebb mértékű, 7,2 százalékos csökkenés a 35–39 évesek körében volt, ami összefügghet az ilyen korú nők gyakoribb gyermekvállalásával. A 25–29 éves nőknél 6 százalékkal nőtt a terhesség-megszakítások gyakorisága, ami azért figyelemreméltó, mert orvos szakmai vélemények szerint ez az életkor tekinthető a legkedvezőbbnek a gyermekáldás szempontjából.


Az életkor szerinti profil nem változott, így változatlanul a 20–29 éves nők között a leggyakoribb a terhességek szándékos megszakítása. 2012-ben a huszonévesek körében ezer nőre 24 terhesség-megszakítás jutott. A születésszám lassú emelkedésével párhuzamosan csökkent a művi vetélések száma, ennek eredményeként 2012-ben száz élveszületésre 40 terhesség-megszakítás jutott, szemben az előző évi közel 44 műtéttel.
Összességében Magyarországon 10 millió lakosra 38 ezer terhesség-megszakítás jut, vagyis 15 percenként esik teherbe úgy egy magyar nő, hogy nem szeretné megtartani gyermekét. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott az abortuszok számát illetően, ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.
A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság által életre hívott „Ne ess pánikba” kampány a fenti szomorú adatok miatt hiánypótló. A kampány jelmondata, a „Véletlenül, védetlenül” is arra utal, hogy a tinédzserek könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor a hiányos szexuális felvilágosítás következtében nem ismerik megfelelően a biztonságos védekezési lehetőségeket. A védekezés nélküli szexuális együttlét után sokszor olyan pánikhelyzetben találhatják magukat, amikor a nem kívánt terhesség megszakítását fontolgatják, nem gondolva a késői következményekre. Éppen ezért a Társaság kiemelten fontosnak érzi, hogy segítő kezet nyújtson a bajba jutott fiataloknak, segítsen nekik a „védetlen” helyzet megelőzésében, elkerülésében.


Prof. Dr. Bártfai György, az MCSNTT tiszteletbeli elnöke úgy véli,  hogy a fiatalok tájékozatlanok, nincsenek tisztában a védekezés  fontosságával és a fogamzásgátlás lehetőségeivel. Ez nemcsak a társadalom, azaz a média, az iskola, az egészségügyi hálózat  hanem a szülők felelőssége is, amihez nagyban hozzájárul, hogy ez még nagyon sok családban tabu témának számít.

A felmérések ugyanakkor rámutatnak arra,  hogy a legfiatalabb, még csak éppen nemzőképes korú nők vannak a legnagyobb veszélyben, holott az abortusz rémképe a megfelelő tudás átadásával könnyedén megelőzhető lenne. A „Ne ess pánikba”  kampány is erre fókuszál. Annak ellenére, hogy a statisztikai adatok némi  javulást mutatnak,  nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a társadalmi nevelés hosszútávon fejti ki hatását, hiszen a mai fiatalok egyszer felelősek lesznek saját fiatalkori tetteikért és a későbbi gyermekvállalásért. A „Ne ess pánikba” kampánnyal a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság amellett teszi le voksát, hogy jobb ma elkezdeni a biztonságos szexuális életre nevelést, mint később a riasztó abortusz statisztikákat tanulmányozva magyarázni bizonyítványunkat. A Társaság emellett felhívja mindenki figyelmét arra, hogy az abortuszhoz vezető pánikhelyzet kialakulásában felelőssége van annak a tinédzsernek is, aki a művi terhesség-megszakítást választja, de annak a tapasztalt felnőttnek is, aki nem segíti a fiatalt a megfelelő fogamzásgátlással kapcsolatos tudás elsajátításában, és a veszélyhelyzet megelőzésében.

 
Bártfai professzor véleménye szerint a  közös összefogás elengedhetetlen. Az egészséges és boldog szexuális élet társadalmunk jövőjének fontos építőeleme, ezért a lelki terhek mellett az abortusz késői veszélyeire is fel kell hívni  a figyelmet. Azoknak a nőknek, akik többször  átestek művi terhesség-megszakításon sokkal nagyobb az esélyük a spontán vetélésre illetve a koraszülésre. A lelki teher pedig sokszor egy egész életen át kísért.
Nem kérdéses ugyanakkor, hogy az abortusz  gyakran visszafordíthatatlan  károsodást idéz elő  a nők szervezetében, nemegyszer okozhat meddősséget.  Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátló módszerek ismerete, a legoptimálisabb megoldás kiválasztása segíthet kivédeni a nem kívánt terhességet. A fiatal lányok körében tudatosítani kell, hogy ha a védekezésbe hiba csúszik és fennáll a nem kívánt terhesség veszélye, a sürgősségi fogamzásgátlás megoldást jelenthet számukra.
Ne essenek pánikba, nem szabad kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni, minél hamarabb keressék fel az orvost, azonban nem szabad megfeledkezni az időablak fontosságáról, s arról sem, hogy ehhez csak  72 óra áll rendelkezésükre. Az első 24 órában 95, a másodikban még 85, a harmadik napon pedig csak 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a terhesség a módszer alkalmazásával - hangsúlyozta Prof. Dr. Bártfai György a „Ne ess pánikba” kampány mottója kapcsán.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3331 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x