Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon...
Címlap / Otthon / Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

Vásárlás helyett filmnézés a Ne vásárolj semmit! napon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-08

Szerte a világon és Magyarországon is már több mint egy évtizede hirdetnek egy napos fogyasztói böjtöt november utolsó péntekén környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. A "Ne vásárolj semmit!" Napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet.  

November utolsó péntekén pedig, a Tudatos Vásárlók a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetnek, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal. „Ez a nap jó alkalom arra, hogy értékeljük a fogyasztói szokásaink hatásait a környezetre és más emberek életére. Információkat gyűjthetünk, elgondolkodhatunk, meglátásainkat megbeszélhetjük másokkal” – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ebben az évben a TVE Magyarország legnépszerűbb gyümölcslevével, a naracslével  kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet, és A Ne vásárolj semmit! napon mozizni hívja az embereket. A narancslé az európai családok kedvelt itala, a jelenlegi egyenlőtlen és igazságtalan kereskedelmi és termelési körülmények miatt mégis fennáll a veszély, hogy rövid időn belül eltűnhet a boltok polcairól.


A film hátteréül a Tudatos Vásárlók Egyesületének partnerei, a brazil Instituto Observatório Social (IOS) és a német Christliche Initiative Romero (CIR) megbízásából végzett kutatás szolgált. A tanulmány megállapította, hogy a termelők tartósan nyomott áron kénytelenek eladni a narancsot, mivel kiszolgáltatott helyzetben vannak a nagy felvásárlókkal szemben. Hosszabb távon ez a termelők ellehetetlenülését és a termelés visszaesését eredményezi.
A narancslé ellátási lánca rendkívül koncentrálódott, ezért fogyasztóként nehéz befolyásolni azt. Európai civil szervezetek, köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ezért azt sürgetik, hogy ha már jelentős vevői erő koncentrálódik a szupermarketláncok kezében, ezt ne csak az árak leszorítására használják, hanem az átlátható és tisztességes körülmények megteremtésére a beszállítói láncaikban. Ne engedjenek méltánytalan körülmények között előállított termékeket a polcaikra. Az Európai Unió hozhat olyan szabályokat, amely alapján bárki kérhet európai jogorvoslatot, akinek a terméke az európai piacokra jut.


„A felelősen gondolkodó fogyasztóknak abban lehet szerepük, hogy mind a vállalatok, mind a döntéshozók felé jelzik: szeretnék olyan feltételrendszer kialakítását, amely mindenki számára méltányos helyzetet biztosít.”


2013 decemberétől a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján, a www.tudatosvasarlo.hu-n lehetőség nyílik a fogyasztói visszajelzésekre a döntéshozók felé. Az Egyesület reményei szerint a közvetlen fogyasztói-állampolgári visszajelzésekkel elérhetőek olyan változások, amelyeken a magyar, az európai és a tengerentúli beszállítók javát, és ezáltal a fogyasztók hosszú távú érdekeit szolgálják.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Ne vásárolj semmit! Nap-on vetíti a közönség számára a Brazíliában forgatott filmet, melyre várják az érdeklődőket!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x