Szerezzünk be szén-monoxid érzékelőt - ne bagatellizáljuk...
Címlap / Otthon / Szerezzünk be szén-monoxid érzékelőt - ne bagatellizáljuk el a problémát!

Szerezzünk be szén-monoxid érzékelőt - ne bagatellizáljuk el a problémát!

Forrás: Őrmester
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

Annak ellenére, hogy évente 80-an halnak meg szénmonoxid mérgezésben, és mintegy 800 embert kell mérgezési tünetekkel kórházba szállítani, nagyon sokan még a veszéllyel sincsenek tisztában. Megint mások pedig abszolút mértékben alulértékelik a kockázatot. Tekintve, hogy kicsit megkésve bár, de megjött az igazi tél és indul a fűtési szezon, nem árt a fokozott óvatosság! 

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, íztelen gáz, így nagyon nehéz azonnal felismerni. A legnagyobb probléma az, hogy szén-monoxid érzékelő nélkül gyakorlatilag észrevehetetlen, általában csak a rosszullét vagy hányinger figyelmeztet jelenlétére.

Milyen panaszok, tünetek esetén gyanakodjunk CO mérgezésre?
Kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes betegség is okozhat, ezért a mérgezést szenvedő hajlamos elbagatellizálni a problémát. A mérgezés későbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel. Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget!


Hol helyezzük el a szén-monoxidjelző berendezést?

A szén-monoxid érzékelő elhelyezésére vonatkozólag a gyártó utasításait kell figyelembe venni! A következő  irányelvek azonban  minden készülék felszerelésére érvényesek.  Azokban a helyiségekben, amelyek veszélyeztetettek (tüzelő/fűtőberendezés működik), a szén-monoxid riasztókat a következőképpen kell elhelyezni:

A szén-monoxid-riasztó a lehetséges szén-monoxid forrástól 1,5-3 m-re legyen! Ha falra helyezzük a szén-monoxid-riasztót, a felszerelési magasság legyen nagyobb, mint az ablakok és ajtók felső éle, de a mennyezet és a szén-monoxid riasztó között legyen legalább 15 cm! Ha a szén-monoxid riasztót mennyezetre szereljük, távolsága a falaktól minimum 30 cm legyen! Amennyiben több helyiségben is fel van szerelve nyílt égésterű fűtő vagy tűzelő berendezés, akkor  mindegyikbe célszerű szén-monoxid érzékelőt  telepítenünk.  Ferde mennyezet esetén a szén-monoxid riasztót a legmagasabb pontra kell telepíteni, de a faltól legalább 30 cm-re.

Elhelyezés hálószobákban és olyan helyiségekben, melyek távol vannak a CO-kibocsátó forrástól: A szén-monoxid érzékelőt belégzési magasságba telepítsük (hálószoba: 50-70 cm; más helyiség: 150-160 cm).
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2202 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x