Közös játékkal a gyermeki kreativitás fejlesztéséért
Címlap / Otthon / Közös játékkal a gyermeki kreativitás fejlesztéséért

Közös játékkal a gyermeki kreativitás fejlesztéséért

Forrás: mittecom
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

A magyar gyermekek körében a kreativitást fejlesztő játékok a legnépszerűbbek - derült ki egy nemrégiben elkészített kutatásból. A 2013 végén lezárult Mesefaragó pályázat is ebben a szellemiségben zajlott. 

A legnépszerűbb játéktípusok mindegyike a kreatív játékok csoportjába tartozik – mutatta ki a Jól játszó család című szakértői felmérés, mely a hazai családok játszási szokásait és legkedveltebb játéktípusait térképezi fel. A kutatás eredményeiből pontosan kirajzolódik, hogy a legkedveltebb játékok aktívan igénybe veszik és fejlesztik a gyermekek kreativitását. A tanulmány több mint 400 szülő közreműködésével készült interjú statisztikáit feldolgozva mutatja be, hogyan és milyen játékokkal játszanak a magyar családok.


A kérdőív szakmaiságáért és az eredmények továbbgondolásáért az elismert gyerekpszichológus, Vásárhelyi Kriszta felel, aki érdekes tényekre hívta fel a figyelmet: „Sokan nem is gondolnák, hogy a „nagyra tartott” intelligenciánál talán fontosabb lehet a kreativitás fejlesztése. Kutatások igazolják, hogy míg a magas IQ-val magas és alacsony kreativitás egyaránt előfordulhat, fordítva ez másképp van: a magas kreativitású embereknek mindenképpen magas az IQ-ja is. A kreatív emberek emellett általában szociális készségeikben, problémamegoldásban is jobbak és énképük is pozitívabb.” – mondta el a pszichológus.


A tanulmány is alátámasztja, hogy a gyermekek a kreatív tevékenységek során érzik magukat a legjobban, de ha mindezt csoportban teszik, az nem csupán kreativitásukat fejleszti, hanem szociális érzékenységükre is jó hatással van. „A közös játék a szülők, nevelők és a gyerekek kreatív energiáit is mozgósítja, amennyiben a játék összes résztvevője nyitott és rugalmas a tevékenységek során. Erre bíztatunk minden játszó családot, ha kellemes, kiegyensúlyozott együttlétre vágynak.” – összegezte a tanulmány konklúzióját Vásárhelyi Kriszta.


A közösségi, készségfejlesztő játék jegyében került megrendezésre 2013 végén a Mesefaragó pályázat, a Játszóvilág Egyesület által szervezett, óvodás és kisiskolás csoportok számára kiírt meseíró verseny, melynek kreatív közreműködője volt Finy Petra, A csodálatos szemüveg és A tesó-ügy című gyermekkönyvek szerzője, valamint az elismert illusztrátor, Radnóti Blanka.
A Mesefaragón induló csoportoknak először megadott szereplők köré kellett mesét írni, melynek karaktereit az írónő és az illusztrátor alkották meg. A gyerekek elbábozták történeteiket - az első fordulón az erről készült videók versenyeztek egymással. A második körbe továbbjutó csoportok új feladatot kaptak: egy-egy játékos készségfejlesztő foglalkozás alkalmával, Finy Petra és Radnóti Blanka segítségével ők maguk bújtak a szereplők bőrébe, és újrajátszották történeteiket. A Mesefaragót a dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola diákjai nyerték meg.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1937 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x