Kerted ápolása tavasszal: 7 tipp, ha elkéstél növényeid...
Címlap / Otthon / Kerted ápolása tavasszal: 7 tipp, ha elkéstél növényeid gondozásával!

Kerted ápolása tavasszal: 7 tipp, ha elkéstél növényeid gondozásával!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-23

Karácsony óta rohansz, és ki sem látszol a tennivalókból? A válság neked is betett, de alaposan?! A tavaszi fáradtság legyűr, és csak most kaptál észbe, hogy a kerti tennivalók, a terasz rendbetétele még várat magára? Nem késő, tarts velünk növényeid megmentésére! 

Ha kicsi kerted, órisái kerted, vagy akárcsak picike balkonod, teraszod, erkélyed kedves növényeit szeretnéd ápolni rendbehozni, ajánljuk neked az alábbi tennivalókat tavasszal.


 1. Metsszük meg a díszfákat, díszcserjéket, szőlőt, gyümölcsfákat - még rügypattanás előtt. Ha elkéstél: Akkor is érdemes megmetszeni. Ekkor rövidebb szakaszoktól szabadítsd meg a növényt, és őszre tervezz be egy másodi metszést!
   
 2. Ha szükséges, még rügypattanás előtt végezzünk a gyümölcsösben lemosó permetezést. Ha elkéstél: Nehéz vele elkésni. A gyümölcs evés előtt 1 hónappal próbálj már ne permetezni. A legbiztosabb, ha természetes szereket, pl. csalánlevet alkalmazol.
   
 3. Ha a sok eső miatt elmaradt a tervezett őszi gyümölcstelepítés, ültessünk gyümölcsfát most, ahogy ki tudunk menni a telekre, s a föld is alkalmas lesz az ásásra. Ha elkéstél: Ha későn, forróbb napokon fogsz hozzá, légy körültekintő. Az első locsolást ne délben végezd, hanem a korareggeli órákban.
   
 4. Tisztítsuk meg az évelőágyást, a sziklakertet a lehullott, elszáradt levelektől. Vágjuk vissza a növényeket, ha kell tövig. Ha a fagy kicsit megcsípte a hajtásokat, akkor azokat is vágjuk le. Ha elkéstél: Ezt valóban bármikor megteheted. Ha azonban áprilisban, májusban fogsz neki, akkor a tavaszi öntözésed legyen szakaszos. Egyszerre kevesebb vizet kapjon a száraz rész, de minden nap törődj vele!
   
 5. Ha tartósan enyhe lesz az idő, bontsuk ki a téli szalma vagy földtakarásból a rózsatöveket. A futórózsákat csak akkor metsszük meg, ha ágai zavarnak, útban vannak. Ha elkéstél: Vélhetőleg mostanra a fű a letakart részeken nem hajtott ki. Ha két hét kitakarás után sem indul meg, fűmaggal pótoljuk.
  Ha a töveket tavaly telepítettük, a hajtásokat két rügyre vágjuk vissza. A futórózsák nem virágoznak a visszavágás évében. A bokorrózsákat 2-3 szemre, rügyre metsszük vissza minden évben. Ha elkéstél: Sajnos később nyílik, vagy már vadhajtások útján "elindult" a szép időben rózsabokrod. Szíved szerint vágd vissza. Ősszel pótold a hiányt.
   
 6. A sövényeket évente kétszer metsszük, tavasszal és júniusban. Tavasszal az előző évben növekedett vesszőket kb. 5 cm hosszúságúra vágjuk vissza. Az erősebb ágakat akár 10 cm-re is meghagyhatjuk. Fontos, hogy a sövény keresztmetszetben trapéz alakú legyen. Így alul szélesebb lesz és ott is éri a nap. Megakadályozhatjuk a felkopaszodást.
  Ha elkéstél: Szerencsére bármikor végezheted. A legtöbb sövényféle ugyanis nagyon szapora, gyorsan növekvő.

  Júniusban a második metszéskor felére vágjuk vissza a újonnan nőtt hajtásokat. Ha erősebb, vastagabb ágakat vágunk vissza, fontos, hogy elősegítsük a gyors sebelzáródást, regenerálódást és megakadályozzuk a fertőzést. Ne feledkezzünk el a faplaszt használatáról. Ez a faiskolákban spray és kenhető paszta formában is kapható. 
   
 7. Ha ősszel elmaradt a trágyázás vagy úgy éreztük tavaly, hogy kevés a tápanyag a talajban, vegyünk szerves-vagy műtrágyát és kapáljuk be a földbe. A trágyát a gyökerek közelébe kell juttatni. 5-6 cm mélyre a vetőmagvaknál és 10 cm mélyre a palántáknál. Négyzetméterenként 3-4 kg érett istállótrágyával számoljunk vagy 6 dkg ammóniumnitrát + 6 dkg szuperfoszfát + 6 dkg kálisó adaggal. Ha kombináljuk a kettőt, akkor 1,5-2 kg istállótrágyához adjuk a szükséges műtrágyát. Most jött el az ideje a zöldségfélék, virágmagvak vetésének is.

  Szerk.: bzs, Fodor Kata

  HarmoNet tipp: A tökéletes, személyre szabott kert >>

  (Képek: piqs.de)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x