Miből áll a dúlai munka?
Címlap / Otthon / Miből áll a dúlai munka?

Miből áll a dúlai munka?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-25

Mivel minden nő más és más ezért anya is, és dúla is más, így minden dúla másképp dolgozik. És ez így is van rendjén, hiszen így mindenki könnyen megtalálhatja a számára legideálisabb támogatást. Nincs szakmai protokoll és rutin, bevett szokások és kőbe vésett szabályok, pontosan azért, hogy minden érdeklődő anya megkapja a személyre szóló gondoskodást, támogatást. Viszont etikai kódex és kometenciát leíró működési szabályzat van, ami alapján minden képzett dúla dolgozik. Sokan laikusoknak nevezik a dúlákat, én nem érzem magam annak, hiszen több éve tanulom és tanítom a szülést, rengeteg képzésen, konferencián vettem részt és sok technikát, módszert ismertem meg, amivel bővíteni tudom a támogatási módszerem. Így csak a saját tapasztalásomról tudok írni. Aki más szempontjára kíváncsi, kérdezze őt. 

Első hallásra lehet nagyon egyszerűnek tűnik szüléseket kísérni. Hiszen nincs felelősség, nincs rutinszerű élet, az élet legszebb pillanatiban veszünk részt, feltöltődünk akkor is, ha nagyon elfáradunk, mégis a rendszertelenséget megszokni és ezzel együtt élni nem egyszerű. Nyitott szívet, spontaneitást, vidámságot és lágyságot kérő hivatás ez. Nem véletlen, hogy a dúlaképzést elvégző lányok, asszonyok közül kb. 20% kezd el aktívan dolgozni, mint szüléstámogató.

Karrierem elején nagyon izgultam, mikor fog megcsörrenni a telefon.. általában hetekkel a szülés kiírt időpontja előtt szoktam az anyával találkozni, és megismerkedni. Az első találkozón sokminden kiderül, az is, hogy mennyire vagyunk egymásnak szimpatikusak, tudunk-e együttdolgozni. Ha igen a válasz mindkettőnk részéről, az nagy öröm, ha egyikünk nemet mond, akkor is szeretettel megyünk el egymás mellett az utcán, ha találkozunk. Aláírunk egy Titoktartási egyezményt, hiszen a legfontosabb ebben a bizalmi kapcsolatban az őszinteség és megkezdődik a tulajdonképpeni szülésfelkészítés. Nem kell ezt nagyon hivatalosra venni, egy tea, vagy kávé mellett beszélgetünk, mint két jó barátnő. Időnként ebbe a folyamatba becsatlakoztatjuk apát is, foglalkozunk az ő oldalával is, oldjuk a félelmeket is szépen sorban. Mert aggodalomban, félelemben, elvárásban nincs hiány egy családban sem. És bár kívülről ez egy nagyon könnyed, felhőtlen, időnként sírós-nevetős folyamatnak tűnik, nagyon sok feszültséget, blokkot oldozunk fel, sok kérdést válaszolunk meg. Azért a többes szám, mert az anya és az apa együtt találja meg a legtöbbször a válaszokat. Én kérdezek, tartom a tükröt, amiben ők látják a saját megoldásaikat.


Nem hiszek eleve elrendelt történetekben, abban hiszek, hogy minden pillanatban lehetőséget kapunk erre vagy arra lépni, a szabad akaratunk, a sugallataink alapján. Szerintem nincs jó vagy rossz döntés, csak lehetőség, aminek következményei. Ami nem látszik kívülről az az, hogy ameddig én az anyával dolgozom, (azaz amíg a baba meg nem születik, és a gyermekágy el nem múlt, ) a figyelmem őrá terelődik nem csak a találkozóink alkalmával, hanem az időm nagy részében. Ez az én részemről óriási energiaráfordítás a várandós családra, mert azokból a mondatokból, részletekből, mozdulatokból kell felállítanom egy „támogatási terv-rendszert”, amiben én is biztonsággal tudok a szülőszobán körülöttük mozogni a lehető legészrevehetetlenebb módon. Nagyon fontos számomra az, hogy semmilyen módon nem befolyásolom az anya igényeit, teljesen objektíven feltárom a szülés menetét, a beavatkozások előnyeit, hátrányait, információt nyújtok, és teljes elfogadással támogatom abban, amit családjának szeretne. Sőt, a lehetőséget is biztosítom számára, hogy minden esetben eltérhessen az eredeti elképzeléseitől, amikor is újratervezés van. Én nem tudom, hogy neki mi a legjobb megoldás, de segítek neki begyűjteni a szükséges információkat a tudatos döntéshozatalhoz.

Meggyőződésem, hogy az a jó dúla, aki mindig ott van, ha szükség van rá, de nem látod, amikor nem kell.

És ezután jön a 3-5 hét ügyeleti idő, amikor az anya rendelkezésére állok éjjel-nappal. Természetesen rendszeres kapcsolattartás mellett. Nincs buli, nincs szabadság, ünnepnap, a saját és gyermekeim életét alárendelem a szülés megindulásának. Számomra ez most nagy kihívást jelentő feladat, mert egyedül nevelem a gyerekeim, és mivel a szülések nagy része éjszaka indul be, ez nem mindig alakul ki könnyen. A másik megoldandó ezzel kapcsolatosan az, hogy amikor tanítok, nem tudok szülést kísérni, (bár erre is volt már több ellenpélda, ) így arra az időre helyettes-dúlát állítunk rá a feladatra, hogy az anya biztonságban érezze magát. Az én gyakorlatomban mire a szülőszobára érünk egy olyan stabil érzelmileg érett állapotba javasolt segíteni az anyát, amiben ő ki tudja engedni testéből gyermekét. És ennek a know-how-ja alakul ki lassan az együtt töltött időben mély intuiciótól vezérelve mindkét oldalról.
Természetesen amikor a szülés megindul, az anyával vagyok attól a pillanattól, amikortól szüksége van rám, addig, amig ő el nem enged, ez többynire a szülés vége és az első szoptatás utáni órát jelenti.

Ezután következnek a mézeshetek az új családnak, itt is elérhető vagyok telefonon, és személyesen is, szakembereket javaslok, ha szükséges, lelki, érzelmi hátteret biztosítok a családnak, óvom az anyababa egységét, szimbiózisát.

Nagy örömmel tölt el, hogy nagyon magas azoknak az anyáknak az aránya, akik az első velem megélt szülés után, a következő babával újra megkeresnek, mert a többedszeri kísérés nagyon mély, intim kapcsolódást alakít ki bennünk. Nagy boldogság, amikor szülinapon nem csak én gondolok a családra, hanem ők is rámírnak, felhívnak, együtt visszaemlékezvén a megéléseinkre, ünneplésünkre. A szüléskísérés az anyai feladatok ellátása mellett egy mély, életreszóló kapocs. Egy vérszerződés, ami a lelki hálóban összeköt egyéneket, családokat.

kép forrása
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1622 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x