Ösztön vs. agyi tudás
Címlap / Otthon / Ösztön vs. agyi tudás

Ösztön vs. agyi tudás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

Le sem tudom írni, hány kismama, hány anya illetve apa kérdezte meg tőlem az évek során, hogy hogyan kell jól gyereket szülni, szoptatni, nevelni.  

Mit olvassanak, hova menjenek tanulni, milyen különórára hordják a gyereket, hogy minél előbb zseninek címkézhessék szülei, és nagyon ritkán hallom azt kérdezni, hogy hogyan legyünk partnerei gyermekünk boldog felnőtté válásának, hogyan éljük meg számunkra a legmélyebben a szülés misztériumát vagy hogyan szoptassuk úgy a gyermekünk, hogy a legkevesebb fölös energiát vigye el tőlünk.

Sokszor elmélkedem azon, hogy nekünk, szülőknek tulajdonképpen mi is az igazán fontos?

Az, hogy a világnak megmutathassuk testünk és szerelmünk gyümölcsét, saját zsenialitásunk, amit időnként a nevelésben is megmutathatunk, vagy az, hogy családon belül, lelkünkön belül megélhessük a teljességet, a boldogságot, a harmóniát.

Nehéz nevelési kérdésekről egyszerű válaszokat adni, mert először is minden család, minden gyerek, minden helyzet más és más, másodszor a nevelés érzelmi alapokon nyugszik, harmadszor pedig könnyű külső szemlélőként "megszakérteni" mások életét, de vajon mit tennék, ha tényleg az ő helyükben lennék.

Szóval pár gondolatot megosztanék saját tapasztalataimról, saját anyaságom és nőiségem változásairól, talán sikerül egy-két tabut felgyújtanom.

Először is abban hiszek, hogy szeretettel nem lehet elkényeztetni egy gyereket. Hiszen az anyának dolga, hogy feltételek nélkül szeresse és elfogadja gyermekeit. Attól, mert a gyerek sírásra odahívhatja a szülőanyját magához, és azonnal reagálnak a kérésére a babában megnyugvást okoz. Azt tanítjuk neki cselekedeteinkkel, hogy, ha jelzed, hogy bajod van, itt vagyok. Rád figyelek, megpróbálok segíteni a bajban, mert megkértél rá. Így arra is megtanítjuk a babát, hogyan kérjen, nemcsak arra, hogy érdemes kérnie.


Egy pár hetes újszülött nem nézi hülyének a szüleit, egyszerűen képtelen erre, hiszen ő teljesen tiszta. Sajnos, azt kell mondjam, hogy a szülő nézi magát hülyének, ezt vetíti ki gyermekére. Ha nem akarunk hülyének látszani, egyszerűen ne viselkedjünk úgy. Egy baba a szüleit isteneknek látja évekig, ne beszéljünk badarságot és ne feltételezzünk rosszat a gyerekről, arról ő tehet a legkevésbé. Ne felejtsük, hogy a gyerek a szülők, talán inkább kissé jobban az anya tükre. Amit látunk benne, az tőlünk függ.

Nincs jó és rossz gyerek. Gyerek van. Úgy ahogy nincs jó és rossz döntés sem. A gyerek egy önálló, egyedi mikrokozmosz. Megismerni, szeretni lehet, de nevelni nem. Maximum terelni, és az, hogy majd kinevelem, megalázom, kiverem belőle a rosszat, nemcsak bűncselekmény, hanem lélekgyilkolás is. Ahogy a címkézés is... csak lassabban öl...

Képzeljük el, ha évekig hülyének, idiótának, butának, rossznak titulálunk egy gyereket, hogyan ne váljon azzá? Hiszen egy gyerek álma az, hogy megfeleljen szülei elvárásainak. Minden gyerek erre törekszik tudatosan vagy tudattalanul. Számos kutatás bizonyítja, hogy a támogatott, dicsért gyerekek sokkal jobban teljesítettek, mint szidott társaik, tehát dicsérjünk, de őszintén és ne falból, hiszen annak sincs értelme...

A bőrkontaktus, akár közvetlenül szülés utántól, sőt, segíti az anya-gyerek közti kapcsolatot, továbbmennék, a szőrkontaktus pedig az apa-gyerek kapcsolatot. Kinek ne lágyulna el a térdkalácsa, amikor egy igazi férfi meztelen felsőtesttel megöleli babáját, aki belekóstol a vállába? Ez nem perverz, nem káros, a szülők és gyermekük közti szerelem kibontakozásának része. Minél gyakrabban éli meg a család ezt az összhangot, annál természetesebbé válik a szeretet és a harmónia.

Ne azért tegyünk ezt vagy azt, mert valaki azt mondta, vagy írta... A saját családunkat mi ismerjük a legjobban, mi tudjuk mit és hogyan és miért. Minden információt fogadjunk szkeptikusan, szűrjük át önmagunkon. Amit magunkénak érzünk, tartsuk meg, a többit dobjuk ki, talán másnak jól jöhet. Ne feledjük, a legtöbb tanács arról szól, aki adja, és nem arról, akinek. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2438 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x