Hogyan szoktassam rá a gyereket a rendszeres fogmosásra?
Címlap / Otthon / Hogyan szoktassam rá a gyereket a rendszeres fogmosásra?

Hogyan szoktassam rá a gyereket a rendszeres fogmosásra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Sok ember él abban hitben, hogy a tejfogak nem igényelnek semmiféle fogápolást, hiszen úgysem maradnak meg sokáig. Ez hatalmas tévedés! A tejfogazatnak nagy szerepe van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében.  

Sok ember él abban hitben, hogy a tejfogak nem igényelnek semmiféle fogápolást, hiszen úgysem maradnak meg sokáig. Ez hatalmas tévedés. A tejfogazatnak nagy szerepe van az állkapcsok fejlődésében és a maradandó fogazat kialakulásában, működőképességében. A tejfognak a megfelelő ideig foglalnia kell a helyet az alatta meglapuló maradandó fog számára, ezért a tejfogak korai elvesztése súlyos károkat okoz a maradandó fogazatban.

Éppen a tejfogak különösen érzékenyek a fogszuvasodással szemben, állományuk puhább, zománcuk vékonyabb és sebezhetőbb, ehhez járul az a rossz szokás, hogy éppen kisgyermekkorban sok édességgel kényeztetik a gyereket.

A fogmosás gyakorisága terén kisgyermekkorban elkeserítő a helyzet. Pedig a fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ártalmas a kisgyermek általános egészségi állapotára, károsan befolyásolja a rágást és a beszédet. Hibás fog felfedezésekor ezért azonnal forduljunk fogorvoshoz!

Mikor bújnak ki az első fogak?

A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Néhány apró „gyógymóddal” segíthet kisbabája rossz közérzetén, ha ínyét ujjára csavart tiszta, nedves gézzel masszírozza, vagy fogzást elősegítő ecsetelővel kenegeti be. Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait.

Hogyan tisztítsuk a baba fogait?

Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése.

Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. Kaphatók ujjra húzható, apró szilikon göböcskékkel ellátott fogkefék is, amelyek segítségével végezhetjük a fogak tisztítását. Ezen kívül kézbe adható, buzogány-fejű fogkefével szoktathatjuk gyermekünket a fogápolás mindennapos rutinjára.



A baba egyéves kora körül már használhatunk gyerekfogkefét. A gyerekeknek speciális fogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni.

A fogkrém kiválasztásakor feltétlenül kérje ki szakember tanácsát, mert rendkívül megoszlanak a vélemények! A kisbabának használhatunk kifejezetten tejfogakra készült, csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémet, amelyből naponta egyszer borsónyi mennyiséget alkalmazzunk. Van olyan orvos is, aki egyáltalán nem ajánlja a fluor tartalmú fogkrémet. Mások szerint a fogmosás hatékonyságát fokozza a fluorid tablettás megelőzés, de ennek szükségessége általában a helyi ivóvíz fluoridszegénységének fokától is függ.

A második évtől kezdve a gyerek magának mossa a fogát, először csak utánozza a felnőtteket, akik azért besegítenek neki a fogápolásban, majd hamarosan már eredményes is lesz játékos tevékenysége. A kivitel minőségének javítására lehet sarkallni a gyermeket a foglepedéket megfestő tabletták használatával: a fog piros marad, ha a fogtisztítás nem a kellő alapossággal történt. A fogkefélést követő szájöblítést se siesse el a kisgyermek, mert tovább hatnak a hatóanyagok. A fogkrém maradványainak lenyelése nem ártalmas.

Elkerülhető-e a tejfogak szuvasodása?

A kisgyermekek foga általában a cukros teák, gyümölcslevek miatt romlik. Éppen ezért, ha lehetséges, soha ne használjunk cumisüveget nyugtatónak. Ha mégis ragaszkodik gyermeke a cumisüveghez, figyeljen arra, hogy elalvás előtt és étkezés után az üveg csak tiszta vizet tartalmazzon. A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik az egészséges fogak fejlődésében. Próbálja meg korlátozni a nassolást. Ha gyermeke ragaszkodik az étkezések közti evéshez, adjon neki egészséges rágcsálnivalókat, répát, almát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy joghurtot.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6436 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x