Az iskolai siker pillérei - a jó beszédértés
Címlap / Otthon / Az iskolai siker pillérei - a jó beszédértés

Az iskolai siker pillérei - a jó beszédértés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Egy iskolát kezdő gyermektől már elvárjuk, hogy megfelelő aktív és passzív szókincse legyen, hogy ki tudja fejezni önmagát, megértse, amit a tanító mond. Ezen kívül legyen beszédfegyelme. Tudjon várni, amíg a másik befejezi a mondatot, ne szóljon állandóan közbe, mialatt más beszél.  

A szókincs gyarapodását, beszédértést azzal támogatjuk legjobban, hogyha gyermekünk minden nap hall mesét. Ez lehetőleg ne nézett mese legyen, hanem mi meséljünk neki, ő maga képzelje el a történetet. Természetesen az életkorának megfelelő terjedelemben, és a sok képtől az egyre kevesebb kép felé haladva, hiszen az iskolás évek előrehaladtával is egyre kevesebb plusz segítséget kap a gyermek. Előbb-utóbb csak szóbeli instrukciók alapján is meg kell oldani egy-egy feladatot, vagy megérteni a leckét.

Az aktív szókincse, kifejezőkészsége pedig csakis attól fejlődik, ha ő maga is beszél. Ezek alapozása a sok-sok mondóka, ének, gyerekversek, és legfőképpen beszélgetések.
A gyermekek olyan szinten mintákból tanulnak, hogy sokszor felismerhető rajtuk annak a személynek a gesztikulációja, kifejezésmódja, hanghordozása, akivel legtöbb időt tölti.

Minél kisebbek, annál nagyobb a beszédkedvük. Szánjunk időt arra, hogy mindig meghallgatjuk őket, amikor mesélésbe kezdenek. Csak rájuk figyeljünk. Jó, ha mi is mesélünk a velünk történtekről.

Tanuljunk meg olyan kérdéseket feltenni, amire bővebben lehet válaszolni, nem csak igennel, vagy nemmel. Kerüljük a mi volt az ebéd és egyéb számukra unalmas témákat. Biztos történik minden nap valami érdekes.

 

Az alapozás tehát már egészen kicsi kortól kezdődik, észrevétlenül a hétköznapokban, de jó, ha mi tudatosan figyelünk arra, hogy gyermekünkkel minél többet kommunikáljunk. Ugye ismerős, amikor gyermekünknek van egy kedvenc meséje? Sokszor ugyanazt kéri szóról- szóra. Akár hetekig is ugyanaz az esti mese.

Még ha unalmasnak is tartjuk, meséljük addig, amíg meg nem unja. Attól, hogy sokszor hallja ugyanazt,
• Javul a hosszú távú memóriája
• Bővül a passzív szókincse
• Fantáziája nő, egyre részletgazdagabban tudja elképzelni a történetet.

Egy vicces játékötlet az esti meséhez ovisoknak:
Kezdjük el mesélni a kedvenc meséjét, és valamit változtassunk meg a történetben.
Ha figyel a gyermekünk, rögtön figyelmeztet bennünket. Ezután újabb és újabb hibát ejthetünk a történetben, mely egyrészt átcsap egy kis közös mókázásba, másrészt remek figyelem erősítő.
Akár azt is megbeszélhetjük, hogy ha szerinte valami nem úgy van, akkor mondja: lárifári.
Már a szó kimondása is vicces a gyerekeknek.

Beszédesebb kedvű gyermekek maguk is fabrikálhatnak történeteket, és a mi dolgunk észrevenni benne a hibát.

Remek időtöltés, garantált a jó hangulat.
Jó mesélést!

Farkas Eszter
TSMT-terapeuta
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5204 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x