HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-24
Címlap / Otthon / Karácsonyi készülődés gyerekekkel

Fehér - Pál Rita

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-24

A Karácsony különleges misztérium, azonban lelkiségét és szellemiségét évről évre egyre kevésbé éljük meg, ennek helyét a kényszeres ajándékozás, a kapkodás és a feszültség veszi át, főleg akkor, ha a családban kisgyerekek vannak. Hiszen minden szülő szeretne tökéletes Karácsonyt varázsolni gyermekeinek. Hogyan tehetjük bensőségessé és mély lelki feltöltődést adó élménnyé az Ünnepeket? 

 

• Készítsünk közösen adventi koszorút!
Az adventi koszorú készítése mindig egy nagyon fontos, és mély élmény a család és a gyermekek számára. A gyerekek boldogan segédkeznek a fenyőágak, szalagok, díszek és gyertyák felrakásában, hiszen ilyenkor egy nagyon régi szimbólumrendszerhez tudnak kapcsolódni. A kör alakú adventi koszorú a végtelenség szimbóluma, a rajta elhelyezett gyertyák pedig a kör négy egymással szemben lévő pontján a keresztet idézik fel bennük. A kör és a kereszt ősi szimbólumok. Már a régi barlangrajzokon is megtalálhatóak. Míg a kör a folyamatosságot, a kereszt a négy égtájat, a négy elemet, a négy évszakot, vagyis a megújulást jelképezi.  Az adventi koszorú közepére helyezzünk csipkebogyót. A csipkebogyó a télen is pirosan tündöklő termésével szimbolikusan az élet új lehetőségeit mutatja meg.


• Készítsünk adventi naptárat!

A boltban kapható csoki naptárnál sokkal személyesebb a saját magunk által készített adventi naptár. Rengeteg dolgot lehet elrejteni az egyes napokat szimbolizáló ablakocskák alá. Apró kedvességeket, amellyel kifejezhetjük gyermekünk számára, hogy mennyire szeretjük Őt.

• Díszítsük fel együtt az otthonunkat!

Készítsünk papírból mikulás csizmákat, lógassuk le őket az ablakpárkányon, vagy a csillárról. Tegyük ki együtt a téli díszeket a polcokra, vágjunk ki hókristályt és tegyük az ablaküvegre, fessünk üveg gyertyatartóra szimbólumokat közösen!

• Ültessünk Luca búzát
Ezt a régi hagyományt manapság főleg faluhelyen őrzik, pedig a városi gyerekeknek is legalább akkora lelki élmény. Vegyünk egy cserepet, tegyünk bele közösen földet, és Luca napján ültessük bele a búzamagot, csigavonalban. A csiga ugyanis az örök élet jelképe. A Luca napján ültetett búza Karácsonyra gyönyörűen megnő, és a gyerekek napról napra izgatottan fogják nézni, hogyan növöget a búzájuk. Karácsonykor a vacsora asztal dísze lehet, kössük át kék szalaggal, hiszen a kék az anyaság jelképe.


• Süssünk – főzzünk együtt!

A gyerekek különösen szeretik az Ünnepek közeledtével a közös sütést és főzést. Ezáltal fontos résztvevőivé válnak az előkészületeknek, és az Ő alkotómunkájuk is ott marad a Karácsonyi asztalon. Süssünk mézeskalácsot, hagyjuk, hogy gyúrják, nyújtsák, szaggassák a tésztát, a legkisebbnek adjunk egy külön darabot, amivel csak Ő játszhat. Sokkal szívesebben esznek majd a süteményből, ha a saját kezük munkája is benne van a készítésében.

• Esténként meséljünk karácsonyi történeteket!
A gyerekek a meséken keresztül tudnak a legjobban kapcsolódni az ünnep hangulatához, mivel a mese szimbólumrendszere áll a legközelebb a lelkivilágukhoz! A fejből mesélt, saját magunk által kitalált történetek, esetleg családi karácsonyi legendák könnyen varázsolnak csillogást a kíváncsi gyerekszemekbe.

• Készítsünk együtt, saját kézzel ajándékokat a szeretteinknek
A kézzel készített karácsonyfadíszek, festett, vagy ragasztott ajándékok azok, melyekkel a gyermekek igazán át tudják érezni az ajándékozás legfontosabb üzenetét: miközben az ajándékot készítjük, az ajándékozottra gondolunk, így szívtől szívig tudunk örömet okozni vele.
Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy a Karácsony nem arról szól, hogy minél több ajándékot adjunk és kapjunk, hanem a szeretet fényének újraszületéséről.

Ha Karácsony éjjelén a gyerekekkel együtt felnézünk a csillagos égre, mely a téli napforduló közelsége miatt fényesebben ragyog, mint az év során bármikor, illetve sok hullócsillagot is látni, olyan élményt adhatunk nekik, melyet felnőtt korukba is magukkal visznek. Lehet, hogy elfelejtik, hogy melyik Karácsonykor mit kaptak ajándékba, de ennek az élménynek a különlegességét tovább fogják adni saját gyermekeiknek is.

Fehér-Pál Rita 
 
[2764]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
Évszak váltáskor mindannyian beszerzünk pár új darabot, hogy felfrissítsük a külsőnket, és megválhassunk a régi szerzeményektől... tovább >>

 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x