Az igazán hatékony tanulás titka
Címlap / Otthon / Az igazán hatékony tanulás titka

Az igazán hatékony tanulás titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-17

Mi az amit Neked sem tanítottak meg az iskolákban? Nos, az az a módszer, amivel képes lennél bármit, könnyedén megtanulni. Eszközöket (jó esetben) kapsz a kezedbe, de olyan módszert, amivel ugyanolyan könnyedén tanulod meg a természettudományi összefüggéseket, a verseket, vagy épp’ a tigrisbukfencet, nem tanítanak sehol.  

Felmerül az a kérdés, hogy létezik-e egyaltálán ilyen „csodamódszer”, de mielőtt válaszolna erre a cikk nézzünk meg valamit: Miért van egyáltalán szükség arra, hogy képesek legyünk hatékonyan tanulni?
 
Ha belegondol az ember: akkor mi az amit lát a körülöttünk lévő világban? Azt, hogy - szinte - percről percre folyamtosan változik. Csak gondolj bele… Húsz évvel ezelőtt a Facebook még tervben sem volt, ma meg az emberek nagyrésze azon éli az életét. Harminc éve még az Internet is csak gyerekcipőben járt és - az ezzel kifejezetten foglalkozókon kívül -, senkinek semmit nem mondott a rendszer működése. Még a név, hogy Internet sem létezett. Ezzel szemben ma?!
 
Ha megnézzük az emberiség történetét miért van az, hogy a Homo sapiens (értelmes(?) ember) volt az ami több embertípus közül fenn tudott maradni az évezredek során, míg a többiek eltűntek a történelem sűllyesztőjében? A válasz roppant egyszerű. Képes volt alkalmazkodni a változó körülményekhez és képes volt a tapasztalatait hasznosítani később. Ennek egy kulcsa volt, képes volt tanulni.
 
A hatékony tanulás képessége a változásokhoz való alkalmazkodás titka. Aki, vagy ami erre nem képes, az bukásra vagy kihalásra van ítélve. Magyarul, ha hatékonyan tudsz tanulni, képes leszel alkalmazkodni a körülötted levő világ követelményrendszeréhez.
 
Az igazság az, hogy ez a képesség az ember saját, veleszületett képessége. Nincs ebben, (illetve nem lenne) semmi misztikum. Az ember születésétől rendelkezik a természetes tanulás képességével, csakhogy mire az iskolába kerül addigra kiölik belőle, és mint módszer elfelejtődik.
 
Helyette viszont telezsúfolják az ember agyát mindenféle olyan információval, amelyek jó részét soha nem fogja a mindennapi életben használni, de… De a tanulást mint olyat, meggyűlöltetik vele.


 
Holott láthatjuk azt; ahhoz, hogy különféle kihívásoknak meg tudjon feleni az életben az ember, szüksége van a folyamtos tanulásra, öképzésre. Egészen a halálig. Tanulástrénerként naponta találkozom azzal, hogy azok akik addig kínszenvedésnek élték meg a tanulást, - szinte - egyik napról a másikra remek szórakozásként, játékként használják azokat a módszereket amelyek a természetes tanulásra épülnek.
 
A recept nagyon egyszerű. A természetes tanulás módszerét bárki képes villámgyorsan elsajátítani, hiszen alapvetően velünk született készségekre épül. De miről beszélek?
 
A természetes tanulás három, nagyon egyszerű szakaszból épül fel:
 
⁃ Megfigyelés, megértés
⁃ Másolás
⁃ Megismétlés
 
Ha megfelelő módszerekkel figyeljük meg mindazt, amit el szeretnénk sajátítani, akkor felismerhetjük a dolgokban rejlő rendszert. Ez a rendszer fogja magával hozni a megértést, ami megmutatja, hogy mi, miért történik.
 
Ezt követően a lehető legpontosabban le kell másolni mindazt, amit el szeretnénk sajátítani és ezután már csak az ismétlés van hátra. Igazság szerint így tanultunk meg enni, járni, beszélni. Nézd meg, hogy mit csinál egy baba:
 
Figyel, vizsgálja  a világot, és amikor összeáll a kép a fejecskéjében, akkor megpróbálja lemásolni. Lehet, hogy nem sikerül azonnal, de ha valami hasonlót sikerül megvalósítania, akkor elkezdi ismételni,  ismételni és ismételni. 
 
Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre: Létezik-e olyan módszer, amivel bármi elsajátítható? A válasz -egyértelműen -, IGEN. Persze ezzel a módszerrel hatásosan de nem túl gyorsan lehet eredményt elérni, ugyanakkor a természetes tanulás módszerét bárki képes feleleveníteni magában. 

 
 
A 12 Tanösvény című könyvemben megmutatom azt a hatékony módszert, amivel bárki - aki képes megérteni a leírtakat - el tudja sajátítani (és nem csak feleleveníteni) azt, hogy hogyan lehet ezt ma, tudatosan, hatékonyan és játszva használni a természetes tanulás metódusát az élet minden területén. Mi több; megmutatom azokat a módszereket is amivel fel tudod mérni azt, hogy  melyik intelligencia típusoddal tudsz a leghatékonyabban tanulni vagy, hogy melyek azok a kérdések  amelyek segítségével tökéletessé tudod tenni a hatékony megfigyelő- és megértőképességed.
 
Ez a fajta teljes tudatosság és a módszerek hatékony ismerete és felhasználása tud segíteni neked abban, hogy könnyedén képes legyél újra alkalmazni a természetes tanulás hatékony képességét.
 
Ha bármi kérdésed van a módszerrel kapcsolatban, nézd meg ezt a videót :
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7174 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x