Környezettudatosan az otthoni nyomtatásban is
Címlap / Otthon / Környezettudatosan az otthoni nyomtatásban is

Környezettudatosan az otthoni nyomtatásban is

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

Nyomtatni szükséges, környezetünket mégis megóvhatjuk a felesleges terheléstől, ha néhány apróságra odafigyelünk. A magukra és környezetükre igényes és odafigyelő emberek egyre nagyobb energiát fordítanak a háztartásukban fellelhető anyagok kiválasztására. Megvizsgálják, mit nyernek egyes anyagok használatával, de azt is, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, ha adott terméket alkalmazzák.  

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy minden apróság, ami az otthonunkban fellelhető, milyen hatással van a környezetre. Például, mennyi energiába és erőforrásba került az előállítása, vagy mennyibe fog kerülni – ha egyáltalán lehetséges lesz – az újrahasznosításuk, feldolgozásuk, netán a megsemmisítésük.

Régebben a nyomtatókat csak üzletek, irodák használták. Mára azonban az otthoni nyomtató megszokott, általános dologgá vált. Észre sem vesszük, mennyire beleivódott a mindennapjainkba, milyen elképzelhetetlen nélküle az élet, mennyi problémát okoz, ha épp elromlott vagy kifogyott a patron.

Ha a környezetünk megóvására is odafigyelünk, érdemes áttekinteni a háztartásunkban fellelhető nyomtató eszközöket környezetterhelési szempontból is. Tudj meg többet a környezetkímélő nyomtatásról itt.


A nyomtatók kiválasztásánál érdemes több szempontot megvizsgálni!

Egyszerű printer vagy multifunkciós nyomtató?

Az egyszerű nyomtatók mellett ma már többféle multifunkciós készüléket is találunk a piacon. Általában elmondható, hogy a multifunkciós készülékeket akkor érdemes megvásárolni, ha van a családban diák, esetleg vállalkozó. Egyébként azért az évi 1-2 alkalomért, amikor a scannert vagy faxot használnánk nem biztos, hogy megéri egy nagyobb készüléket vásárolni. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel nagyobb ráfordítást igényel egy multifunkciós készülék előállítása vagy a későbbi megsemmisítése.

A készülék-választás második nagy kérdése, hogy tintasugaras vagy lézer nyomtatót válasszunk?

A költséghatékonyság mellett érdemes kicsit mélyebben megvizsgálni a témát. Hiszen általában a tintasugaras nyomtatók olcsóbbak, azonban az üzemeltetésük sok esetben kevésbé gazdaságos. Nem csak akkor kerekedik ki a szemünk, amikor meglátjuk egy-egy tintapatron csillagászati árát, de akkor is elönthet bennünket a düh, amikor már néhány száz oldal után üres a nyomtatópatron.
A lézersugaras nyomtatók ezzel szemben több ezer, akár -típustól függően – tízezertől is több oldal nyomtatására is képesek egyetlen tonerrel.

Fontos a nyomtató mérete?

Természetesen minél nagyobb egy nyomtató térfogata, annál több anyag felhasználásával készül el, így a környezetünket is jobban terheli. Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy egy nagyobb nyomtatóba más méretű toner, illetve patron kerülhet, így azok élettartama is nagyobb.

Nyomtatópatron vagy toner csere. Vásárlás vagy otthoni töltés?

Egyre több helyről beszerezhető otthoni utántöltő készlet akár tonerekhez, akár tintapatronokhoz. Felmerül tehát a kérdés, érdemes e újat vásárolni vagy inkább egy kis otthoni munkával töltsük meg a már meglévő tonerünket, tintapatronunkat.
A környezetvédelmi kérdés mellett a gazdaságosság is fontos. Azonban sokan nem is tudják, micsoda erőfeszítéssel jár az otthoni utántöltés. Egyrészt meg kell vásárolni a hozzá tartozó eszközöket, hiszen az otthoni töltés nem egyenlő azzal, hogy beleöntjük a tintát a nyomtató tokba. Másrészt, ha kevésbé gyakorlott kézzel nyúlunk az eszközökhöz, rengeteg festéket fogunk elpocsékolni. Valamint még meg is sérthetjük a nyomtató tokot, így az később használhatatlan lesz.


Csak az eredeti toner, tintapatron jó?

Talán furcsán hangzik, de a gyártási technológiából fakadóan az eredeti tonerek bizony nagymértékben növelik a műanyag szemét mennyiségét. Éppen ezért a környezetünk megóvása és nem utolsó sorban a pénztárcánk kímélése érdekében, mi inkább az eredeti tonerek, tintapatronok ellen szavazunk.

A fent felsoroltak csak a nyomtatáshoz szükséges eszközök, a nyomtatás kivitelezéséhez ajánlott felszerelések voltak. Már ezeknek a nyomtatástechnikai kellékeknek a tudatos használatával is sokat tehetünk a környezetünk megóvása érdekében. HA ebben a témában még többet szeretnél olvasni, itt megteheted.  


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1731 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x