Igazi szemetek - okosan gyerekek!
Címlap / Otthon / Igazi szemetek - okosan gyerekek!

Igazi szemetek - okosan gyerekek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

A nyár a pihenés, lazulás, strandolás ideje, legalábbis legtöbben ilyenkor veszik ki a szabadságuk nagyobbik részét és a család együtt nyaral. Értsünk ez alatt akár "csak" egymással töltött önfeledt napokat otthon, akár belföldi vagy külföldi nyaralást, az biztos, hogy ilyenkor többször fordul elő, hogy olyan dolgokat teszünk, ami valójában nem szokásunk.  

Vajon belegondoltunk e már abba, hogy ebben a néhány napban mit tanítunk a gyermekeinknek a környezetvédelemről?

Hiszen ezek azok a napok, amikor kiszakadva a szürke hétköznapokból, a mindennapos rohanásból, a gyerekek nyári szünidejében valóban van idő egymásra odafigyelni. És a gyermekeink ezt is teszik, bár legtöbbször nem tudatosan, de bizony odafigyelnek és példát vesznek a szüleikről, a számukra fontos felnőttekről. Éppen ezért, fontos tudatosítanunk magunkban, nekünk szülőknek, hogy jó példával járjunk elől, mert a gyermekünk abból gyorsabban és többet tanul, mintha ezerszer elmondjuk nekik az általunk fontosnak vélt dolgokat.

Lenni vagy szemetelni?

Kirándulni megy a család? Vajon hány műanyag palackot találunk a hátizsákokban? Esetleg strandolunk inkább? Visz magával bárki is fém evőeszközöket otthonról, vagy inkább használjuk a műanyag késeket, villákat, nem is beszélve a rengeteg papírszalvéta pocséklásról!
Igen, mi is tudjuk, hogy kényelmesebb, és nem vagyunk álszentek, a mi hátizsákunkban, autónkban is megtalálhatók a kisebb-nagyobb műanyag palackok, mi is nyomtatunk néha feleslegesen…

Igen, nagyon szép lenne, ha ezeket a nehezen lebomló, nagy előállítási költségű termékeket ki tudnánk iktatni a mindennapjainkból, DE első lépésként már az is nagy dolog, ha megtanítjuk a gyermekeinknek, hogyan kezeljék ezeket tudatosan, környezetvédő hozzáállással.

Sokszor elfelejtjük, hogy ők még csak gyerekek, bármennyire is okosak, vagy éppen azért, mert nagyon okosak, hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy ők éppen annyira látják az összefüggéseket a világban, mit mi magunk. Pedig nem, nekik még szükségük van egy felnőtt irányítására, gondolataira, magyarázataira.
Beszélgessünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról!

Ahhoz, hogy otthon jó példával tudjunk elől járni, és szelektíven tudjuk gyűjteni a szemetet, bizony szükség van arra, hogy a gyermekeink is tudják, mit jelent ez, ismerjék meg, mit lehet és mit nem lehet szelektíven gyűjteni. Gondoljuk át együtt, miért fontos ez, mit okozhat a jövőre nézve…

Mutassuk meg a szelektív gyűjtés alternatív módjait!

Nem csak meg tudjuk ismertetni a gyermekeinket a szelektív gyűjtéssel, de megmutathatjuk nekik, hogy valóban tehetnek jót ezzel az életformával. Számtalan helyen gyűjtenek jótékonysági célokra műanyag kupakot, alumínium dobozt vagy papírt. Gondoljunk csak az iskolai újsággyűjtésekre! Segítsük együtt egy általunk kiválasztott személyen, vagy szervezeten és engedjük meg a csemetéinknek, hogy átéljék az adományozás felemelő érzését, még ha azt „csak” nekik felesleges dolgok odaadásával teszik is. Mindenkinek található a szűkebb-tágabb környezetében olyan, akinek ezek az újrahasznosítható anyagok nagy segítséget nyújthatnak a küzdelmes mindennapokban. És csak pár pillanat letekerni azt a műanyag kupakot vagy eltenni az alu-dobozt.


Családi kupaktanács a pazarlásról

A nyaralások alatt rengeteg kép készül a fontos vagy épp kedves pillanatokról, melyeket örökre meg akarunk őrizni emlékezetünkben. Ezek egy részét legtöbben szeretik kinyomtatni, hiszen úgy mégiscsak kézzel foghatóbbak.

Persze mondhatnánk, nem attól a néhány nyomtatott képtől lesznek tele az óceánok szeméttel! És tényleg nem maguktól a fotóktól…DE gondoljuk csak végig a folyamatot, amíg az a fotónyomtatás megvalósul. Vajon milyen energia-befektetéssel jön létre az a nyomató vagy mennyi műanyagot használnak fel abba a fotónyomtatóba való tintapatronhoz.

Esetleg mennyivel környezetkímélőbb egy-egy utángyártott vagy újraépített toner? Mibe kerül ezeknek az újrahasznosítása, vagy megsemmisítése?


Hagyjuk, hogy a gyerekek gondolják végig, milyen, akár aprónak tűnő lépéssel tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy ők és az ő gyermekeik is egy tiszta Földön élhessenek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x