Elektronikai cuccok tanévkezdésre?
Címlap / Otthon / Elektronikai cuccok tanévkezdésre?

Elektronikai cuccok tanévkezdésre?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Az iskolakezdés sokak számára egyben új életszakaszt is jelent, nemcsak új tanév kezdődik, de új osztályba kerülnek, új iskolába, ahol új elvárásokkal kell szembesülniük. Manapság már az általános iskola felső tagozatában is egyre többször van szükség ilyen-olyan elektronikai eszköz használatára, azonban a középiskolai elvárások szinte kötelezővé teszik ezeknek az eszközöknek a használatát.  

Fussuk át, milyen felszerelések jó, ha megtalálhatók otthon is, és melyek azok, amire nincs igazán szükség.

Természetesen az első a számítógép. Voltaképpen mindegy, hogy asztali gépről beszélünk vagy notebookról, a lényeg: elég nagy legyen a teljesítménye ahhoz, hogy zökkenőmentesen kezeljen egy szövegszerkesztőt, egy táblázatkezelőt és legyen hozzá megfelelő internet elérésünk is.

Igen, ha megtehetjük, jobb a notebook, melyet akár magával is vihet a suliba, ha szükséges, vagy a barátaihoz együtt tanulni. Azonban, mivel a dolog nem arról szól, hogy szimulációs játékokat futtasson éjjel-nappal, ezért egy régebbi PC is megfelelhet az elvárásoknak, akár használt verzió is. A technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy még, ha hosszabb távra tervezünk is, előfordulhat, hogy pár év múlva ígyis-úgyis új gépet kell vásárolnunk.


Az adatok hordozásának könnyű módszere, ha pendrive-ra tesszük őket. Ez egy valóban ügyes kis eszköz, akár menteni fontosabb dokumentumokat, akár hozni-vinne néhány file-t. Mivel azonban manapság a felhő alapú szolgáltatások egyre elterjedtebbek, és szinte mindenki rendelkezik G-mail-es email címmel, így az adatok mentése és cseréje történhet akár Google Drive-on keresztül is, ami teljesen ingyenes. Így még erre az eszközre sincs feltétlenül szükségünk.

Bizonyos tananyagokat ma már képi és hang illusztrációval, vagy videóval láthatunk, így felmerül a kérdés, szükséges e valamilyen fejhallgató a gyermeknek? Ma már egészen jó áron kaphatók olyan fejhallgatók, amikhez mikrofon is tartozik, ezért, ha szeretnénk a gyermekünknek egy kis magán szférát biztosítani, és hagyjuk, hogy a barátaival a gép előtt beszélgessen, akkor érdemes beruháznunk egybe. Bár az is igaz, hogy a számítógépeken alapvetően van mikrofon és hangszóró, így akár használhatjuk azokat is. Bár hozzá kell tennünk, hogy a minőségük sokkal rosszabb.


Tablet, Xbox, PlayStation, kormány. Ezek az eszközök leginkább a szórakozást szolgálják, nem pedig a tanulást, fejlődést. Persze ezekhez is találunk fejlesztő programokat, például sakkot tudunk telepíteni, vagy mozgásos játékokat, esetleg logikai vagy stratégiai játékokat, azonban ezek mégsem a szükséges kategóriába tartoznak.

Kindle, projektor. A projektorok elsősorban a nagyobb tömegeknek való kivetítést szolgálják, otthoni használatra viszonylag keveset adnak el belőlük. A kindle egy e-book olvasó, amire valóban rengeteg könyvet tudunk telepíteni, kevés helyet foglal, mindenhová könnyen magunkkal vihető. Ha a gyermekünk szeret olvasni, érdemes lehet befektetni egybe, azonban a tankönyvek nagy része még nincs meg elektronikusan hozzáférhető változatban, így a kimondottan tanulási célból történő megvásárlása nem biztos, hogy kifizetődő.

Nyomtató, szkenner. Külön szkennert vásárolni azért nem éri meg, mert ma már a nyomtatók egy része szkenner funkcióval ellátott, így nem szükséges még egy eszközt bezsúfolnunk a szobába. Illetve a szkennereket viszonylag ritkán kell használnia egy diáknak. Ha van a háztartásban, akkor néha-néha előfordulhat, hogy a szülők használatba veszik, de magához az iskolai foglalkozásokhoz nem jellemzően szükségesek.
Bár azt mondhatjuk, hogy a beadandó feladatok nagyobb részét ma már elektronikus úton kell leadni, emailben kell elküldeni, mégis néha előfordul, hogy papír alapon kell a tanárhoz eljuttatni a házi dolgozatot vagy prezentációkat kell otthon kidolgoznunk és kinyomtatnunk, hogy legyen egy mankónk a megtartandó előadásunk alatt. Ilyen estekben nagyon hasznos, ha van otthon is egy nyomtatónk.


Persze felmerül a kérdés, hogy melyik az a típus, aminek nem csak a bekerülési, de a fenntartási költségei is alacsonyak?

A legtöbb esetben nem feltétlenül szükséges a színes nyomtató, azonban hozzá kell tennünk, hogy ma már létezik igen olcsó színes nyomtató is, melynek a nyomtatási minősége is jó, gondoljunk csak a Canon Pixma sorozatra. Hozzá kell azonban azt is tennünk, hogy ez a gép tintasugaras, ami a fenntartásnál nagyobb beruházást igényel éppen a színes tintapatronok ára miatt, bár ezen csökkenthetünk, ha színes utángyártott tintapatront vásárolunk, aminek a minősége szinte megegyezik az eredetivel.

Ha többfunkciós gépben gondolkozunk, akkor a HP Deskjet-jei lehetnek a nyerő választás, melyek szkennelnek, fénymásolnak és nyomtatnak is egyben, bár ez még mindig a tintasugaras kategória, azonban a költségeket itt is mérsékelhetjük, ha hp utángyártott nyomtatópatront vásárolunk hozzá.
Ha a lézernyomtatók felé fordulunk, azok bekerülési költsége általában picit magasabb, de a tonerek ára és hosszú élettartama a fenntartást igen kedvezővé teszik.
Amennyiben elég a fekete-fehér alapgép, úgy a Xerox-ok jó választásnak tűnnek, ha már egy multifunkciósban gondolkozunk, akkor a Brother MFC sorozata lehet a számunkra megfelelő.
A fenntartási költségek még kedvezőbbek lehetnek, ha utángyártott tonert használunk.

Ha mindezeket átgondoljuk, hamar arra a következtetésre juthatunk, hogy nem érdemes túlzsúfolni a gyermekünk szobáját elektronikai dolgokkal, hacsak nem akar a csemeténk kimondottan számítástechnikával foglalkozni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1203 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x