Élhető és élvezhető lesz örökségünk?
Címlap / Otthon / Élhető és élvezhető lesz örökségünk?

Élhető és élvezhető lesz örökségünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Nem győzünk eleget foglalkozni a környezetvédelemmel, hiszen a globális környezetszennyezés a Föld jövője szempontjából az egyik legkárosítóbb tényező. Ahhoz, hogy a következő generáció is egy élhető és élvezhető örökséget vegyen át, nagyon sok még a tennivaló. Az Európai Unió statisztikái szerint - 2016-os adatok alapján - a helyzet hazánkban, bizonyos területeken kissé azért javulni látszik.  

Na, akkor nézzük mi a helyzet a szeméttel?

Először is látnunk kell, hogy a megtermelt szemét mennyiségének "csak" 8-10%-át teszik ki a háztartásból származó hulladékok. (A leginkább környezetterhelő ágazatok a bányászat és építőipar. Ez a két ágazat több, mint 60%-nyi hulladékot termel.) Azonban ez nem jelenti azt, hogy a kommunális szeméttel ne kellene foglalkozni!

Egy 2016-os jelentés szerint Magyarország a 6. legkevesebb hulladékot termelő ország az EU-ban. Ráadásul az EU-n belüli hulladéktermelés 2005 és 2016 között 7%-kal csökkent. Ez ad némi okot a reménykedésre.


Bár, ha az egy főre eső kommunális hulladék mennyiséget nézzük, azért az évi 379 kg szemét elgondolkoztató, főleg, hiszen ez egy főre eső adat, tehát a csecsemőktől az aggastyánokig, mindenkire ennyi jut! Igaz, ez is csökkent az előző év adataihoz képest hazánkban.

A hulladékkezelésre vonatkozó EU-s célkitűzés szerint a háztartási szemét újrahasznosított részének legalább 55%nak kell lennie 2025-ig, míg a településeken lerakott hulladék mennyiségének kevesebb, mint 10%-nak 2035-ig.

Jelenleg hazánkban ez a két sarokszám 35 és 51, azaz újrahasznosításra mindössze a keletkezett hulladék mennyiség 35%-a kerül, míg a szemétlerakókba -mondjuk ki bátran, hétköznap úgyis ezt használja mindenki és talán jobban is jellemzi az ottani helyzetet, a szeméttelepekre - még mindig 51%-a kerül. Bár vannak arra törekvések, hogy ezek a szeméttelepeken lévő hulladékok kezelésre kerüljenek, de jelen pillanatban még a hulladéklerakás a hazai hulladékkezelés legnagyobb arányban alkalmazott módszere.

(kép forrás: www.behir.hu)

Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek a számok változzanak?

Természetesen a legjobb az, ha nem termelünk hulladékot. Például, ha olyan nyomtatót vásárolunk a háztartásunkba, amely külső tartályos, akkor ott nem keletkezik hulladék a toner vagy patroncsere során, hiszen ezekbe a gépekbe egyszerűen csak a tintát kell újratölteni. Bár hozzátesszük, ezeknek a gépeknek is ugyanúgy megvannak a hátrányai, illetve a gép avulásával és cseréjével ugyanúgy hulladék képződik.

Azonban, ha már keletkezik hulladék, – ami lássuk be, a mai életvitelünkkel szinte biztos – akkor azt amennyire csak lehet, hasznosítsuk. Például, ha már keletkezett használt toner a háztartásunkban, akkor azt ne kidobjuk, hanem juttassuk el egy olyan céghez, aki azokat újraépíti, újratölti, egész egyszerűen csak újra használhatóvá teszi. Illetve ezzel egyidőben a toner, vagy tintapatron vásárlást  tegyük olyan cégnél, ahol van utángyártott vagy újraépített toner.

Minden apró dolog számít! Tegyünk együtt az élhető és élvezhető jövőért!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1542 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x