Te is tehetsz a jövőért! Például faültetéssel
Címlap / Otthon / Te is tehetsz a jövőért! Például faültetéssel

Te is tehetsz a jövőért! Például faültetéssel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Az Ébredj! mozgalom elindít egy környezet- és klímavédelmi szemléletformálást a szülők körében a gyereken keresztül, a globális felmelegedés hatásainak és következményeinek csökkentése érdekében, az egyéni felelősségvállalást propagálva. E cél teljesülését több eszközzel kívánják elérni, legyen az faültetés, erdőtelepítés, városi méhészet, ökológiai lábnyom-mérés, "Mit tehetsz TE kicsiben" kampány, stb. A mozgalom egész ősszel, több időpontban és helyszínen tevékenykedik.  

Az Ébredj! mozgalom idén júliusban indult, magánszemélyek kezdeményezésére.

"Mi, kisgyerekes családok összeálltunk, és magunk mellé vettünk szakembereket, mert aggódunk a gyerekeink jövője miatt. Tenni szeretnénk valamit!"  – mondja Stromajer Andrea, a mozgalom elindítója.

"Mint szülők, felelősséggel tartozunk azokért az életekért, akiket segítettünk megszületni és nevelünk. Cselekednünk kell! Nem várhatjuk meg azt a pillanatot, amikor már késő lesz lépni! Nem fogunk tudni válaszolni a kérdéseikre, amikor arról faggatnak, miért nem cselekedtünk, amíg még lehetett volna! A gyermekeinknek ugyanúgy joguk van egy olyan csodás, kényelmes és bőségben dúskáló életet élni, mint ahogy az nekünk megadatott. De ehhez mozdulnunk kell. Az időnk nagyon kevés már. A világban egyre több fiatal vonul az utcákra, hogy változásokat érjenek el. Nem hagyhatjuk magukra őket, hogy egyedül küzdjenek, mert mi, felnőttek fásultak, hitetlenek és túl kényelmesek vagyunk ahhoz, hogy tegyünk a változásért."  

A civil kezdeményezés élőben is bemutatkozott július 27-én a Szabihídon, augusztus 11-én pedig két teherautónyi szemetet szedtek össze a Pál-völgyi-barlang közelében, a pilisi erdőben.

A jövő heti Ébredj! akció nagyobb szabású: faültetés lesz az Aranypatkó Lovarda területén (1031 Budapest, Aranyhegyi út 18.), ahol önkéntesekkel több száz őshonos fát és cserjét ültetnek el.

Az időpont: 2019. szeptember 15., vasárnap délelőtt 10 óra. Családos program lesz, hiszen fontos, hogy a gyerekek aktív részesei legyenek a fák ültetésének, megtanulják, hogy csak a természettel összhangban és azt szeretve létezhetünk. A szervezők bográcsgulyással látják vendégül az önkénteseket. (A faültetés Facebook eseményét itt találjátok.) Az Ébredj! Facebook oldalnak immár több, mint 16.000 követője van. Ez a szám azt jelzi, hogy igenis van odafigyelés és felelősség az emberekben. És a gyerekekben néha több, mint a felnőttekben!

Az ültetésen részt vesz az a kisfiú is, aki egy Hajdú-Bihar megyei faluból, Váncsodról jelentkezett be az Ébredj!-hez, hogy érdeklődjön a faültetés lehetőségeiről. Másnap beszélt a polgármesterrel, letárgyalta vele, hogy bocsásson rendelkezésre más célra nem használt földterületet, biztosítson munkagépet, termőföldet, hogy náluk is megvalósulhasson a faültetés. A polgármester abszolút támogatólag állt az ügy mellé. A kisfiú ezt követően beszélt a vele egykorú társaival, elmesélte miért fontos ez a kezdeményezés és elérte, hogy csatlakozzanak hozzá a „nyomogatás helyett”. Besétált a művelődési házba és megkérte őket, hogy az eseményre készítsenek plakátot és nyomják ki számára, hogy meghirdethesse a településen. És mindezt 3 nap alatt, 14 évesen! A váncsodi faültető akció október 5-én lesz.

Bárki megteheti!

A műanyagszemét-termelés csökkentésén, a felesleges fogyasztás visszaszorításán túl mindannyian megtehetjük, hogy fákat ültetünk.

Hol?

Az egykori erdőterületeket beépítették vagy mezőgazdasági célra hasznosítják, a városi közterületeken általában nincs lehetőség faültetésre. Ez alapján jött az ötlet: ültessünk fát a kertekbe, tanyákra, lovardákba! ezeken a területeken van esély arra, hogy a későbbiekben is gondozni fogják őket és nem pusztulnak ki. Hiszen mindegy, hogy magán- vagy közterületen "zajlik" a fotoszintézis…

Már az első héten 15 kerttulajdonos, 3 lovarda, magánerdő, magán legelő, egy iskola és óvoda csatlakozott.

Mit?

Olyan fákat ültetnek, amelyek őshonosak, de várhatóan bírják az egyre melegedő időjárást, igénytelenebbek, viszont gyorsan nőnek, és relatív sok oxigént bocsátanak ki.

Az első 400 fát saját forrásból vették meg, majd kaptak felajánlásként 400 újabb csemetét.

Miért?

Mert a klímaválság többé nem egy lehetséges forgatókönyv, hanem a szemünk előtt zajló, valós idejű történés. Ideje kinyitni a szemünket, és végre TENNI valamit!

Az elmúlt 200 évben megközelítőleg 1750 milliárd fát vágtunk ki, mindeközben a szén-dioxid-kibocsátás soha nem tapasztalt mértékben nőtt, amit a lecsökkent faállomány nem képes megkötni. Mindannyiunknak, a Földön élő 7 milliárd embernek 250-300 fát kellene ültetnie ahhoz, hogy megmentsük az életet ezen a bolygón.

Hogyan?

Minden egyéb cserjét, fát, termőföldet és egyéb szükséges eszközöket részben magán emberek felajánlásaiból vagy saját forrásból finanszíroznak. Az Ébredj! mindenkit vár, akinek van kertje, telke, vagy önkéntesként segítene a faültetéseknél. Szívesen fogadnak felajánlott fákat is, vagy adományokat favásárláshoz

A támogatásra az ebredj.hu honlapon keresztül, adomány formájában van lehetőség, paypallal vagy bankkártyás fizetéssel. Az átláthatóság érdekében a felajánlott összegekről (név nélkül) és azok felhasználásáról negyedévente beszámolót készítenek, amelyet honlapjukon közzétesznek. Az Ébredj! nonprofit szervezetként működik: a TÁMASZ-2005 Alapítvány már 12 éves, eddig főként halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztak, és természetesen környezetvédelemmel.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2495 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x