Madarak vs. tükrök: mindenkinek jobb, ha teszel ellene
Címlap / Otthon / Madarak vs. tükrök: mindenkinek jobb, ha teszel ellene

Madarak vs. tükrök: mindenkinek jobb, ha teszel ellene

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokon, autókon saját tükörképükre támadó madarak szezonja is, de a probléma kezelhető - szerencsére, hiszen ez közös érdekünk.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.
 
 
A madarak élőhelyén parkoló autók fényezése is vizuális madárcsapda (a képen barázdabillegető látható) lehet.
Fotó: Orbán Zoltán

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Sőt, az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.


A nyugodt víztükörben ivás közben tükröződő „ellenség” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb, akár percekig tartó elsimulásáig nem is tér vissza, így a madár néhány perc alatt megnyugszik.
Videó: Orbán Zoltán

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. A vizuális csapdaeffektus megszüntetésére épületablakok esetében a legjobb megoldást a szúnyogháló jelenti, mellyel nem csak a tükörképtámadási-viselkedés, de a gyakran végzetes ablaknak ütközések is megakadályozhatóak (nem is beszélve az éjszaka kellemetlenkedő szúnyogokról).

 
   
Ha valamilyen okból nem szerelhető fel szúnyogháló az ablakra, akkor az a cél, hogy bármilyen átlátszatlan anyaggal (függönnyel, papírral stb.), széles ragasztószalag-csíkokkal csökkentsük vagy megakadályozzuk az üveg tükrözőképességét. Ez a módszer az autók ablakainál is alkalmazható.

A visszapillantó tükör esetében a legegyszerűbb megoldás, ha behajtjuk, rögzített tükör esetében pedig letakarjuk (akár régi zoknit ráhúzva) azt, amint észrevesszük, hogy egy madár rendszeresen visszajár ide.

Másik megoldáscsoportot kínálnak a riasztó eszközök.
Ezek közül a "rémzsinór" az egyszerűbb, mert otthoni anyagokból (zsineg és nejlonzacskó) is elkészíthető. Aki rendelkezik nyomtatóval, ragadozómadarak feltűnő, a kisebb testű zsákmányállatfajokra riasztóan ható színes "rémszem" nyomatát is felragaszthatja az ablakra, autóra. Utóbbiak elülső oldalablakára kihelyezve kettős védelem érhető el, mert a rémszem nem csak az üveget, de a visszapillantó tükröt is "védi".

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2009 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x