Méhlegelőből hiány van - de te is tehetsz ellene!
Címlap / Otthon / Méhlegelőből hiány van - de te is tehetsz ellene!

Méhlegelőből hiány van - de te is tehetsz ellene!

Forrás: XFOREST
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A méhek 50 millió éve élnek a Földön, nagyjából változatlan formában. Ők felelősek a növények 63 százalékának, mintegy 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Márpedig ha a növények kétharmada a méhek pusztulásával maga is eltűnik, akkor elpusztulnak a velük táplálkozó rovarok, madarak, majd ezek ragadozói - ez a változás természetesen az egész ökoszisztémára is súlyosan kihat majd.  

A méhek a fő beporzói az általunk fogyasztott legtöbb gyümölcsnek, a zöldségek, a takarmánynövények jelentős részének is: számítások szerint a terményeink harmada szaporodásképtelenné válna a méhek nélkül.

Miért pusztulnak?

Az első ok a virágzó növények hiánya. A nagyüzemi mezőgazdálkodás térhódítása előtt rengeteg vadvirággal borított mező volt világszerte, ám a népességrobbanás nyomán felfutó agártermelés egyre jobban visszaszorította ezeket a természetes méhlegelőket. Másodszor bizonyos növényvédőszerek használata okolható a méhek pusztulásáért – ez szintén a nagyüzemi mezőgazdaság velejárója. Harmadszor pedig korábban kevéssé elterjedt betegségek és paraziták nehezítik a méhek életét.


Gondoltad volna?

A mézelő méhek fél kiló mézhez 2 millió virágból gyűjtenek nektárt.
Egy méh élete során átlagosan fél evőkanál mézet készít.

Hogyan tudunk segíteni a méheknek?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ültessünk virágot mindenhová.
A kertünkbe, az erkélyünkre, az ablakunkba, közterületekre, ahová csak tudunk, ültessünk! Írjunk petíciót, ha kell, a településünk vezetőinek, hogy a parlagon heverő területek virágba borulhassanak. Ezzel nagyon sokat tehetünk a méhek pusztulása ellen. (Csodás útmutatóval segíti a méhlegelő-projektet az Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának online is elérhető kiadványa, a Beporzók a kertünkben.)

A virágültetés talán sekély segítségnek tűnik, de az éhes és/vagy kifáradt méhek számára a túlélést jelentheti egy ilyen méhlegelő. A legtöbb segítséget a méhbarát virágok nyújtják.

Tavasszal a mézvirág vagy illatos ternye, a búzavirág, a cickafark, a mécsvirág; nyáron a nyári orgona, a bugatölcsér, a levendula vagy a borsmenta; nyár végén, ősszel pedig a méhbalzsam, a kúpvirág és az őszi rózsa nyújthat táplálékot az arra járó méhféléknek.

Kertészeti áruházakban kaphatunk kifejezetten a méhek számára optimalizált, az egész vegetációs időszakban virágot adó magkeveréket – még pont időben vagyunk, hogy a magokat elültetve legyen őszig virágzó méhlegelőnk.

Ha a lakott területek elegendő táplálékot nyújtanak, akár még a túlélést is jelenthetik a nagyüzemi mezőgazdasági területekről, az “agrársivatagok”-ról kiszoruló beporzóknak.

Ha még többet akarunk tenni a méhek pusztulása ellen, készítsünk méhecskehotelt, amely biztosítja a magányos méhfajoknak a biztonságos szaporodást. Nincs másra szükségünk, mint egy 10-20 cm átmérőjű farönkre, amibe 8-10 mm-es fúrószárakkal lyukakat fúrunk, vagy egy nádszövetdarabra, amelynek üregeit kissé kitágítjuk.

A méhecskehotelt elfüggeszthetjük a virágágyasba, de akár az ablakpárkányra is tehetjük.

Márciustól nyár elejéig számíthatunk vendégekre, magányos méhekre, dongókra, darazsakra, akik lárváikat ezekbe a lyukakba falazzák majd be. Rendkívül békés fajokról lévén szó, nem kell tartanunk a csípésektől.

Közvetett, de fontos segítséget nyújthatunk a méheknek azzal, ha vásárlásunkkal a helyi öko-gazdaságokat támogatjuk, és az importáru helyett helyben termesztett szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.

 

A természetes gazdaságok nem használnak a méhekre ártalmas vegyszereket, és az általuk termesztett növények élelmet adhatnak nekik.

Ugyanígy segítséget jelent, ha helyi, lehetőleg ökogazdálkodásból származó mézet veszünk, amely nem csak minőségében jobb, mint a tömegtermelésű mézek, de a kis méhészetek általában a méheket is jobban megbecsülik. Keresd a közeledben található csomagolásmentes boltok kínálatában is a mézet.

Nyáron pedig ne feledkezzünk meg róla, hogy a méhek is szomjasabbak, így, ha földön pihenő rovart látunk, adhatunk neki egy kis (cukros) vizet, hogy folytathassa útját. (Csak a mennyiségre vigyázzunk, mert nem jó úszók.)

Kép: Jaesung An / Pixabay
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x