Hozd össze a családot ezekkel az elfeledettnek hitt játékokkal!...
Címlap / Otthon / Hozd össze a családot ezekkel az elfeledettnek hitt játékokkal!

Hozd össze a családot ezekkel az elfeledettnek hitt játékokkal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Játszani jó. Akkor is, ha az ember már felnőtt, gyerekkorban pedig különösen. Hiszen amellett, hogy a játék remek szórakozás, számos egyéb jótékony hatása is van. Felnőttként a játék segít kikapcsolni, oldja a feszültséget, gyerekként pedig a legjobb és legeredményesebb tanulási folyamat, amely tulajdonképpen a felnőtt létre készíti fel a kicsiket.  

 A különféle játékon keresztül a legkisebbek megismerhetik, miként működik a világ, hogyan tudnak együttműködni, megtanulják, hogy vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Ezen kívül a játék fejleszti a szociális és kommunikációs készséget is, sőt, egyes játéktípusok a finommotorikus mozgást is. Szülőként pedig a játékon keresztül tudjuk legegyszerűbben megmutatni a gyerekünknek, hogy az életben nem biztos, hogy minden úgy sikerül, ahogyan azt elterveztük. Így a játéknak köszönhetően a gyerekek is megismerhetnek a kudarccal, és ami még fontosabb azzal is, miként dolgozzák azt fel.

Éppen ezért minden kicsit és nagyot arra buzdítunk, hogy játsszatok! Mai írásunkban összegyűjtjük, hogy melyek a leggyakrabban keresett játékok, és, hogy ezek miért is jók.

 
Játékok, melyek sosem mennek ki a divatból

Évről évre vannak olyan játékok, amelyek elképesztő népszerűségre tesznek szert szinte pillanatok alatt, azonban pár hónap elteltével amilyen hirtelen berobbantak, úgy el is tűnnek. Vannak viszont olyan játékok is, amelyek hosszú évtizedek óta keresettek, és a mai napig nem csökkent az érdeklődés irányukba. Ilyen például a Lego, a puzzle, a matchboxok, a közösségi vagy bűnügyi társasok, és a videójátékok is. De vajon minek köszönhetik ezek a játékok, hogy gyerekeink is ugyanolyan lelkesedéssel veszik elő, mint anno mi magunk is?

 
Lego – az örök klasszikus

A legot nem kell bemutatni, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mai napig lenyűgöz kicsit és nagyot, fiút és lányt egyaránt. A kis műanyag kockák elnyűhetetlenek, és számunkra talán hihetetlen, de a Lego képes időről időre megújulni, és újabb ötletekkel előrukkolni. Nem véletlen, hogy akár még felnőttként is órákra bele tudunk feledkezni, nemhogy gyerekként.

És milyen jól teszik, hogy belemerülnek a legózásba! Legózni ugyanis csudajó! A lego egyszerre fejleszti a kreativitást, a gondolkodást, a szem – kéz koordinációt, a térben való tájékozódást, a színfelismerést, és még hosszan lehetne sorolni, hogy mi mindent. Azonban a lego titka talán nem csupán ez, hanem az, hogy elmélyülten lehet játszani akár egyedül, akár társakkal is.

 
Illeszd az összes darabot a helyére!

A kirakó a világ egyik legnépszerűbb játéka, és – a legohoz hasonlóan – talán nincs is olyan, aki ne ismerné. És bár eredetileg taneszközként indult, ma már nem hiányozhat egyetlen gyerekszobából sem. A legóhoz hasonlóan a puzzle is számos területet fejleszt, így például a koncentrációt és a memóriát, a vizualitást, valamint a térlátást, ugyanakkor türelemre is tanít. Egy nagyobb, összetettebb kirakó összeillesztése ugyanis akár napokat, sőt, heteket is igénybe vehet. Utána viszont milyen jó érzés végignézni az elkészült remekművön! A sikerélmény garantált!


 
 
A srácok kedvence: a matchboxok

Tudtad, hogy az első matchboxok lassan hetven évesek lesznek? Bizony, a fém kisautók már közel hetven éve tartják izgalomban a fiúkat, férfiakat egyaránt. Ugyan a kisautók elsősorban pusztán játékok, mégsem teljesen céltalan, ha a kisfiad órákat tölt a tologatásukkal. Egyaránt fejleszti a koordinációt és a verbális akusztikus képességeket is, másrészt pedig kiválóan alkalmas szerepjátékok eljátszására is.

 
Önfeledt szórakozás az egész családnak: társasjátékok

A társasjáték az a játék, amiből nem lehet kinőni. Ugyanolyan lelkesen vesszük elő a kedvenc társasunkat 6 évesen, mint 36 vagy 76 évesen. Hogy miért? Mert ezeket nem lehet megunni. Annak ellenére, hogy már milliószor játszottuk le, mindig tud valami újat mutatni, mindig van benne izgalom és csatározás, arról nem is beszélve, hogy minden esetben minőségi együtt töltött időt jelent, ami talán napjainkban a legfontosabb.

A társasjátékok az egyik leginkább fejlesztő hatású játékok, felsorolni is nehéz, hogy mindenre hatnak jótékonyan. Szabálykövetésre és együttműködésre tanítanak, fejlesztik a figyelmet, a gondolkodást és a kommunikációt, valamint segítenek abban is, hogy kialakuljon a döntéshozatal képessége. A társasjátékok során a gyerek találkozik a kudarccal is, aminek köszönhetően megtanulja feldolgozni és kezelni is azt.

 
A videójátékok – valóban káros?

A felsorolásból természetesen nem maradhatnak ki a videójátékok sem, hiszen a 21. század digitális világában ezek komoly létjogosultságot vívtak ki maguknak. Sok szülő nem szereti, ha a gyermeke ezzel játszik, és nem egy felnőttről hallottunk, akinél függőséget okozott. Ennek ellenére a videójátékok sem feltétlenül üldözendők, és köztük is van olyan, amely akár fejlesztőleg is hathat.

A lényeg a korlát: meg kell tanulni észszerű keretek között használni. Ily módon ugyanis készségfejlesztő hatású is lehet. Nem véletlen, hogy egyre több iskola és pedagógus dönt úgy, hogy becsempészi valamilyen módon az órai munkába a videójátékokat is, ezzel is színesítve a tananyagot.

 

A gyerekek sajnos ma már kevesebbet játszanak, pedig a játék elengedhetetlen és nélkülözhetetlen a fejlődésük szempontjából is. Éppen ezért üljünk le minél többször velük játszani. Mindegy, hogy épp legózunk, társasozunk vagy egy puzzlet próbálunk kirakni. A lényeg úgyis az együtt töltött idő és a játék öröme!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1865 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x