3 tipp, hogy mindig rendezett legyen a gyerekszoba
Címlap / Otthon / 3 tipp, hogy mindig rendezett legyen a gyerekszoba

3 tipp, hogy mindig rendezett legyen a gyerekszoba

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

A gyerekszoba gyakran valóságos csatatérré alakul át egy kiadós játék után, ami sok szülő rémálma. Éppen ezért fontos, minél hamarabb megtanítsuk gyermekeinknek, hogyan tartsák rendezetten környezetüket. Cikkünkben adunk néhány tippet ahhoz, hogyan tudjuk ösztönözni a gyerekeket a gyerekszoba rendben tartására, illetve hogy mi mit tudunk tenni ezért.  

 
Milyen egy jó gyerekszoba?

 

Bár elsőre nem tűnhet jó ötletnek, mégis beválik, ha megengedjük a gyerekeknek, hogy maguk döntsék el, hogyan szeretnék saját hálószobájukat berendezni. Ez  lehetővé teszi számukra, hogy kialakítsák saját személyes stílusukat és hogy úgy érezzék, van terük kifejezni magukat. Ez ad nekik irányítást saját szobájuk felett, és magasabb önbecsülést is ad nekik, ami nagyon értékes a korai évek során. Érdemes velük együtt közösen kiválasztani a bútorokat, a kiegészítőket és még a falak színeit is. 
 
Remek közös program lehet lakberendezéssel foglalkozó magazinokban lévő gyerekszobákat nézegetni, de akár egy inspirációs táblát is készíthettek, kivágva az újságokból a leginkább tetsző dekorációkról, gyerekszőnyegekről, berendezésekről készült képeket. Egy színes, világos és praktikusan berendezett gyerekszobában öröm lesz a játék minden pillanata – és szívesebben pakolásznak is benne.
 

3 tipp, hogy mindig rend legyen benne

 


Egyes gyerekeket nehéz arról meggyőzni, hogy a rendetlen szoba nem előnyös, hiszen ők gyakran meg vannak róla győződve, hogy mindennek tudják a pontos helyét. Éppen ezért érdemes más szempontból megközelíteni a rendrakás megtanítását, és játékká, közben pedig tanulságos leckévé tenni azt!
 
1.    Világítsunk rá a kontrasztra!
Egyes gyerekeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy emlékezzenek arra, minek hol van a pontos helye, amikor éppen rendben van a szobájuk. Készítsünk képet a rendezett állapotról, és tegyük azt ki a falra! Akár egy kis listát is készíthetünk az elvégzendő rendrakási pontokkal, melyek kipipálásáért cserébe matrica vagy valamilyen finomság járhat. Előbb-utóbb pedig a gyermek is felismeri, mennyivel jobb egy tiszta és rendes szobában létezni.
 
2.   Szabaduljunk meg a régi kacatoktól!
Az egyik legjobb módja annak, hogy a gyerekek rendben tartsák a szobájukat, ha kevesebb kacat áll rendelkezésükre, amelyet szétszórhatnak. Évente egyszer érdemes végigmenni a gardróbon, illetve a játékkészleten, és átválogatni, mire van szükség, és mi az, amit eladományozhatunk vagy kidobhatunk. 
 
A berendezésre és a dekorációra is érvényes ez, hiszen ahogy nőnek és változnak a gyerekek, az igények és az egyéni szükségletek is megkívánják az új holmik beszerzését. Érdemes minél ergonómikusabb, kényelmesebb megoldásokhoz folyamodni az ágyak és az ülőalkalmatosságok esetében. Emellett jó, ha rendelkezésre áll egy puha gyerekszőnyeg is, amelyen akár hason fekve is remek móka a játék! 
 
3.   Mindennek legyen egy kijelölt helye
A gyerekek nehezen tudják rendben tartani a szobájukat, ha nem világos, hogy hová szükséges tenni a holmikat. Győződjünk meg róla, hogy mindennek van dedikált helye, amit a gyerekek használnak, hogy könnyen el tudják pakolni a tárgyakat. Ez vonatkozik a ruhákra, játékokra, könyvekre, sportfelszerelésekre, hangszerekre és minden másra.
 
Sokat segíthetünk, ha átlátszó tárolókat szerzünk be, így egyértelműen láthatjuk azok pontos tartalmát. Így nem kell az összes szekrényt, dobozt egyesével átnézni és kihúzni, hogy a gyermek megtalálja a keresett játékot. Akár fel is címkézhetjük a tárolókat, amely remek emlékeztetőül szolgál.
 

Díjazzuk a szorgalmat!

 

Ha megjutalmazzuk gyermekeinket a rendrakást követően, jó élményként marad meg bennük ez a folyamat. Még ha nem is takarítják ki tökéletesen a szobát, jó, ha megdicsérik őket az erőfeszítésért. Előfordulhat, hogy a gyerekszoba soha nem lesz makulátlan, de ha elmagyarázzuk, miért számít a rendezettség, és támogatóan állunk a tanítás folyamatához, nagyobb örömmel látnak majd neki a pakolásnak.

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x