Egy kis segítség a mindennapi pénzügyek útvesztőiben
Címlap / Otthon / Egy kis segítség a mindennapi pénzügyek útvesztőiben

Egy kis segítség a mindennapi pénzügyek útvesztőiben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Talán mondanom sem kell, hogy a pénzügyi tervezés nagyon hasznos, és nem csak akkor, amikor nehéz anyagi helyzetbe kerülünk. Sokan úgy gondolnak a költségvetés készítésre, mint egy olyan dologra, ami korlátokat szab, pedig az ilyenfajta előretekintés hozzásegít a nagyobb céljaink eléréséhez, de ehhez hosszabb távon kell gondolkodni. Ráadásul rajtunk múlik, hogy milyen játékszabályok szerint akarunk játszani.  

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)

Ez a mondás a pénzügyeink kezelésében is kiváló támpontot ad. Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy nekünk mi az igazán fontos, mik a prioritásaink, ha nincsenek meghatározva a céljaink, akkor a pénzünket sem tudjuk ennek megfelelően beosztani.  

Évek óta vezetek költségvetést, hol lazábban, hol szigorúbban véve, de volt már olyan időszak is, amikor abbahagytam az egészet. Viszont újra és újra rá kellett jönnöm, hogy ha nem követem a kiadásainkat, akkor egyszerűen kifolyik a pénz a kezünk közül. Hiába próbáltam tudatosan vásárolni, a hónap végére fogalmam sem volt arról, mire költöttük a fizetésünket.Amikor elkezdtünk házat keresni, újult erővel vetettem bele magam a pénzügyi tervezésbe, és ez segített megalapozni a jövőnket. A házat megvettük, felújítottuk, a hitel nagy részét pedig visszafizettük. Biztos vagyok benne, hogy mindez nem sikerült volna, ha nem vagyunk következetesek a költéseinket illetően

Persze nem volt mindig könnyű úgy lavírozni a kiadások között, hogy jusson szórakozásra is, de a költségvetés készítésnek hála, ez is sokszor belefért. Fontosnak tartom, hogy legyen tér a kikapcsolódásra, és ne legyünk túl szigorúak a kiadásainkkal kapcsolatosan, mert az hosszú távon nem fenntartható.

A jelenlegi helyzet nagyon nehéz. Most talán még többen kezdenek komolyabban odafigyelni a költéseikre, de azt gondolom, hogy ezt nem csak ilyenkor kellene megtenni. A gazdasági helyzet hullámzó, vannak jobb és rosszabb időszakok, de a költségvetés készítésre mindig érdemes időt szánni.

Tavaly született meg a pénzügyi napló ötlete, mivel magam is nagyon szeretek papírra jegyzetelni és papíron tervezni. Ennek apropóján készült ez a különleges határidőnapló, ami nem az idő, hanem a pénzügyek tervezésére fókuszál, és idén már a második kiadása került nyomdába.Van benne hely a bevételek és kiadások követésére, elemzésére és tervezésére, valamint a nagyobb kiadások, hitelek, megtakarítások számontartására is.

Érdemes egyébként feltérképezni a költési szokásainkat, mert az önismeretünket gazdagítja, ráadásul, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire mennyit költünk, akkor tudunk rajta javítani, változtatni.

Bízom benne, hogy ezzel a naplóval sok embernek kedvet adok a pénzügyek tervezéséhez. 

Itt tudsz belenézni a pénzügyi naplóba: https://tervezemazeletem.hu/penzugyi-naplo-uj/
  

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 1476 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x