Tényleg ennyire fontos a szőnyeg? A gyerekszoba néhány elengedhetetlen...
Címlap / Otthon / Tényleg ennyire fontos a szőnyeg? A gyerekszoba néhány elengedhetetlen kelléke

Tényleg ennyire fontos a szőnyeg? A gyerekszoba néhány elengedhetetlen kelléke

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-10

Egy babaszoba vagy gyerekszoba megtervezése mindig nagyon izgalmas feladat, hiszen egyszerre kell praktikusan gondolkodni, miközben fontos szempont a személyesség, az otthonosság megteremtése is. A terhesség alatt megálmodni a babaszobát a várakozás örömének megtestesülése. Ezzel a kismama igazán kibontakoztathatja a benne dolgozó fészekrakó ösztönt - míg egy nagyobb gyermekkel saját szobát tervezni már valódi együttműködést kíván. Nézzük, melyek azok a dolgok, amelyek nem hiányozhatnak a gyerekszobából!  

Manapság a gyerekszoba berendezése és dekorációja terén olyan széles a kínálat, illetve annyiféle inspirációt találhatunk, hogy a sok alternatíva között akár el is tévedhetünk. Éppen ezért fontos a tudatosság, hiszen az impulzusvásárlás könnyen vezet diszharmóniához mind a színek, mind az anyagok, mind a stílus tekintetében. A gyerekszobában természetesen a legfőbb szempont a biztonság, csak ezt követi az esztétikum. Vajon melyek azok a bútorok, kiegészítők, amelyeket mindenképp érdemes beszerezni?

A megfelelő ágy és matrac

Semmi nem fontosabb, mint hogy a baba és aztán a gyermek kényelmesen és egészséges környezetben aludjon. Egy stabil, jó minőségű ágy ezért elengedhetetlen, csakúgy, mint egy hasonló matrac. Érdemes alaposan utánaolvasni vagy érdeklődni a gyermekorvostól, gyógytornásztól, hogy mi a legmegfelelőbb kialakítás kisbabánk, gyermekünk számára. A megfelelő minőségű matrac mindenképp jó befektetés, hiszen a kiságy mérete az első három évben biztosan elegendő lesz, utána pedig egy óvodásnak már nyugodtan beszerezhetünk akár kamaszkoráig alkalmas méretű ágyat is.

Tanácsos letisztult, időtálló anyagokban gondolkodni, amelyek később is jól kombinálhatóak, ha a gyerek ízlésének megfelelően változna a környezet. Emellett számos praktikus kiságy kapható, amely a csecsemőkort követően kisebb méretű ággyá alakítható, így a totyogónak is megfelel.

Stabil tárolók

Akár már a babaszoba kialakításánál vásárolhatunk egy időtálló szobabútort, például egy fenyőből készült szekrénysort, amely szép lassan helyet adhat majd az egyre növekvő mennyiségű tárgynak és ruhának. Bútorokból, amennyiben hosszú távra tervezünk, olyan anyagot és színt válasszunk, amely jól kombinálható, illetve bővíthető a későbbiekben. Emellett tanácsos beszerezni praktikus, mobilis, könnyen alakítható dobozokat, amelyek egyszerre szolgálnak ülőalkalmatosságként, vagy éppen ha szükségtelenné válnak, egyszerűen összecsukhatóak.

Íróasztal és kényelmes szék

Bár a babának még nem szükséges, később – például a pelenkázókomód helyére – mindenképp érdemes beszerezni egy íróasztalt. Egy kisóvodás még úgyis velünk alkot, megfelelő számára egy rajzolósarok a lakásban apró méretű székekkel, vagy épp egy hely az étkezőasztal mellett. Minél nagyobb lesz azonban gyermekünk, annál jobban igényli majd, hogy egyedül is elvonulhasson a ceruzákkal, színezőkkel. Egy stabil, jó minőségű íróasztalt ezért már akár nagyobb óvodáskorban érdemes beszerezni, hiszen iskolásként csak még inkább szükség lesz rá.

Helyezzünk nagy hangsúlyt arra is, hogy milyen széket választunk: utóbbi könnyen cserélhető bútordarab, inkább váltsuk le előbb, de mindenképp alkalmazkodjunk a gyerek magasságához, hogy egészséges tartással tudjon írni, rajzolni otthon is.Egyszerű és nagyszerű kiegészítőnk: a szőnyeg

A gyerekszőnyeg egyszerre praktikus és járul hozzá az esztétikum, valamint az otthonosságérzet megteremtéséhez – ez pedig a babaszobában, majd a nagyobb gyermek birodalmában is igaz lesz. Mivel a gyerekek leginkább a földön játszanak, ezt pedig mezítláb vagy zokniban teszik a legszívesebben, egy szőnyeg kényelmet és meleget biztosíthat számukra. Ezen felül nemcsak a hangulatot teszi puhává és otthonossá, de a láb számára sem utolsó szempont, hogy a kemény padló helyett egy kellemes anyagot tapinthat.

Totyogók, babák esetében még inkább elengedhetetlen a gyerekszőnyeg, hiszen kúszva, mászva közlekednek, a járástanulás idején pedig sokat esnek, így a testi épségüket is óvja ez a kiegészítő. Sőt, a színek és formák sokasága nemcsak érdekes látványt jelentenek a picik számára, de fejlesztően stimulálják az agy bizonyos részeit, így még az idegrendszeri éréshez is hozzájárulnak.

Egy megfelelően kiválasztott szőnyeg nemcsak anyagban és funkcióban alapja egy baba- és gyerekszobának, de színeivel, méretével, mintáival fontos szerepe lehet a hangulat, a harmónia megteremtésében is.

Legyünk kreatívak, döntsünk együtt!

Ha a színekben, bútorok anyagában szigorúbbak is vagyunk, mert a kortalanságra helyezzük a hangsúlyt, a szőnyeg éppen lehet egy olyan darab, amely esetében nagyobb szabadsággal élhetünk. Vonjuk be a nagyobb gyermeket a választásba, hogy ő is kibontakoztathassa az ízlését és személyesnek, otthonosnak érezhesse a szobáját. Felvázolhatunk alapvető szempontokat, mint a tisztíthatóság vagy a méret, amelyekből nem tudunk engedni. De ezek mentén hagyjuk, hogy ő maga is szabadon ereszthesse a fantáziáját, és az egyik legfontosabb és legpraktikusabb kiegészítő segítségével megélhesse a tervezés örömét.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 472 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x