Iskolai babonák - bikahere, csatornafedő, vizsgabugyi és társai...
Címlap / Otthon / Iskolai babonák - bikahere, csatornafedő, vizsgabugyi és társai

Iskolai babonák - bikahere, csatornafedő, vizsgabugyi és társai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Lehet, hogy van olyan iskola, ahol nincsenek helyi babonák? Ahol nem kell megsimogatni, kétszer átlépni, vagy a portás háta mögött elsuttogni azt a bizonyos két szót?  

Nem csak irodalmi emlékek őrzik az iskolai babonákat. A tanév végéhez, a vizsgákhoz, ballagásokhoz, diplomához, érettségihez kötődik a legtöbb ilyen iskolai hagyomány - na és persze a gólyák érkezéséhez, az elsősök beavatásához, év elején.  

Babonák dogák körül


Írunk-e ma dogát? És ha írunk, akkor jó kérdést kapunk-e? Ez egy elég fontos kérdés minden diák életében ahhoz, hogy akár évtizedes babonákat szőhessenek köréjük. Azt hiszem, botorság is lenne, ha ezeknek az eredetét, vagy éppen az értelmét akarnánk kutatni racionális fejjel. A babonák kialakulása általában sokkal szövevényesebb annál, mintsem hogy valós választ kapjunk. A babonák tradíciója akár egy tanár, vagy egy iskolai hely, szobor, szökőkút, vagy terem köré is szövődhet. Az is lehet babona, ha a portás háta mögött kell kettőt köpni, miközben a bal lábaddal vakarod a jobb bokádat. Ha a portás észerveszi - és a rutinos portások ebben már nagyon jók lehetnek - akkor pech, ha nem veszi észre, akkor nyerés.




Abigél válaszol


Talán minden kislány emlékszik arra, hogy Abigélnek - Szabó Magda regényében - a korsójába kellett tenni a kérdéseket és a válasz mindig pontosan megérkezett. A válaszokat valójában Kőnig tanár úr helyzete a korsóba, de lányok rendületlenül hittek a kőszobor csodatévő erejében. Egyes egyetemeken a főtéri lovasszobor csődörének csinosra öntött golyóbisait kell fényesre csiszolni ahhoz, hogy mázlista legyen a tanuló.

Kun Béla az óvónőkért!


Nálunk, az óvónői szakközépben - amit valami tök érthetetlen szocialista eszmétől vezérelve Kun Béláról találtak elnevezni - maga az öreg Kun Béla szobra volt a babonaság tárgya. Ott kornyadt az öreg, bronzba szoborintva, de valószínűleg nem telt jobbra, mert a szobor belseje üreges volt. Ebbe az üregbe nyúlva lehetet "kérni" mindenfélét, ami a leckéket  és feleltetésket érintett.



Költők és közemberek - hogy ne felejenek!


"Az iskolába menvén, a járda peremén, hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én." Radnóti híres sora is bizonyítja, hogy ezek a játékok egyidősek akár az iskolák intézményeivel. Barátnőm mesélte, hogy náluk ehhez egész hasonló babona volt az alsó tagoztban. Nem szabadott a csatornafedelekre rálépni iskolába menet. Ha véletlen megfeledkeztek erről a játékról, akkor az a napjuk máris el volt rontva.

Szerencsetoll, matek-krampusz, vizsgabugyi


Nagyon sok vizsgázónak van valamilyen kabalája. Van akinek a tolla hozza a szerencsét, van aki egy kis, ökölbe szoríthító krampusz figurát szorongat matek érettségi írása közben, mert akkor majd a Krampusz megsúgja a megoldásokat. Egy ismerős lány 6 éven át minden vizsgára ugyanolyan bugyit vett fel, ami ráadásul kényelmetlen volt (!!), mert első évfolyamon a legnehezebb, rostálós vizsgán jelest kapott abban a kényelmetlen holmiban. Ezek a szerencse babonák egyediek, és nagyon jót tesznek az embernek, mert egy kis játék, kapaszkodó, misztikus pont a nagy és bizonytalan vizsgák világában.

Mondjatok ti is babonákat!

Mi volt a babona a ti iskolátokban? Írjátok hozzászólásban, mik voltak a te iskolátokban ezek a babonák, szokások, játékok? Nézzük, van-e benne egyezés! 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12418 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x