HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19
Címlap / Otthon / Tavasz van, készítsünk helyet a madaraknak a kertünkben!

Tavasz van, készítsünk helyet a madaraknak a kertünkben!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-19

Kertjeinkben; s parkjainkban az érintetlen természetnek megfelelő védett helyet kellene biztosítani, ha azt szeretnénk, hogy a madarak újra visszatérjenek hozzánk.  

 

Rendezvénynaptár
Kertjeinkben ;s parkjainkban az érintetlen természetnek megfelelő védett helyet kellene biztosítani, ha azt szeretnénk, hogy a madarak újra visszatérjenek hozzánk.

Március eleje van, ragyogó napsütés fogad a kertben. Minden zöld, csak a magas fák teteje kopasz. Londonban már február közepén kinyíltak a krókuszok, bimbózott a labdarózsa. A gyerekek itt nemigen látnak havat, egy-egy hópehely röpködik előttünk, s a babakocsira öt hópehely száll. Meg lehet számolni a hópelyheket. Télen is csak eső esik (az persze bőségesen).

A homokozó vízhatlan ponyváján összegyűlt a csapadék, s egy mozdulattal megpróbálom lerázni. A mozdulattól jégdarabok hullnak szét. Vékony jégtábla úszik a víz tetején. Csak látszat a szép idő, nem olvadt még fel a jég. Ha ledobjuk a földre, ott sem enged fel, csillog-villog, mint a tört üveg.

Az egyik sarokból madárdal erősödik, halkul, csattog. Eddig is hallottam, de nem figyeltem rá. Kedvesen beszélt a madár, közölte mindenkivel, hogy a hideg ellenére itt a tavasz.
„Dadidloi, didlui” énekelte, s nem zavarta, hogy madarak gyűltek köré. A kicsi kertek és a hatalmas parkok lassan megtelnek madárdallal, a fészkek kismadarakkal. Ám a környezet változása miatt már az embernek magának kell megteremteni az élőhelyet a városban a madárkáknak.

Iszonyatossá vált a forgalom. Délután órákba kerül, amíg átmegyünk a városon. Vidéken is utak épülnek, tudjuk, hogy a betonrengeteg tönkreteszi az élő földet, nem tudnak élni benne a bogarak, rovarok. A globalizáció lassan a vidéket is tönkre teszi, hiszen megszűnnek a kis gazdaságok, a termőföldet tönkreteszi a tömegtermelés. Egyre kevesebb természetes élőhely marad, s így kevesebb lesz a fajok száma is az állatvilágban.

Kertünk ami világunk
Valamit mégis tehetünk, ha csak egy kis darabka földünk van akár a városban is. Nyújtsunk védelmet ezekben a kis oázisokban a madaraknak. Ha vaskerítés helyett sövénykerítést telepítünk, máris megbújhatnak benne a rovarok, bogarak, hernyók, melyek a dalos madarak táplálékai. A természetes bokrokon, cserjéken, fákon szívesen megtelepszik a barátka, az énekes poszáta, rászállnak a bogyóevő madárkák.
A rendszeresen kaszált, partyhoz kiépített kertrészek mellett, hagyjunk szabadon növőfüveket, ahol ritkábban járunk, itt tudnak a madárkák élelemet keresni. A magasabb fűben szívesen bóklászik a citromsármány.

Lehet kertünknek olyan területe is, ahol összegyűjtjük az ősszel lehullott avart, itt jól megtelepszenek a bogarak, hernyók, melyet szívesen fogyasztanak a feketerigók, sárgarigók, seregélyek.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[4628]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x