A tér élménye
Címlap / Otthon / A tér élménye

A tér élménye

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A játszóterek igen sokat fejlődtek az utóbbi időben. Bár a közelmúltban borzolta a kedélyeket a mászókába szorult fejű bölcsődés. Az óvodai-bölcsődei gondozók általában tudják, melyik játékot javasolják milyen korú gyermeknek, ám a szülők többször tanácstalanok a szabadtéri játékokkal kapcsolatban? Hány éves gyereknek vegyünk kétkerekű biciklit? Milyen játszótéren milyen játékkal engedjük játszani? Milyen játék ötletekkel ereszük útjára? Számos kérdés merül fel gyermekünk biztonságáért.  

A játszóterek igen sokat fejlődtek az utóbbi időben. Bár a közelmúltban borzolta a kedélyeket a mászókába szorult fejű bölcsődés. Az óvodai-bölcsődei gondozók általában tudják, melyik játékot javasolják milyen korú gyermeknek, ám a szülők többször tanácstalanok a szabadtéri játékokkal kapcsolatban? Hány éves gyereknek vegyünk kétkerekű biciklit? Milyen játszótéren milyen játékkal engedjük játszani? Milyen játék ötletekkel ereszük útjára? Számos kérdés merül fel gyermekünk biztonságáért.

Játszóterek biztonságosan
A fővárosban már rengeteg biztonságos játékokkal felépített, bekerített játszóteret találunk. Ezek egy részében (ilyen például a Városliget is!) a szülők kiválaszthatják az óvodások, az iskolások és a kamaszok játszóterét, ami jól el van különítve a kutyafuttatóktól. A helyzet azonban nem ennyire ideális mindenhol. A jó játszótéren a kicsik és a nagyobbak játékai külön állnak egymástól. A futkosós játékokra és a mászó-kúszó ügyességi játékokra is külön hely jut, épp úgy,mint a magányos cselekvésekre.

Egymás mellett játszó apróságok
A 2-4 évesek inkább lovacskán ringatják magukat, gyakran egymás mellett játszanak, nem igénylik, hogy másokkal közösen osztozzon a játékokon. A 2-4 évesek inkább lovacskán ringatják magukat, gyakran egymás mellett játszanak, és azonnal akarnak mindent. Nem tudják elnézni egymásnak, ha a homokozóban nem kapják meg azonnal a formákat és gyakran rongálják egymás építményeit, így a szülők jelenlétét folyton igénylik. Könnyebben sírnak, ha valamit nem kapnak meg. Ők szívesen homokoznak, vagy csak csüggnek egy mászókán, esetleg ki-és bebújnak egy résen, maga a cselevés adta öröm a céljuk. Főleg a szülővel, vagy egy-egy barátjukkal fogócskáznak, céljuk a nyerés adta siker. A roller, a háromkerekű bicikli, vagy a lábbal hajtós kisautó, motor való nekik.

Csapatosan játszani
A nagyobbak, az 5-7 évesek már együtt játszanak, tudnak sorban állni, megosztani egymással a játékaikat. Igaz, ők is hajba kapnak, de könnyen megegyezésre jutnak, nincs igazán szükség a szülők vagy nevelők közbelépésére. Szívesen játszanak szerepjátszós játékokat, mászókáznak, csúszdáznak, építményeik a homokban valamilyen funkciót kapnak. A lányok cukrászdát nyitnak, a fiúk várat, erődöt, autóutat építenek. Sokat szaladnak, és betartják a bonyolultabb szabályokat is, de szívesen veszik a szabályokat betartató felnőtt jelenlétét is. Nem fontos mindig nyerniük, de fontosnak tartják a sikereket.
Az öt éves már nyugodtan mehet két kerekű biciklivel, de a hét éves sincs még lekésve róla, hogy megtanuljon két keréken futni, mint a nagyok. Fontos, hogy nem tudnak vigyázni a kicsikre, tehát hibás dolog rájuk bízni a testvérüket! Ha elmélyülnek a játékban, bizony a kicsire rá sem hederítenek

Rollisok, görisek, bringások, vagányok
Ugye kiderült, hogy a 8-12 éves korú kisiskolásokról van szó? Imádják az ügyességi játékokat, a görkorikat, a bringát, a rollert. Bár a négyéves már nyugodtan használhat rollert, (Lehetőleg a stabil, 4 kerekű, kormányos változatot!) az ügyességi akadálypályák mesterei akár bringán, akár görkorin, vagy gördeszkán a kisiskolások. A fantázia játékok is nekik mennek a legjobban. Titkaik, egyesületeik vannak, ahova egyik gyerek belefér, a másik nem. Ebbe szülő ne szóljon bele, úgy sem érdemes. Ebben a korban már a legtöbb gyerek sportol valamit aktívan, és a tanulás is sok időt lefoglal, így az aktív játékkal eltöltött időt a lehető legönállóbban akarják kihasználni a gyereke. Őket már le lehet engedni egyedül is a játszótérre, tudnak magukra vigyázni. A kisebb testvért lehetőleg ne bízzuk soha a nagyobbra, de ha nincs más mód, úgy a 10-12 éves már figyelni tud a kisebbre is. (Tipegőre természetesen nem!)

Játszatok az én gyerekemmel is!
Ez a mondat tegnapelőtt a mi játszóterünkön hagyta el egy apuka száját. Kisfiát többször kizárták a játékból a többiek, mert ügyetlenebb volt és folyton veszítettek miatta. Apuka - aki mellesleg mindentől óvta a gyereket, nem is csoda, hogy nem lett túl ügyes - megpróbált hatalmi szóval beleavatkozni a játékba. Az egyik kisfiú elrendezte a kérdést a maga nyolcéves módján: játsszon vele a bácsi, úgyis az apukája tetszik lenni! A játékba ugyanis a szülő ilyen direkt módon nem szólhat bele. Ötleteivel gazdagíthatja, irányíthatja ugyan a már kialakult, csak éppen megrekedt játékot, de az irányítás csak ritka keveseknek adatik meg.

Nem fog leesni?
Nem lehet tudni! A gyerek normális játékával együtt jár, hogy elesik, lehorzsolja magát, sőt akár néha komolyabb sérüléseik is becsúsznak, bár az legtöbbször figyelmetlenség következménye. A gondos szülő a folytonos tiltás helyett egészségügyi csomagot visz magával, és az alábbi 7 mondatot alaposan megtanulja:
ˇ Két kézzel kapaszkodj! - és soha ne mondd: - ......mert leesel!
ˇ Figyelj, hogy meg tudj kapaszkodni (meg tudj állni!) - és ne arra figyeljen, hogy hova lép!
ˇ Futás közben ne utasítsuk a gyereket, hanem állítsuk meg és osztatlan figyelmét birtokolva mondjuk neki: Figyeld az utat magad előtt, akkor nem fogsz elesni a buckákon! - a futó gyermek, könnyebben eleshet, ha a figyelmét meg kell osztania.
ˇ Te is sorra fogsz kerülni, még ketten (hárman, öten...) vannak előtted! - az időt a gyerek nem ismeri, a mindjárt neki nem mond semmit, de a két gyereknyi mértékegységet már érti.
ˇ Ha kölcsönadod a homokozó lapátodat (vödrödet, formádat, szitádat ..) a kisgyerek is kölcsönadja a vödrét (lapátját, szitáját ..) - vagyis megtanítjuk a gyermeket az egyességre a játékban.
ˇ Beszéld meg vele kérlek, ez a ti ügyetek! - vagyis az árulkodást és a gyerek vitákat soha nem szabad hatalmi szóval megoldani!

Tóth Zsuzsanna
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1893 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x